Hakan Çelenk AKP koalisyona mahkum
HABERİ PAYLAŞ

AKP koalisyona mahkum

Haberin Devamı

AKP için koalisyon kurmak var olmak ve olmamak kadar elzem. Erken seçim ise AKP için çaresizlikte başvurulacak bir kumardır. Bu görüşü kanıtlamak en iyisi.

AKP medyasında hava neden koalisyona döndü?


Arınç’ın da dediği gibi; AKP iktidara mecbur. Çünkü en alt kademeye kadar yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan teşkilat, iktidarı bırakmaktan korkar; her uzlaşmayı dener; çaresiz kalırsa erken seçim kumarı oynar.

AKP koalisyon turlarını oyalamak ister mi?

Evet, ister. 45 günün son saniyesine kadar nafile uzlaşma turu AKP’nin işine gelir. Böylece Erdoğan’ın CHP’ye görevi vermemek için için bahanesi olacak. Erdoğan bir CHP’linin bir günlüğüne bile bakanlık hesaplarının başına oturmasına tahammül edemez. Nedeni malum.

AKP milletvekili transfer ederek iktidarı dener mi?


Dener ama zor. En az 18 vekile ihtiyaç var. Ama 40 vekil alsalar bile o hükümet topal ördek, sonrası felaketleri olur.

Erken seçime gitmek AKP için çok mu riskli?

Evet, aşırı riskli. Çünkü seçime ortak hükümetle gidilecek. Bu, 14 bakanlığın iki aylığına muhalefete teslimi demektir. Yolsuzluklarla ilgili devlet belgelerinin, bakan imzasıyla suç duyurusu olarak savcılara yağdığını düşünün. Seçime böyle girmek AKP’lilerin kabusu. Erken seçim çaresizlikten oynayacakları kumar olur. CHP’yi siyaset eşrafının baskısıyla; HDP’yi İmralı üzerinden büyük ödünlerle; en çok da MHP’yi koalisyona zorlayacaklar. Çünkü iktidarda kalmak, sadece parti için değil AKP’li elitler için de “Olmak ya da olmamak” meselesi. Darbe yapıp dikta kurma niyetleri yoksa koalisyona mahkumlar. Yoksa başka türlü mahkumiyetler ortaya çıkabilir.

Erdoğan yenildi alttan alıyor

Erdoğan son yıllarda sert tutumu nedeniyle tutarlı, inatçı ve bükülmez politikacı diye niteleniyor. Ama öyle değildir. Bakın Erdoğan sıkışınca dün CHP’yle hemen temas kurdu. Geçmişi ne çabuk unuttuk. 2011’e kadar Avrupa’yla, yargıyla, askerle ilişkilerde her şeyi nasıl da alttan almıştı! 2011’de mutlak gücü aldığını sanınca otoriter figüre dönüşmüştü. Bugün gücü kaybetti. Sandığa baktı ve diyalog görüntüsü vermenin önemini hemen farketti. 3 ay sonra olası erken seçim kürsüsünde “Ülkeyi hükümetsiz bırakmamak için her şeyi denedim. Bunlar yanaşmadı” demek de ister. Siyasette şekil, esas kadar önemlidir. Erdoğan da iyi taktisyendir.

CHP o eli sıktı çünkü..

13 yılda unutulan siyasi kültürümüze göre, en aykırı partiler şeklen bile olsa koalisyonu konuşur. Cumhurbaşkanı hem de saraydan ödün verip Çankaya’ya çağırıyorsa oraya gidilir. Erken seçim olursa CHP seçmene ne diyecek! “Biz uzatılan eli nezaketen olsa bile asla sıkmadık, sıkmayız” mı diyecek? Bu şekli zorunluluk diğer partiler için de gerekli. Davutoğlu Bahçeli’nin sert tavrını kendi lehine kullanmaya başladı bile.

MHP kilit parti

MHP, “HDP’li hükümete girmeyiz” tavrında net. CHP azınlık hükümeti, AKP’siz tek hükümet formülü. Ama Erdoğan ne demiş Baykal’a; “Üçlü koalisyon olumlu ama azınlığa sıcak değilim” demiş. Yani usta taktisyen Erdoğan imkansız koalisyona sıcağım diye halka karşı uzlaşmacılık şovu yaparken, tek muhalif seçeneği gömmenin yolunu arıyor. Muhalefet azınlık uzlaşması sağlayıp açıklarsa uzlaşmasızlık görüntüsü Erdoğan’a yapışır. Bahçeli’nin tavrı kritik.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder