Hakan Çelenk Zarrab bile bile lades dedi
HABERİ PAYLAŞ

Zarrab bile bile lades dedi

2011’in başı. Reza Zarrab’ın şirketleri ile Dubai’deki İranlı şirketler arasında yoğun mail ve para trafiği var. İşleri Zarrab’ın çalışanı Kamelya Cemşidi ve Hüseyin Necefzade yürütüyor. CIA ve FBI izliyor.

2011’in sonu. Zarrab, İran Merkez Bankası’na mektup yazıp ailesiyle birlikte ‘ekonomik cihat’a katılmayı teklif ediyor. Amerika izlemeye devam ediyor. Bunlar Amerikalı savcının iddianamesinde var.

17 Aralık 2013. Türkiye’de Zarrab’a ve çevresindeki nüfuz ağına operasyon yapılıyor. Bu iddianamede Kamelya Cemşidi ve Hüseyin Necefzade’nin adı T.C.’nin resmi belgesine geçiyor.

Haberin Devamı

Yıl 2015. Amerika İran’la anlaşıp ambargoyu kaldırıyor. Ekonomi dünyası ambargo döneminde oluşan ‘kara finansman’ın önünün kesileceğinden bahsediyor. Çünkü İran’ın 100 miyarlarca doları gezdiği ülkelerde çuvalların ağzından döküle döküle dolaşıyor. Her yere rüşvet ve komisyon bırakılıyor. Kara para IŞİD gibi kirli kanallara akıyor. İran da parasının peşine düşüyor.

6 Mart 2016. Zarrab’ın ortağı olarak nam salmış Babek Zencani İran’da idama mahkum oluyor. Mahkemenin en önemli dayanağı ne? Zarrab’ın kara kutusu Kamelya’nın İran’da verdiği bilgiler.

Zarrab, 17 Aralık iddianamesini de Zencani’ye olanları da, Kamelya’yı da iyi biliyordu. Amerika’ya karşı büyük suç işlediğinin mutlaka farkındaydı.

Peki ne yaptı? Amerika’ya tatile gitti. Tuhaf bir durum var. Tuhaf olmayan durum ise küresel oyuncular devredeyse sonunu getirip, 3 yıl önce kapandı sanılan dosyaları raftan iniyorlar.

Beş maddede Türkiye ve Zarrab

* İddianamede şimdilik 2011 yazışmaları var. Savcı suçun 2015’e kadar sürdüğünü söylüyor. Daha çok dosya açılır.

* İddianameye göre, 2011’de Zarrab ve ortakları para transferinde sıkıntı çıkınca Türk makamlarının işi kolaylaştıracağını konuşuyor. Bunu bize sorarlar?

* Zarrab’ın Türkiye’de zımnen adli dokunulmazlığı vardı. Türkiye’de kendisini endişelendiren başka bir şeyler olmalı.

* FBI’ın Başkan Yardımcısı “Bu suçlamalar, gerçek iş ortaklarını saklamaya çalışanlar için de mesaj olmalı” dedi. Amerikan polisinin Reza’nın gizli ortaklarını Türkiye’de arayacağı aşikar. Mesaj elbette Zarrab’a bir ceza indirimi teklifiyle verilmiştir. 75 yıl istenen adamın aklı karışır.

Haberin Devamı

* Zarrab’ın gayrimenkul sattığı yönündeki iddialar “Ülkeyi terk ediyor” dedikodusu çıkarmıştı.

* Bhrara’nın iddianamesinde Türkiye’den 3 şirketin adı var. 2’si tasfiye sürecine sokulmuş. Zarrab’la iş tutan bir bakan olsam rahat uyuyamazdım

Sıradaki haber yükleniyor...
holder