Gözde Hatunoğlu Sanatseverlerin imdadına İKSV yetişti
HABERİ PAYLAŞ

Sanatseverlerin imdadına İKSV yetişti

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), COVID-19 salgınından dolayı iptal olan ya da ertelenen etkinlikleri sanatseverlerin imdadına yetiştiriyor. 10-21 Nisan 2020 tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 39. İstanbul Film Festivali’nin, ‘Mayınlı Bölge’ temasının sponsoru olan online sinema platformu MUBI, ödüllü filmlerden oluşan bir seçkiyi aynı tarihlerde sinemaseverlerle buluşturacak. Kaçırmış olanlar ya da yeniden izlemek isteyenler için bir araya getirilen 12 filmlik bu özel seçki, ulusal ve uluslararası yarışmalarda Altın Lale, Jüri Özel Ödülü ve FIPRESCI Ödülü kazanmış filmlerden oluşuyor. Ayrıntılı bilgi film. iksv.org adresinde.

Haberin Devamı

İKSV tarafından düzenlenen İstanbul Bienali, daha önce bu bienale katılan sanatçılarla işbirliği yaptı. Her hafta iki sanatçının filmini yedi günlüğüne ücretsiz olarak dijital erişime açacaklar. Sanatseverler, 30’u aşkın filmin yer aldığı seçkiyi İstanbul Bienali’nin web sitesinden ve İKSV Vimeo hesabı üzerinden izleyebilecek.

Sanatseverlerin imdadına İKSV yetişti

#EvdeMüzik hiç susmasın

Bu hafta da müziğin iyileştirici gücüne sığınmaya devam ediyoruz. Dilimize dolanan melodilerin ilki, kariyerinin ilk profesyonel adımını ‘Leyla Yakar Bizi’ şarkısıyla atan İnan. Sözü ve müziği de kendisine ait. Pasaj/Garaj Müzik etiketiyle yayınlanan şarkı, duygusal ve güçlü yapısıyla dinleyeni ilk andan itibaren yakalıyor. Vokaldeki Hadise sürprizi de cabası.

2014 yılında çıkardıkları ‘Hangi Rüya’ albümünden beri alternatif sahnelerin sevilen seslerinden biri olan Efendi grubu, yeni teklileri ‘Ada’yı Arpej Yapım etiketiyle çıkardı. Bu şarkıları dinleyerek cennet gibi bir ada düşlemeye hemen başlayabilirsiniz...

Online aktiviteler tam gaz devam ediyor

Sakıp Sabancı Müzesi’nin bahçesinde, Cihangir Yoga işbirliğiyle gerçekleştirilen ve büyük ilgi gören ‘Müzede Yoga’ etkinliği online olarak devam ediyor. Cihangir Yoga eğitmenlerinin vereceği 50 dakikalık derslere, Nisan ayı boyunca her çarşamba sabah saat 08.00’de Sakıp Sabancı Müzesi’nin Instagram hesabından katılabilirsiniz.

https://www.instagram.com/p/B-rW9DiHXar/

Ziyarete kapalı olan Arter, ‘Öğrenme Programı’nın uzun soluklu süreçlerinden biri olan Hareket Atölyeleri’ni online ortama taşıyor. Dila Yumurtacı’nın gerçekleştireceği ‘Özgür Hareket/Anda Hareket’ başlıklı atölye çalışması, duygu ve düşüncelerin bedende nasıl ortaya çıktığına eğilerek gevşeme ve serbest bırakma egzersizleri yoluyla sinir sisteminin rahatlatılmasına odaklanacak.

Haberin Devamı

15 Nisan’da başlayıp 8 hafta boyunca her çarşamba akşamı online olarak gerçekleşecek ‘Özgür Hareket/Anda Hareket’ atölye çalışmasına ücretsiz olarak katılmak isteyenler ogrenme@arter.org.tr adresine e-posta göndererek kayıt yaptırabilir.

Sahne sırası Haldun Taner'de

Geçen hafta ‘Leyla Gencer: La Diva Turca’ belgeselini ücretsiz erişime açan İKSV, bu hafta yapımcılığını İstanbul Tiyatro Festivali’nin üstlendiği, bir Haldun Taner belgeseli olan ‘Ve Perde!’yi ücretsiz olarak erişime açtı. Türkiye tiyatrosunun duayen ismi Haldun Taner’in yaşamını anlatan bu belgeseli, İKSV’nin YouTube kanalından izleyebilirsiniz.

Yönetmenliğini Selçuk Metin’in yaptığı, senaryosunu Gülşah Özdemir Koryürek’in yazdığı belgeselin müzikleri ise Borusan Quartet’e ait. Proje danışmanlığını Demet Taner ve Dikmen Gürün’ün yaptığı belgeselde anlatıcı rolünü Halit Ergenç ve Tilbe Saran üstleniyor.

Haberin Devamı

Haftanın önerileri

Ruhunuza şifa olacak animasyonlar

Dünyada animasyon dendiğinde akıllara Japon kültürünün önemli bir parçası olan ‘anime’ gelir. Anime ustası Hayao Miyazaki’nin öncülüğünde kurulan yapım şirketi Studio Ghibli’nin harika filmleri bir süredir Netflix’te gösterimde. Hayao Miyazaki ve Studio Ghibli imzasını taşıyan 21 film hem dublajlı hem de altyazılı olarak evlerimize misafir oldu.

Sanatseverlerin imdadına İKSV yetişti

Miyazaki ve Studio Ghibli izleyicilerine, çok kocaman pırıl pırıl gözler, gökkuşağının her renginden giysiler, pofuduk bulutlar, uçuşan şemsiyeler sunuyor. Şayet sinemada izlemediyseniz, ekranda birçok filmine denk gelmiş olabilirsiniz. Hiç denk gelmediyseniz bile en azından Alpler’in Kızı ‘Heidi’yi mutlaka duymuşsunuzdur.

Sahne tasarım ve düzenlemesini Miyazaki’nin yapıp, yönetmenliğini Studio Ghibli’nin kurucu ortağı Isao Takahata’nın üstlendiği ‘Heidi’ uzun yıllar televizyonda yayınlanmış ve birkaç kuşağı büyüten bir yoldaş olmuştur.

Netflix’te izleyebileceğiniz Studio Ghibli eserleri arasında ‘Gökteki Kale’ (1986), ‘Küçük Cadı Kiki’ (1989), ‘Kırmızı Kanatlar’ (1992), ‘Sihirli Kedi’ (2002), ‘Aşırıcılar’ (2010), ‘Prenses Kaguya Masalı’ (2013), ‘Tepedeki Ev’ (2011), ‘Rüzgar Yükseliyor’ (2013) gibi harika animeler var. Miyazaki ve Ghibli’nin dehasıyla bugünlerde tanışacak olanlar içinse ‘Komşum Totoro’ (1988), ‘Prenses Mononoke’ (1997), ‘ Yürüyen Şato’ (2004) ve ‘Küçük Deniz Kızı Ponyo’ (2008) ilk etapta önereceğim filmler arasında.

Muazzam bir hayal dünyasında yaşayan ruhların, canavarların, içlerinde barındırdığı karanlık ögeleri bile iyilik ve şefkatle sarıp sarmalayan bu umut dolu animelerde kaybolmak, bir süredir görünmeyen mengenelerde sıkışan ruhlarımıza ilaç gibi gelecek. Şifa olsun, iyi seyirler...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder