Hakan Çelenk Demirtaş'a 5 test
HABERİ PAYLAŞ

Demirtaş'a 5 test

HDP’nin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş basın toplantısını bitirip sahneden indiğinde tuhaf bir şey oldu. Oturanlar birkaç dakika kımıldamadı. Normalde sıkıcı siyasi toplantılar sonrası katılımcılar tabana kuvvet kaçar. Bu kez salondan “Ne çabuk bitti!” diyen hayal kırıklığı sesleri geliyordu. Demirtaş o kadar başarılıydı ki sabaha kadar sıkılmadan dinlenirdi. Hem stand-up şovmeni gibi esprili hem de konusuna hâkim. Barış vurgulu seçim söylemi ise sürpriz değil, bildiğimiz HDP. Bu toplantıda bulunmak benim için şu kanaati netleştirdi: PKK-HDP çizgisi, tarihindeki en başarılı siyasi figürle seçime giriyor. Demirtaş’ın adaylığı ise 5 siyasi efsaneyi test edecek:

Haberin Devamı

Test 1: Yüzde 10 efsanesi

Bu misyon HADEP’ten beri yüzde 5-6 oy alır. Her seçim öncesi samimi olarak yüzde 10’u bulacaklarına inanırlar. Seçim sonrası ise devletin kendilerinin önünü kestiğini, belki de haklı olarak düşünürler. Ama bu seçimde, AKP hariç diğer partiler ile fırsat eşitlikleri var. Yani CHP, MHP kadar özgürler. En güçlü figürle de seçime giriyorlar. Hem pusulada 20 parti değil sadece 3 aday var. Mazeret kalmadı. Bakalım yüzde 10 efsanesi gerçek mi?

Test 2: Yoksa AKP’ye mi çalışıyor?

Öcalan’a AKP’yi rahatlatmak için Alevileri CHP’den koparma talimatı verdirildiğine inanan çok. Sırrı Süreyya Önder’in yerel seçimde iktidar partisi değil, CHP’ye çıkışması sevimsizdi. Demirtaş, herkesten oy istediğini özellikle vurguladı. Twitter’daki taraftarları ise dün “Bak CHP, çatla! Adayımız nasıl?” havasındaydı. Bakalım Demirtaş AKP’nin bölgelerinde mi, yoksa Aleviler’i CHP hanesinden silmek için mi daha çok çalışacak?

Test 3: Aleviler PKK’ya yaklaşır mı?

PKK, hep Aleviler’in kendisine gelmek istediğini ama derin oyunlarla buna engel olunduğunu söyler. AKP’de ve devlette şu sıra “Aleviler CHP’den PKK’ya gitmesin” gibi bir kaygı göze çarpmıyor. PKK-HDP Aleviler’i kazanabilir mi? Bu efsanenin testi için uygun ortam atık var.

Test 4: Batı, Öcalan’a oy verir mi?

Demirtaş’ın Öcalan’ın icazetiyle aday olduğu gerçek. Kendini sevdirse de Batılı seçmenin “Köşk Öcalan’ın emrinde mi olacak?” düşüncesini engellemesi zor. Bakalım buna karşı etkili söylemi var mı? Asıl test ise şu: 30 yıl kan aktıktan sonra Öcalan cidden batıdan oy alabilir mi?

Haberin Devamı

Test 5: Tüm ülkeyle barış

Demirtaş, ikinci turda HDP’nin boykot yapacağını üstü kapalı söyledi. Boykot Erdoğan lehine tercih gibi algılanıyor. Demirtaş, karar boykot olsa da AKP dışındaki batılı seçmene bazı jestler yapıp onların gözündeki samimiyet testinden de geçmeli. Sadece AKP ile yapılacak bir barış sakat doğabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder