Gözde Hatunoğlu Yemek yaparak var olmak
HABERİ PAYLAŞ

Yemek yaparak var olmak

HAFTANIN ÖNERİSİ

JULIE VE JULIA

Bu hafta sizlere biraz eskilerden ama hâlâ kolayca ve keyifle izlenebilecek, üstelik Netflix’in film seçkisi arasında da olan ‘Julie ve Julia’ adlı filmden bahsetmek istedim. Yönetmenliğini ve senaristliğini Nora Ephron’un üstlendiği 2009 yapımı bu film, Meryl Streep ve Amy Adams’ın oyunculuklarıyla bezenmiş, Altın Küre Ödülleri’nde Meryl Streep’e komedi/ müzikal dalında En İyi Kadın oyuncu ödülünü kazandırmıştı. Film ayrıca yönettiği romantik komedilerle bu türe adını altın harflerle yazdırmış Nora Ephron’un ölmeden önce çektiği son filmi olma özelliğini de taşımakta.

Haberin Devamı

Julia Child ve Julie Powell adlı iki kadının farklı zamanlarda yaşanmış ama birbiriyle kesişen hikayesini paralel bir şekilde anlatan ‘Julie ve Julia’; yemek yapmayı, yemeyi ve paylaşmayı merkezine alıyor. Ancak film bunların ötesine geçip bir var olma, hayattaki yerini, benliğini, amacını bulma ve kendini yeniden var etme masalına dönüşüyor.

HAYAT DOLU JULIA CHILD’IN İLHAM VEREN YEMEK YOLCULUĞU

Julia Child, 1948 yılında diplomat kocasıyla birlikte Paris’tedir. Hayatta sadece kocasına eşlikçi olmak istemeyen Julia, yemek yemekten büyük keyif alır ancak yapmak konusunda pek de becerikli değildir. Hayat dolu ve neşeli bir kadın olan Julia, Paris’teki günlerini değerlendirmek için Paris’in en ünlü yemek okulu olan Le Cordon Bleu’ya gitmeye karar verir.

Sadece erkeklerin devam etiği bu okulda hayli zorlanan Julia, çok zorlansa da azminin yardımıyla okuldan mezun olacaktır. Herkesin karşı çıkmasına rağmen öğrendiklerini Amerika halkıyla da paylaşmak isteyen ve onlara yemek yapmayı öğretmeyi kafasına koyan Julia, yıllarca uğraşır ve tarihin en çok satacak yemek kitaplarından birini yazmayı başarır.

KENDİ HİKAYESİNİ YAZAN BİR KADIN: JULIE POWELL

Julie Powell’ın hikayesi ise, 11 Eylül saldırılarından hemen sonra 2002’de geçer. Binlerce insanın öldüğü o korkunç günlerden sonra ülkeyi saran umutsuzluk dolu günlerde, sevmediği bir memurluk işine hapsolmuş olan Julie, hayata tutunmak için çareyi yemek yapmakta bulur. Julie’nin amacı; kendisine bir yemek blog’u açarak Julia Child’ın 1961 yılında yayınladığı ‘Mastering the Art of French Cooking’ adlı kitabında bulunan 524 tarifi tek tek pişirerek, bir yılda yaşadığı deneyimleri aktarmaktır.

Haberin Devamı

Bu zorlu deneyim süresince umutsuzluğa kapılsa da çok sevdiği ama hiçbir zaman tanışmadığı Julia’dan ilham alır. Kendi hikayesini yazmayı ve olmak istediği kişiyi tekrar bulmayı başarır. Tarihin iki ayrı döneminden iki ayrı kadını, yemek yapma ve bunu dünyayla paylaşma teması üzerinden bir araya getiren film, hem iki başrol oyuncusu Meryl Streep ve Amy Adams’ın başarılı oyunculuklarıyla hem de paralel şekilde anlatılmış iki ayrı dünyanın başarılı şekilde harmanlanmasıyla keyifli hale gelen bir seyirlik. Görselliğiyle ağzınızı sulandıracak, hikayesiyle içinizi ısıtacak, umutlu ve mutlu bir yemek yolculuğunu izlemediyseniz kaçırmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder