Hakan Çelik 2023 savunmada sıçrama yılı olacak
HABERİ PAYLAŞ

2023 savunmada sıçrama yılı olacak

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in CNN Türk’teki programda ipuçlarını verdiği gelişmeler, 2023 yılının Türk savuma sanayisi açısından gerçek anlamda bir sıçrama yılı olacağını gösteriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başbakanlığı döneminden bu yana savunma konusunu öncelikli başlık olarak belirlemiş ve Türkiye’nin bu alanda öne çıkması için gereken her şeyin yapılmasını istemişti.

Nitekim son 10 yılda yoğunlaşılan projeler sonuç vermeye başladı. Türkiye’nin bu sektördeki Aselsan, Havelsan, Roketsan, TUSAŞ, STM başta olmak üzere yüzlerce kuruluş, kapasitelerini ciddi şekilde geliştirdi. Savunma alanında çalışan şirketler yaklaşık 80 bin kişiyi istihdam ediyor. Bu hamlelerin en iyi sonuç verdiği alanlardan biri İnsansız Hava Araçları (İHA) oldu. İHA ve bunların silahlı versiyonları olan SİHA’lar kategorisinde Türkiye, dünyadaki ilk üç ülke arasına girdi.

Haberin Devamı

Özellikle Baykar (Bayraktar), TUSAŞ ve STM farklı tiplerdeki İHASİHA’lar konusunda iyice öne çıktı. Türkiye’nin yıllar boyunca oldukça zayıf kaldığı hava savunma sistemleri ve füzeler konusunda da ciddi gelişmeler oluyor. İsmail Demir, Siper adı verilen sistemin Blok-0’versiyonunda bu yıl sonunda veya gelecek yıl başında belirli olgunluğa gelindiğini göreceğimizi, Siper Blok-0’ın 75 km menzile ulaşacağını müjdelemişti.

Bu menzil, Türk savunma sanayisinin doğru bir vizyonla hangi gelişmelere imza atabileceğinin bir kanıtı. Türkiye, kullandığı AKINCI Taaruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) dâhil bazı kritik araçların motorlarını Ukrayna’dan alıyordu. Rusya, Ukrayna’yı işgalinde bu üretim tesislerini hedef aldı ve çoğunu kullanılamaz hâle getirdi. Bu durum “Türkiye şimdi ne yapacak?” endişesini gündeme getirdi. İsmail Demir, “Ukrayna’dan gelen motorlar konusunda AKINCI için dâhil epey motor alındı.

Diğer taraftan AKINCI’da kullanılacak seviyede motor projemiz de tamamlanmak üzere” yanıtını vererek bu konudaki kaygıları gidermeye çalıştı. Ukrayna ve Türkiye bu işbirliği seviyesine gelebilmek için yıllarca emek ve irade ortaya koymuştu. O nedenle, Ukrayna’da bu tesislerde görev yapan kritik düzeydeki personel ve mühendislerin mutlaka Türkiye’ye transfer edilmesi için gereken her şeyin yapılması gerektiğine inanıyorum.

Haberin Devamı

Peki, kısa vadede büyük projelerle ilgili hangi gelişmeler yaşanacak? -Millî Muharip Uçak (MMU) projesi şu anda planlandığı gibi ilerliyor. Uçak 2023’te hangardan çıkacak, 2025’te ilk uçuşunu yapacak ve 2029’dan itibaren teslimat aşamasına geçilecek. İlk aşamada F-16 motorlarının kullanılması planlanıyor.

Bu motorlar bir önceki nesil uçaklara ait olduğu için MMU ilk etapta beşinci nesil özelliklerini taşıyamayacak. İsmail Demir, alternatif bir motor kaynağına sahip olduklarını, yerli tasarım çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Ayrıca Birleşik Krallık merkezli uçak motoru üreticisi Rolls Royce ile işbirliği adımlarının olumlu yönde ilerlediğini ifade etti.

Motor geliştirme çalışmaları, yakında jet motorlu İHA ve SİHA’ların üretilmesine imkân verecek. Gelişme ve atılımlar İsmail Demir’in bir slogan olarak altını çizdiği “Görülmeden görmek, vurulmadan vurmak” prensibini destekler nitelikte. Bu doğrultuda 2022 ve 2023 bandında insansız araçlar ve otonom sistemler konusunda pek çok önemli gelişmeyi kamuoyu ile paylaşıyor olacağız.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder