Gözde Hatunoğlu 200 besteci arasında tek Türk!
HABERİ PAYLAŞ

200 besteci arasında tek Türk!

Dünyanın en iyi beş müzik okulu arasında yer alan İngiltere’deki Royal Academy of Music’in, kuruluşunun 200. yılı kutlamaları kapsamında düzenlediği seçmede, bestecilik bölümü öğrencisi Emre Şener, tüm dünyadan 200 besteci arasında yer alan tek Türk olmayı başardı. Emre Şener’in bestesinin dünya prömiyeri 8 Temmuz’da Kraliyet Müzik Akademisi’nin ünlü Duke’s Hall konser salonunda gerçekleştirilecek ve eser ardından Akademi’nin ‘200 Pieces’ projesi için özel olarak hazırlanan web sitesinde yerini alacak.

Haberin Devamı

200 besteci arasında tek Türk

‘DÖNSÜN BU DÜNYA!’

Kaş’ın Pınarbaşı köyünde, Atölye Sibel’de, seramik sanatının geleneksel aracı olan çömlekçi çarkı, beş sanatçının çağdaş yorumlarıyla geri dönüyor. ‘Dönsün Bu Dünya!’ adıyla yola çıkan projede beş sanatçı bir atölyede, farklı zamanlarda ama aynı çarkın başında buluştular. Nimet Yardımcı ve Fuat Kökek gibi sanatçıların yer aldığı sergi 31 Temmuz’a kadar cuma, cumartesi ve pazar günleri görülebilir.

‘FACES&TRACES’ KADIKÖY’DE

Dijital kültür sanat dergisi Kadıköy Mag. tarafından düzenlenen karma sergilerin üçüncüsü ‘FACES&TRACES’ 17 Haziran’a kadar Kadıköy Luna Art Gallery’de görülebilir. 22 farklı sanatçının Kadıköy Mag. tarafından özel olarak seçilen resim, heykel, kolaj, illüstrasyon ve diorama dalında üretilmiş çarpıcı portre çalışmaları sınırsız bir yaratıcılığı temsil ediyor. Kadıköy Mag. Kurucusu Tuna Mitrani’nin küratörlüğünü üstlendiği sergi, sanata bambaşka bir gözle bakmanızı sağlayacak.

MAVİ’DEN YEPYENİ TEKLİ

Mavi’nin Kasım 2021’de ‘Umduğum Gibi’ ile başlattığı tekli yayınları geçtiğimiz ay yayınlanan ‘Çıplak’ ve yeni tekli ‘Mana’ ile günümüz dünyasına taşınıyor. ‘Mana’nın düzenlemesi Efe Demiral’ın imzasını taşırken söz ve müzik yine Mavi’ye ait. Yerli motiflerin, renkli synth dünyası ve güçlü ritimlerle birleştirilmesi sonucu, söylediğini sakınmayan bir alternatif pop şarkısı ortaya çıkmış.

200 besteci arasında tek Türk

‘BİTMEYEN GEÇMİŞ’İ OKUMAK

Yaakov Shabtai, İbranice edebiyatın en önde gelen kalemlerinden biri. Başyapıtı ‘Bitmeyen Geçmiş’ ise İbranice edebiyatın zirve noktalarından. Yer yer James Joyce’un ‘Ulysses’ine benzetilen ve Marcel Proust’un ‘Kayıp Zamanın İzinde’siyle kıyaslanan kitap, yerel bir İbraniceyle yazılan ilk eser olma özelliğine de sahip. Bu şahane kitap İthaki etiketiyle raflarda.

Haberin Devamı

BAŞLASIN MACERA

Çınar Türker, üçüncü single çalışması ‘Başlasın Macera’ ile dinleyicilere kendilerine giden yolda güç veriyor. “Kendine giden yol yaralarından geçer” diyen ve pop müziğe yeni bir soluk getiren şarkının trafik yapısını Çınar Türker, liseden arkadaşı Cem Şahin ile birlikte oluşturdu. Cenk Şahinalp ise şarkının aranjesini ve sound’unu şekillendirdi.

‘LE VOYAGE’ DEVAM EDİYOR

Decollage Art Space’in, Fransız şair, Charles Baudelaire’in aynı isimli şiirinden ilham alan ‘Le Voyage’ (Yolculuk) başlıklı sergisi, Modern Türk resminin usta sanatçılarını bir araya getiriyor. Serap Atala’nın danışmanlığında gerçekleşen ve 30 Haziran’a kadar açık olan sergi Suadiye’de.

TEKFEN FİLARMONİ VE CAN ÇAKMUR’DAN TARİHİ MÜZİK ŞÖLENİ 

Kültür sanat ve barışa hizmet amacıyla 1992 yılında, Karadeniz Oda Orkestrası olarak Tekfen Holding’in kurucu ortaklarından Ali Nihat Gökyiğit tarafından kurulan Tekfen Filarmoni, 30’uncu yaşını yıl boyu zengin bir programla kutluyor. Yeni yaşında klasik müzik severlerle buluşmaya devam eden Tekfen Filarmoni, ülkemizin önemli sanat organizasyonlarından ‘35. Uluslararası İzmir Festivali’ kapsamında, Efes Antik Kenti Celsus Kütüphanesi’nde ödüllü genç piyanist Can Çakmur ile birlikte çaldı. Daimi şef ve sanat direktörü Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni, 2021’de ICMA’nın (Uluslararası Klasik Müzik Birliği) yılın en iyi genç sanatçısı ilan ettiği Can Çakmur ile birlikte Celsus Kütüphanesi’nin muhteşem atmosferinde klasik müzik severlere unutulmaz bir gece yaşattı. Efes Antik Kenti’nin en görkemli yapıtlarından biri olan, ayrıca antik çağın en büyük üçüncü kitaplığı olma özelliği taşıyan Celsus Kütüphanesi’nin büyülü ortamında 9 Haziran’da gerçekleşen konserde, Türk besteci Ferit Tüzün’ün Münih Filarmoni Orkestrası’ndan aldığı sipariş üzerine 1957 yılında bestelediği ve günümüzde ‘Nasreddin Hoca’ olarak bilinen eseri ‘Humoresque’, bir kez daha hayat buldu. 

Haberin Devamı

200 besteci arasında tek Türk

Tekfen Vakfı Genel Müdürü Dori Kiss Kalafat: “30 yıldır yaşattığımız Tekfen Filarmoni, bugün geldiği noktada ülkenin sayılı özel sanat kurumlarından biri haline geldi. Orkestramızın son yıllarda gösterdiği müthiş gelişiminin neticesinde, bugün en iyi şekilde yetişmiş Türk müzisyenlerimiz için, çok önemli bir çekim noktası haline gelmesi bizim için hem büyük bir motivasyon kaynağı hem de artan bir sorumluluk. Tekfen Filarmoni olarak geleceğe yönelik çıtamızı yükseltmekle beraber, Anadolu’nun müzikal değerlerine de sahip çıkarak geleneksel seslerimize, Türk bestecilerine konser programlarımızda yer vermeye devam ediyoruz. Rahlelerimizi çok iyi yetişmiş, yetkin genç müzisyenlerin doldurması, bizim için ayrı bir gurur vesilesidir” dedi.

200 besteci arasında tek Türk

Sıradaki haber yükleniyor...
holder