Hakan Çelik 125 yıllık çabanın sonucu
HABERİ PAYLAŞ

125 yıllık çabanın sonucu

Geçmişte çok ciddiye alınmayan Çek marka, bugün 100 ülkede 39 bin kişilik bir dev çalışma ordusuyla yılda 1.2 milyon araç üretiyor.

EKONOMİK VE SAĞLAM

Çekoslovakya geçmişte Doğu Avrupa’nın en gelişmiş endüstri ülkesiydi. Bundan 125 yıl önce kurulan Çek markası Skoda, önceleri bisiklet ve motosiklet üretimiyle başladı. Yıllar sonra da otomobil üretimine geçti.

Bu otomobiller dönemin koşullarında ekonomik ve sağlam olmalarına rağmen tasarım, algı ve pazarlama kültürü açısından uzun yıllar boyunca Batılı ülkelerde üretilen modellerin gerisinde kaldı. Bu nedenle Batılılar Skoda modellerini otomobil sohbetlerinde karikatürize ediyorlardı.

Haberin Devamı

SATIŞ REKORLARI KIRIYOR

Çekoslovakya’nın barışçı bir şekilde ayrılması ve sonrasındaki ekonomik gelişmelerle Çek şirketleri de ciddi bir modernleşme hamlesine girişti. Skoda, Alman Volkswagen Grubu bünyesine katıldı, ülkenin resmi adı da Çekya oldu.

Bugün Çekya birçok alanda örnek ülke olarak gösterilirken, sembol markası Skoda da uluslararası pazarlarda satış rekorları kırıyor ve saygı görüyor. Citigo, Fabia, Rapid, Scala, Octavia, Karoq, Superb, Kodiaq ve Kamiq modellerini üreten Skoda geçen yıl dünya çapında 1.2 milyon adet araç teslimatı gerçekleştirdi. 100’ün üzerinde pazarda yer alan Skoda 30 binin üzerinde eleman istihdam ediyor.

209 BİN 900 LİRA

Skoda’nın sınıfında yeni standartları belirleyecek Scala modeli, Türkiye pazarına iddialı bir giriş yaptı. Markanın güncellenen tasarım dilini temsil eden Scala modeli, iki farklı benzinli ve bir dizel motor seçenekleriyle birlikte 209 bin 900 TL’den başlayan fiyat etiketine sahip.

125 yıllık çabanın sonucu

Yüce Auto Skoda Genel Müdürü Zafer Başar, yeni Scala ile daha da güçleneceklerini, yakında yeni Octavia modelinin de satışına başlanacağını açıkladı. Giriş seviyesi motor seçeneği 115 beygir güce sahip 1.0 TSI motor yer alırken, daha fazla performans isteyenler için 150 beygir güç üreten 1.5 TSI ACT güç ünitesi bulunuyor. Ayrıca 115 beygirlik 1.6 TDI güç ünitesi de yer alıyor.

AMİRAL GEMİSİ YENİLENDİ

Teknoloji, konfor ve güvenlik özellikleriyle daima öncü bir otomobil olan Mercedes S Serisi bütünüyle yenilendi. Yeni model, sürüş deneyimini iyileştirecek ve güvenliği bir adım ileri taşıyacak donanımlarla geliyor.

Haberin Devamı

125 yıllık çabanın sonucu

Ön koltukta modern tasarım unsurları ön plana çıkarken, arkada rahat bir salon konforu geleneği devam ediyor. Yeni otomobilin ölçüleri önceki modele göre büyümüş. Mercedes mühendisleri bu otomobilin sessizlik açısından referans özelliklere sahip olduğunu ifade ediyor.

Teknik verilere bakınca AGR onaylı koltuklar da konfor konusunda hayli iddialı. Yeni S Serisi belli seviyedeki otonom sürüşe hazır olacak şekilde üretilmiş. Otomobilin her yerinde dokunmatik ekranlar bulunuyor. Geleneksel buton kullanmaya alışkın S Class sürücülerinin buna alışması zaman alacak. Diğer taraftan mühendisler kullanımda güçlükler yaşanmaması için hareketleri algılayıp komutları yerine getiren sistemleri kullanmışlar. Mercedes S Serisi, 6 silindirli benzinli, güçlü bir dizel ve ayrıca hibrit motor seçenekleriyle satışa sunulacak.

Haberin Devamı

GÜVENİLİR MODELLER

Japonya’nın ünlü premium otomobil üreticisi Lexus, güvenilirlik konusunda güçlü Alman rakiplerinin bir kez daha önüne geçti. Lexus, gerçek kullanıcıların katıldığı bir başka araştırmada daha öne çıkarak yüksek kalitesinin altını çizdi.

125 yıllık çabanın sonucu

59 bin bireysel aracı ve 47 bin gerçek tüketiciyi kapsayan ‘which car dayanıklılık araştırması’nda, Lexus modelleri bir kez daha en güvenilir modeller oldu. Lexus, liderlik pozisyonunu hatasız CT 200h hatchback ve yine kusursuz performans sergileyen NX SUV ile elde etti. Bu değerlendirmeler sıfır kilometreden üç yaşına ve üç yaşından sekiz yaşına kadar olan araç kategorilerinde yapıldı.

YERLİ ÜRETİMİN PAYI YÜZDE 95

Geçtiğimiz yıl otomobil ve hafif ticari araç satışında pazarın lideri olan Fiat, ağustos ayında da en çok tercih edilen marka oldu.

125 yıllık çabanın sonucu

Marka, ağustos ayında 13 bin 469 adet otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleştirerek Türkiye otomotiv pazarının yüzde 22’sini oluşturdu. Fiat Egea Model Ailesi, kompakt sınıfta sedan, hatchback ve station wagon gövde seçenekleriyle 3 ayrı kategoride sınıflarının en çok satan otomobilleri arasında yer aldı. Marka Direktörü Altan Aytaç, markalarının satışlarındaki yerli üretimin payının yüzde 95 olduğunu söyledi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder