Hakan Çelenk Yüksek yargıda yüksek siyaset
HABERİ PAYLAŞ

Yüksek yargıda yüksek siyaset

Yargıtay ve Danıştay’ı toptan değiştirecek yasa, Atatürk Havalimanı saldırısının gürültüsü sayesinde TBMM’den rahat geçti.

CHP yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gidiyor. Yasa yürürlüğe girerse geleceğimizi on yıllarca etkiler.

Neden mi? İşte yanıtlar...

Neyi bilmemiz gerekiyor?

Karışık ve teknik bir konu değil aslında. Çok basit. Elektrik faturası davanızdan, verginize kadar son kararı veren hakimlerin görevi, yönetici pozisyonundakiler hariç sona eriyor. Danıştay ve Yargıtay’da artık daha az daire ve hakim olacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve HSYK uygun gördüklerini küçülen bu kurumlara tekrar atayacak.

CHP yenilenmeye neden itiraz ediyor?

Siyasetin yargıyı ele geçireceğini söylüyor. Erdoğan’a ve siyaset etkisindeki HSYK’ya güvenmiyor. Toptan değişikliğin devletin sağlıklı işlemesinin vazgeçilmezi olan kuvvetler ayrılığını bitireceğini düşünüyor.

CHP grup başkanvekilleri Özgür Özel (solda) ve Levent Gök, dün ‘yüksek yargı’ düzenlemesinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

Kuvvetler ayrılığı neden lazım ki?

‘Devlet-i alimiz’in birliği daha iyi değil mi? Değil. Kraliyetle demokrasi arasındaki fark zaten bu. Yürütme erkinin (hükümet) yaptığı hatayı yasama (meclis) denetler. İkisinin hatasını da yargı...

Yasama, yavaş işleyen belli atama yetkileriyle bağımsız yargıya nazikçe irade yansıtır. Ama dikkat! ‘Sınırlı etki’ diyoruz.

Böylece Antalya’da ödediğiniz elektrik faturasının kaderi devletin tepesindeki tek kişinin yanlış kararına bırakılmaz.

Erdoğan güven vermiyor mu?

Güvenen, güvenir. Belki HSYK da çok iyi seçimler yapacak. Yalnız mevzubahis demokrasiyse yazılı güvence, yani demokratik yasa istenir.

Buzdolabı alırken satıcı bana garanti belgesi vermek yerine, “Bunun garantisi bizzat benim güzel abicim” dese, nur yüzlü de olsa çıkarım o dükkandan.

Yüksek hakimler ne olacak?

Hakimler 65 yaşına kadar görev yapmak üzere seçildi. Hukuka güvenerek hayatını öyle planladı. Bu yasa görev süresini 12 yılla sınırlıyor.

Anayasa Mahkemesi yasayı bu yüzden iptal edebilir. Hak ihlali varsa, kimin faydalandığına bakılmaz. Hukuk hukuktur. Hepinizin güvencesidir.

Haberin Devamı

Ama cemaatçi hakimler temizlenecekmiş?

Cemaatçi hakimler yüksek yargıda AKP döneminde ‘Yetmez ama evet’ referandumu sonrası yer etti. Çoğu 12 yıl görev sınırına takılmaz. Bu kural, eski hakimleri etkiler. Samimi görünmüyor.

Peki “Mahkeme kadıya mülk müdür ki 65 yaşına kadar görev yapsın?”

Evet, yapsın. Sahada gençlik işe yarar elbette. Yüksek hakim yaşlı olur. Dosya incelemesinde deneyimli gözler verimlidir.

Batı’ya gidin 80 yaşında yüksek hakim bulursunuz. Ayrıca, yüksek yargı çok ağır değiştirilir.

Böylece önceki dönemde değişen hakimle sonraki iktidar karşı karşıya kalır. Kimse diktatörlük kuramaz.

12 yıl koşulu nedeniyle siyaset sürekli hakim değiştirecek. Hep birlikte bindik bir alamete...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder