Hakan Çelenk CHP'de durum
HABERİ PAYLAŞ

CHP'de durum

AKP, seçim sonrası siyasi stratejisini muhalefetin yapacağı hatalara göre kurguladı. Gözler elbette hemen anamuhalefet partisi CHP’ye dikildi. O yüzden önce CHP’yi analiz edelim.

- CHP başarısız mı oldu?

Başarısız denmez ama başarılı da değil. Rakamsal başarı elbette her şey değil ama bir kitle partisi için çok ama çok önemlidir. 7 Haziran sonrası 3 partiden kopan 9 puan oydan sadece 0.2 alınabildi. Şu aşikar ki parti içinde yüzde 25 direncinin nasıl kırılamadığı sorgulanacak. Doğal süreç yaşanıyor.

Haberin Devamı

- CHP’de iç sorgulama nasıl olur?

Kılıçdaroğlu’na istifa çağrısı anlamsız kalır. CHP’de ocakta zaten seçimli olağan kurultay var. Bu, olağanüstü havaya bürünmeden özeleştiri süreci yürütmeleri için bir şans. Nitekim parti tabanında karşılığı olan isimler kafa göz kırmayıp şu aşamada susuyor. Kılıçdaroğlu da liderlik yarışını saygıyla karşılayacağını belirtip yapıcı ortamı destekliyor. Kılıçdaroğlu’nun CHP’ye en önemli katkısı bu zaten. Son kurultayda iki rakibin kürsüye el ele çıktığını hatırlayın.

- CHP rotasını değiştirir mi?

CHP’de ne başkanlık rejimine evet diyen birinin lider seçilmesi, ne de mevcut CHP yönetiminin AKP tipi anayasaya evet demesi mümkün. Parti yönetimi 1970’lerin kapsayıcı çizgisini yeniden arıyor. Delegede karşılığı olan potansiyel lider adayları da aynı çizgide. Mesele o heyecanı kimin, nasıl yakalayacağı. CHP kurultayda ne ulusalcılaşır, ne liberalleşir.

- Peki CHP’li Umut Oran’ın isyanı önemli mi?

Umut Oran, 2008’de liderliğe aday olmuş ve 1232 delegeden sadece 15 imza (Yüzde 1.2) toplayabilmişti. Oran’ın çıkışına önem atfetmek, Saadet’i iktidar adayı gibi takdim etmekle aynı şeydir.

- CHP seçmeni basına kızmakta haklı mı?

CHP’de iç sorgulama gerektiğini yazmak elbette siyasi analizin bir parçası. Ama koskoca ulusal basın karşılığı olmayan isimleri büyütürse eleştirilir. Biz basın olarak böyleyizdir. Haber ilgi çekiyor diye bazen kantarın topuzu kaçar. Ama şunu unutmayın. Delegede ağırlığı olan isimler konuşursa haberler doğal olarak büyür.

- AKP, CHP’deki iç kavgadan nasıl faydalanabilir?

Haberin Devamı

AKP medyası, Umut Oran gibi partilileri kullanıp CHP’nin köküne köküne vurmayı gündeme aldı. Savcı Sayan’ın ‘CHP’li’ unvanıyla ekran ekran gezdirilmesini hatırlayın. AKP, CHP’de sert bir kavga çıkarsa parti tabanıyla gönül bağı olmayan HDP’ye yakın 3-5 vekilin kopup başkanlığa destek vermesini bekliyordur. Çıkacak kavgayı olası referandum sürecinde de diline dolayacaktır. Kavgasız rekabet tüm muhalefet için o yüzden elzem.

- Kıssadan hisse nedir?

CHP için ulu orta kavga çıkarmak da seçim sonuçlarını sorgulamamak da sıkıntı yaratır. AKP’nin 7 Haziran sonrası yaptığı toplantıların basına sızan tutanaklarını hatırlayın. İçeride partiyi kıyasıya eleştiriyorlardı. Dışarıda kavga etmediler. Sonuç: 9 puan artış.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder