Gözde Hatunoğlu Haftanın filmi: Parazit
HABERİ PAYLAŞ

Haftanın filmi: Parazit

Bu haftanın filmi Güney Kore yapımı Parasite/Parazit

Puanı:5/5

Haftanın filmi: Parazit


Yılın en iyi filmi nihayet vizyonda!

Uzak Doğu sinemasına aşina olanların iyi tanıdığı Güney Koreli yönetmen Bong Joon Ho son filmi ‘Parazit’ ile başta Cannes olmak üzere dünyanın en saygın festivallerini gezdi ve sayısız ödül kazandı. Ülkemizde ilk olarak 18. Filmekimi’nde gösterilen ‘Parazit’ dün gösterime girdi ve seyircisine kavuştu.

‘Parazit’, mümkün olsa hakkında sayfalarca yazabileceğim, sadece beni değil izleyen herkesi derinden etkileyen çok özel bir film. Bong Joon Ho’nun ‘Memories of Murder’, ‘Mother’, ‘Snowpiercer’ ve ‘Okja’ filmlerini de mutlaka izlemelisiniz diyerek dilim döndüğünce ‘Parazit’ filminden bahsedeceğim...

Haberin Devamı

Güney Koreli iki aileyi merkezine alan ‘Parazit’ biri zengin diğeri fakir bu aileleri perdeye taşırken sınıf sistemini, yozlaşmayı, küreselleşen dünyanın dibinde çakılı kalmanın kâbusunu anlatıyor.

Haftanın filmi: Parazit

Zengin bir ailenin içine sızan fakir aileyi ve bu ailelerin bireyleri arasında yaşananları enfes bir senaryo ve kurgu ile anlatan filmin söyleyeceklerini göze sokmadan, türler arasında enfes geçişler yaparak anlatması sinema sanatı adına en hafif tabiriyle ‘büyüleyici’ bir film sunuyor.

Sinemanın içine düştüğü orijinal hikâye bulamama sorunundan kıvrak kalemi sayesinde müthiş bir öykü yazarak kurtulan, aynı zamanda ‘Parazit’in senaryo yazarı da olan Bong Joon Ho, toplumsal olana dair gözlemini tek tek bireyler üzerinden inanılmaz bir şekilde anlatıyor.

İki saatlik ‘Parazit’in ilk bir saatinde kahkahalarla gülerken ikinci saatte başımıza geleceklerden biz de filmi seyrederken habersizdik. Filmi en özel kılan şeylerden biri de zaten sinema tarihinde seyirciye atılmış en şahane tokatlardan birini inanılmaz bir zarafetle atması. Sakın ama sakın kaçırmayın. Sadece yılın değil belki de son yılların en iyi filmi!


PARAZİT HAKKINDA BİRKAÇ NOT

  • Mayıs ayında düzenlenen 72. Cannes Film Festivali’nin Ana Yarışma Bölümü'nde yer alan Parazit büyük ödül olan Altın Palmiye'yi kazandı.
  • Filmin farklı festivallerden kazandığı toplam 13 ödülü daha buluyor.
  • Parazit filmi kullanıcıların oylarıyla belirlenen IMDb Top 250 listesinin 58. sırasında yer alıyor. Bu bir Güney Kore filmi için beklenmedik bir başarı.
  • Parazit Oscar'larda En İyi Uluslararası Film (eski adıyla Yabancı Dilde En İyi Film )aday adayı. Daha önce bir Güney Kore filmi son filmler arasına girememiş ve adaylık dahi alamamıştı. Parazit'in bunu başaracağına kesin gözüyle bakılırken diğer ana dallarda da (en iyi film, yönetmen, senaryo) adaylık alması bekleniyor.

Haftanın filmi: Parazit

  • Parazit tüm dünyada inanılmaz gişe başarılarına imza attı. İşte Box Office Türkiye'den minik bir alıntı: "Sınırlı gösterimde sadece üç salonda vizyona giren film, hafta sonunda toplam $376264 hasılat elde etti ve salon başına hasılat olarak eriştiği $125421 ile sadece bu yılın değil, La La Land filminden bu yana en iyi salon başına hasılat miktarına imza atmış oldu. Bu performans ayrıca, dili İngilizce olmayan bir yapımın ulaştığı en yüksek salon başına hasılat miktarı oldu."
Sıradaki haber yükleniyor...
holder