Hakan Çelenk Kent Savaşı
HABERİ PAYLAŞ

Kent Savaşı

70 bin nüfuslu Yüksekova’nın göbeğinde iki gün gece gündüz çatışma sürdü, 100’lerce eve mermi isabet etti, 3 ölü 7 yaralı var; Ölenlerden biri 3 çocuk babası bir terzi.

120 bin nüfuslu Cizre merkezindeki garnizona PKK insanlar sokaktayken saldırdı; elektrik arızası onaran teknisyen, işten eve giden sağlıkçı, 7 ve 10 yaşında iki çocuk çatışmada arada kalıp öldü.

* Huzurlu bir turizm merkezi olmaya çabalayan Kemaliye’de yol kesen PKK’lılar, otomobilde 11 yaşında torununun yanında oturan 64 yaşındaki Makbule hanımı katletti.

Haberin Devamı

Dikkat! Bu şiddet başka şiddet. Artık sivil alanda kentin göbeğinde yaşanıyor. Hayatın her alanını sarmaya aday. 27 Ağustos, Türkiye’deki şiddetin niteliği için dönüm noktası olabilir.

***

ÜRKÜTÜCÜ SÜREÇ

Askeri strateji uzmanları, 21. Yüzyıl savaşlarının kentlerde ve siviller arasında yaşanacağı analizini yapıp duruyordu. Suriye’de aynen gördük. Belli ki PKK da terörizmde çağı yakaladı. Suriye’de deneyim ve güven kazandı. Çözüm Süreci boyunca kentlere bombaları yığdı. Bugün yaşadığımız kent savaşı bunun sonucu olarak gelişti.

PKK ile kent savaşı, Türkiye’nin IŞİD’e karşı her an başlatabileceğini yine dün açıkladığı saldırıyla çakışacak. Huzursuzluğu iktidar için kullanmaya çalışan siyasilerin olduğu ülkede tüm bunların üzerine seçim binecek. Halkımıza kolay gelsin.

***

DEVLETİN SINAVI

PKK elbette, kent ortasında elde silahlı devriye gezince devletin sokağı kendilerine terk edip gitmeyeceğini biliyordu. PKK elbette, sokaklara hendek açınca polisin askerin müdahale edileceğini biliyordu.

PKK elbette, sivil dolu sokakta çatışma çıkınca Cizre’de Baran gibi çocukların öleceğini biliyordu. PKK elbette, sivil ölümünü politik olarak kullanmanın hesabını yapmıştı. PKK elbette, bu yüzden özerklik ilan etti, buna bağlı olarak HDP’yi etkisiz ilan etti ve seçimi boykot işaretlerini verdi.

Bu, PKK’nın siyaset iradesini bırakıp tamamen silaha dönmesidir. Peki, “Çözüm Süreci bitti” denince PKK’nın tekrar terör üreteceği belliyken, Ankara’dakiler askeri mücadeleyi sivilleri mümkün olduğunca az etkileyecek şekilde sürdürmenin planını yaptı mı? Umalım ki iyi bir planları vardır. Umalım ki tek plan huzursuzluktan oy çıkarmak olmasın.

Haberin Devamı

PKK Kürtlerin yaşadığı kentlerin Kobani gibi moloz yığınına dönmesini göze albilir. Ama sen devletsin. Ne yapıp edip sivillere zarar vermeden bunu durduracaksın!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder