Hakan Çelenk Gezi ve Sur
HABERİ PAYLAŞ

Gezi ve Sur

Cihangir civarındaki HDP çevreleri bugünlerde “Gezi’de Türkiye’yi ayağa kaldıranlar Sur’da hendekte direnenlere neden duyarsız kalır” diye özetlenebilecek bir söylem geliştirdi. Öyleyse Gezi ve hendekleri karşılaştırmak lazım.

* Gezi Parkı eylemlerine tek bir silah getiren olmadı.

* PKK’nın hendeklere getirdiği en hafif silah AK-47’dir.

* Gezi eylemlerinde kısmen taş atılması dışında insanların tek silahı bedenlerini koyup ürettikleri kalabalıktı.

* Hendeklerden RPG-7 fışkırıyor.

* Gezi eylemlerinde sembolik ağaç dikmek için çukur açıldı.

Haberin Devamı

* Sur’da, Cizre’de hendeklere bomba tuzaklandı.

* Gezi eylemlerinde çatışma çıkınca çocuklar ortamdan uzaklaştırıldı. (Berkin Elvan’ın ölümü o yüzden duygu patlaması yaşattı.)

* Cizre’de çocuklara bombalı barikat yapımında taş taşıtıldı.

* Gezi, dünya tarihine en etkili barışçı gösterilerden biri olarak geçti.

* Sokağa tonlarca bomba gömmek dünyanın her yerinde terördür.

* Gezi’de duyarlılık ve destek için çağrı yapan herkes bizzat sokağa indi.

* Hendek eylemleri konusunda Gezicileri duyarsızlıkla suçlayanlar Sur’a gitmek yerine rahat sinema koltuklarından duyarlı ‘Tweet’ler attı.

Madem o kadar duyarlısın neden sokağa inmiyorsun? Demirtaş son eyleme katılmayanlara “Onursuz ve alçak” dedi. Alçak mısınız, niye gitmediniz Sur’a?

İki eylemi aynı safa koyup Gezi’ye katılan milyonlara duyarlılık çağrısı yapmak, her şeyden önce izansızlıktır, haksızlıktır, boş konuşmaktır... Hiç risk almadan iki retweet için duygu şovu yapmaktır.

Silaha çizgi çekmek

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın “Gezi başladı, PKK çekilmeyi durdurdu” sözlerinde vücut bulduğu üzere AKP de iki eylemi aynı kefeye koyma çabasında. Yani bir kısım muhalifin ‘duyarlılık’ adı altında yaratmak istediği görüntü iktidarın işine geliyor. Çünkü sapla saman birbirine karışırsa barışçı muhalefet siner.

Silahla arasına çizgi çekemeyenlerin kuru gürültüsü yüzünden muhalif ortam maniple oluyor. Kimin örtülü hedefine hizmet ettiğinden emin olamayan sivil muhalif de risk almıyor. Sesi kesiyor. Bulanık sular, barışçı muhalefetten korkan otoriter iktidarlara yarar. Herkes silahlarla arasına çizgiyi net çekmeli.

Haberin Devamı

Böylece “Devlet eli silahlı ile savaşırken, halka zarar veremesin” diyenlerin sesi gür çıkar ve etkili olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder