Güney Öztürk Putin neden vurmuyor?
HABERİ PAYLAŞ

Putin neden vurmuyor?

Batı istihbaratının merak ettiği soru bu. Bu savaşta bir terslik var. Neden Putin daha şiddetli karşılık vermiyor? Savaşın ortasında ABD Temsilciler Meclisi’nin kadın Başkanı Pelosi, Kiev’i nasıl ziyaret edebiliyor? Aynı şekilde İngiltere Başbakanı Boris Johnson da sokakta Ukrayna lideri ile elini kolunu sallaya sallaya dolaştı. Bu nasıl mümkün olabilir? Neden Rusya askeri gücünün yarısından azıyla savaşıyor. Neden, Batı’nın silah sevkiyat kamyonlarını, kargo uçaklarını vurmuyor? Neden Rus jetleri Ukrayna hava sahasını kontrol edemiyor? Neden köprüler, havaalanları, tren yolları, altyapı tamamen yok edilmiyor? Neden Rusya Kiev dahil ülkenin batısından çekildi? Neden Rusya’nın doğu cephesinde başlatacağı o büyük taarruz bir türlü gelmiyor? Ve neden Ruslar daha çok sivili katletmeye girişmiyor? Neden? Tüm bunlar aklımı kurcalıyor.

Haberin Devamı

RUS CEPHESİ

Madalyonun iki yüzü var. İlki Rusya kaynaklı. Bu savaş Rus ordusunun geri kalmışlığına resmen ayna tuttu. Rus akıllı füzeleri, akıllı çıkmadı. Hedefleri istenilen keskinlikte vuramadı. Rus savaş uçakları Ukrayna hava savunma sistemlerini yok edemedi. Bu yüzden ülkenin içlerinde uçmaya cesaret edemiyorlar. Rus tankları tasarım hatalı. 600 tankını içlerindeki personelle birlikte yitirdi Rusya. Sovyet döneminde tasarlanan Rus T-72 tanklarında mürettebat, cephanenin üzerinde oturuyor. Cephanelik isabet aldığında bum! Halbuki Amerikan M1 Abrams ve Alman Leopard 2 tanklarında cephene bölümü ayrı bir yerde. Vurulsa bile personel ölmüyor. Rus komuta kademesi kendine güvenden mi, rakibi küçümsemekten mi bilinmez, telsiz konuşmalarını sürekli güvenli hattın dışından yapıyor, normal cep telefonlarını bile haberleşmede kullanıyor. Bunlar da ABD’nin havadaki kulağı AWACS’larca dinlenebiliyor. Rus birlik sevkiyatları ve savaş planları açığa çıkıyor.

BATI CEPHESİ

Madalyonun diğer yüzünde ise Ukrayna ve Batı var. Amerikan istihbaratı, cephedeki mobilize Rus karargahlarının yerini Ukrayna ordusuna bildiriyor. Şu ana kadar 12 Rus general hayatını kaybetti. Rus ordusunun komuta yapısı da merkeziyetçi… Müttefik ordularının aksine alt kademedeki subaylara inisiyatif vermiyor. Bu yüzden birçok Rus general, emirlerini dinletebilmek için ön saflara geliyor. Bu işgalde, savaş sanatını değiştirecek silah ve yöntemler de gördük. En önemlisi taburlar halinde değil, ufak takımlar halinde savaşmanın avantajıydı. Şimdi Çin tehdidi altındaki Tayvan da ordusunu tamamen buna göre yapılandırıyor. Bu takımların en etkili silahı omuzdan atılan tanksavar füzeleriydi. Savaşın seyrini değiştirdi bu roketler. Aynı zamanda omuzdan havaya Stinger füzeleri de Rus uçak ve helikopterlerinin kâbusu oldu.

Haberin Devamı

BAYRAKTAR FARKI

Bir başka silah da gururla söyleyebilirim ki Bayraktar Türk drone’larıydı. 2 milyon dolarlık bu drone’lardan Ukrayna’nın elinde savaş öncesi 20 adet vardı. Ve bu 20 drone ile düşman zırhlılarını vurmakta o kadar başarılı oldular ki, tüm dünya onları konuşur oldu. Aynı şekilde hedefe intihar dalışı yapan Amerikan yapımı kamikaze drone’lar da (Switchblade) savaşta büyük iş gördü. Amerika şimdi bu drone’ların yüz tanıma teknolojisi ile donatılmış ve tek bir kişiyi hedef alan küçük versiyonlarını Ukrayna ordusuna yolluyor. Batı, şimdilik savaşı kendine sıçratmadan Rusya’yı durdurdu. ABD Savunma Bakanı’nın açıklamasına göre, Rusya’nın daha çok kan kaybetmesi beklenecek ve bu bekleyiş bir daha başkasına saldıracak durumu kalmayıncaya kadar sürecek. Ancak 6 bin nükleer silahı olan Putin’in de oturup, NATO marifetiyle Rus askerlerinin öldürülüşünü izleyeceği mantığa sığmıyor. Umarım bir delilik yaşanmaz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder