Hakan Çelik 1915 mesajı
HABERİ PAYLAŞ

1915 mesajı

Haberin Devamı

Birinci Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin göç ettirilmesi sırasında yaşanan insanlık dramı, sembolik olarak her sene 24 Nisan tarihinde anılıyor.

Tarihin bu dönemi aydınlatılmayı bekleyen soru işaretleriyle dolu. Kesin olan şu, büyük acılar yaşandı ve milyonlarca insan hayatını kaybetti. Katliamlara uğrayanlar arasında Ermeniler gibi Müslüman Türkler de var.

“Kim daha büyük trajedilerle karşılaştı?” ifadesiyle üzücü olayları karşılaştırmak yerine ortak acıları birlikte konuşabilmeliyiz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan mesajını bu yolda tarihi bir adım olarak görüyorum.

İki boyutu var; birincisi Türkiye’nin 1915 olaylarına bakışının net şekilde ortaya konması, ikincisi insani ve vicdani tarafı. Sonuçta acılar bizim coğrafyamızda yaşandı bizim yurttaşlarımız öldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’daki Ermeni Patrikhanesi’nde düzenlenen dini törene gönderdiği mesajda, “Ülkemizdeki Ermeni cemaatinin huzuru, güvenliği ve mutluluğu bizim için özel öneme sahiptir. Tek bir Ermeni vatandaşımızın dahi ötekileştirilmesine, dışlanmasına, kendini ikinci sınıf hissetmesine tahammülümüz yoktur” ifadesini kullandı.

Mesaj şöyle devam ediyor, “Türkler ve Ermeniler bölgenin iki kadim toplumu. Bin yıldır omuz omuza yaşadıkları coğrafyada ortak tarihi ve kültürü paylaşıyorlar. Ermeni toplumu, gerek Osmanlı İmparatorluğu gerek Cumhuriyetin yüzyıla yaklaşan geçmişinde çok kıymetli evlatlar yetiştirerek, Türkiye’nin gelişimine büyük katkılarda bulundu…”



Erdoğan Ermenilerin dün olduğu gibi bugün de Türkiye’nin eşit ve hür vatandaşları olarak, sosyal, siyasi ve ticari hayatın her alanında önemli roller üstlendiğine dikkat çekiyor.

“Yüzyıllarca sevinç ve tasada ortak iki halkın, geçmişin yaralarını sarması ve insani bağlarını daha da kuvvetlendirmesi hepimizin ortak amacıdır. Bu doğrultuda son 14 yılda birçok adım attık, tarihi nitelikte reformları hayata geçirdik. Osmanlı Ermenilerinin hatırasına ve Ermeni kültürel mirasına sahip çıkmaya yönelik çalışmalarımızı, önümüzdeki süreçte artarak sürdüreceğiz” diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan’a gönderdiği mektubu “Yirminci yüzyılın başında yaşamını yitiren Osmanlı Ermenilerinin hatıralarını bir kez daha yad ediyorum. Birinci Dünya Savaşı’nın sıkıntılı şartlarında hayatını kaybeden milyonlarca Osmanlı vatandaşına Allah’tan rahmet niyaz ediyorum” diyerek bitiriyor.

Ben mektubun dilinden ve içeriğinden çok etkilendim ve yoğun gündemde yeterince fark edilmediğini düşündüğüm için köşeme taşımak istedim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder