Gözde Hatunoğlu Canavar Gibi: Türk işi Frankeştayn
HABERİ PAYLAŞ

Canavar Gibi: Türk işi Frankeştayn

Usta oyuncu Şevket Çoruh, bu hafta gösterime giren filmi ‘Canavar Gibi: Türk İşi Frankeştayn’ ile beyazperdeye misafir oluyor. Korku klasiği ‘Frankenstein’ romanının serbest bir uyarlaması olan ‘Canavar Gibi’ aslında tam bir ‘Tüm bunlar Türkiye’de yaşansa ne olurdu?’ senaryosu. Şevket Çoruh ile hem filmi hem de Türkiye’de sanatçı olmayı ve ülke gündemini konuştuk.

Canavar Gibi: Türk işi Frankeştayn

Sohbetimize ‘Canavar Gibi’ filminden bahsederek başladık. Film, Gürbüz adlı üçkağıtçı bir adamın başını belaya sokup öldürülmesinden sonra çılgın bir bilim insanı tarafından yeniden hayata döndürülmesini anlatıyor. Filmin, Türkiye’de Frankenstein karakterini bire bir ele alan ilk örnek olduğunu anlatıyor, Şevket Çoruh. Bir canavarı canlandıracağı proje için neden tercih edilmiş olabileceğini eğlenceli bir dille anlatıyor: “Filmin konusu enteresan geldi. ‘Canavar gibi’ karakterini neden bana uygun gördüklerini merak ettim. Ama ana hikayeyi okuyunca fantastik hikayenin üzerinde Türkiye gerçekliğini gördüm. Frankenstein olmak Türkiye’deki birçok üçkâğıtçının denemek isteyeceği şey aslında. Film hem fantastik olaylara hem de ülke gerçeklerine dayanıyor.”

Haberin Devamı

Yoğun çalıştığını bildiğim için “Filmde yer almayı nasıl kabul ettiniz?” diye soruyorum Şevket Çoruh’a. Cevap, geçen yıl kurduğu tiyatrosu Baba Sahne üzerinden geliyor: “Bu filmde olmamın en büyük nedenlerinden biri Baba Sahne. Yalan yok. Çok yorgun olmama rağmen yapmak zorundayım. Çünkü ayakta tutulması gereken bir yapı var. Yine de mutluyum; kaybedecek başka bir şeyimiz yok, bir tane sahnemiz var.”

Konu tiyatroya gelince Türkiye’de sanatçı olmanın zorluklarından bahsettik. Çoruh, AKM’den tutun da Fazıl Say’ın yaşadığı sıkıntılara, Güzel Sanatlar Fakülteleri’nin kapanmasından tutun da devlet tiyatrolarının tüzük değişikliklerine kadar birçok konudan dem vuruyor. Ferhan Şensoy, Müjdat Gezen ve Haluk Bilginer gibi sanatçıların tiyatroya yaptığı yatırım ve ülkeye kazandırdıkları sahnelerin önemini vurguluyor. “Onlar olmasa bu mekânların yerine kim bilir hangi binalar dikilirdi” diyor. Sanatın her zaman politik bir yönü olduğunu, roman kahramanlarının, tarihe mal olmuş Hamlet, Don Kişot gibi isimlerin evrensel değerler ve sorunları temsil ederek yüzyıllardır var olmaya devam ettiklerini anlatıyor.

Haberin Devamı

“Benim sanatçı olmadan önce de ülkeye ve dünyaya dair görüşlerim vardı, aksi mümkün değil. Belki de beni sanata yönlendiren bu görüşlerimdi. Bir şeyler söyleyen sanatçılar, tiyatrolar yaşamaya devam edecek. Suya sabuna dokunmayanlarsa yok olup gidecek” diyor.

HAFTANIN FİLMİ

CHRISTOPHER ROBIN

Canavar Gibi: Türk işi Frankeştayn

Tecrübeli oyuncu Ewan McGregor’ın başrolünde olduğu ‘Christopher Robin’, kaybettiğimiz çocukluk düşlerimizin peşinden giden, bunu yaparken de yanına çok sevdiğimiz Disney karakterleri Winnie the Pooh, Tigger, Eeyore ve Piglet’i konuk eden, tüm aile birlikte izlenebilecek bir dostluk hikâyesi. Christopher Robin, çocukluğunu ‘100 Hektar Ormanı’nda kalpleri de kendileri gibi yumuşacık olan pelüş hayvan arkadaşlarıyla geçirir. Büyüyüp iş güç sahibi olduğunda ve kendi ailesini kurduğundaysa eski dostlarını ve en güzel günlerini geçirdiği masal ormanını çoktan unutmuştur. Ancak ihmal ettiği ailesi ve işteki sıkıntılar, onu masalsı ormana ve eski dostlarına geri götürecektir.

Haberin Devamı

UNUTULMAZ REPLİKLER

Canavar Gibi: Türk işi Frankeştayn

MATRIX (1999 / IMBD Puanı: 8.7)

Çocuk: Kaşığı eğmeye çalışma. Bu imkânsız... Sadece gerçeği kavramaya çalış.

Neo: Hangi gerçeği?

Çocuk: Kaşık yok.

Neo: Kaşık yok mu?

Çocuk: O zaman anlayacaksın ki eğilen kaşık değil, eğilen sensin.

SICAKTAN BUNALANLARA 5 KIŞ FİLMİ ÖNERİSİ

Yarından Sonra

The Day After Tomorrow (2004) IMDb: 6.4

Özgürlük Yolu

Into the Wild (2007) IMDb: 8.2

Dağcı

Cliffhanger (1993) / IMDb: 6.3

Sil Baştan

Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) / IMDb: 8.4

Fargo

(1996) / IMDb: 8.2

VİZYONDAN SEÇMECE

Canavar Gibi: Türk işi Frankeştayn

EVA

Filmin Türü: Aşk, Dram

Yönetmen: Benoit Jacquot

Oyuncular: Isabelle Huppert, Gaspard Ulliel, Julia Roy

SIFIRIN ALTINDA: DAĞDAKİ MUCİZE

(6 Below: Miracle on the Mountain)

Canavar Gibi: Türk işi Frankeştayn

Filmin Türü: Macera, Dram, Biyografi

Yönetmen: Scott Waugh

Oyuncular: Josh Hartnett, Mira Sorvino, Sarah Dumont, Kale Culley

Karanlık Zihinler

(The Darkest Minds)

Canavar Gibi: Türk işi Frankeştayn

Filmin Türü: Gerilim, Bilim-Kurgu

Yönetmen: Jennifer Yuh Nelson

Oyuncular: Mandy Moore, Amandla Stenberg, Patrick Gibson, Harris Dickinson

Sıradaki haber yükleniyor...
holder