Hakan Çelik “5 yıl içinde depreme hazır hale geleceğiz”
HABERİ PAYLAŞ

“5 yıl içinde depreme hazır hale geleceğiz”

Yazılarım ve TV programlarımda deprem ve afetlere hazırlık konusunu çok sık gündeme taşıyorum. Geçen hafta bir yazımda “Türkiye bakımından hayati ve stratejik bir konu olan deprem yine gündemden düştü. Merkezi idare, bakanlıklar ve yerel yönetimler acaba hangi hazırlıkları yapıyor. Lütfen çalışmaları hızlandırın ve kamuoyunu bilgilendirin” demiştim. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu’dan bir telefon aldım. “Hakan Bey çok çalışıyoruz, ciddi yol aldık. Lütfen gelin, size yerinde anlatalım” dedi.

Haberin Devamı

Başkan Göksu ile Esenler 15 Temmuz Millet Bahçesi’nde buluştuk. Birlikte kahvaltı yaptık, çalışmaları konuştuk. Esenler benim zihnimde dar sokakları ve bina yoğunluğuyla kalmış bir yerleşim alanı. Millet Bahçesi’nin alanı o kadar geniş ki Esenler’de böyle bir yer olduğunu bilmiyordum. Geçmişte askeri kışlanın parçası olan alan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talebi doğrultusunda vatandaşların kullanımına açılmış.

Çevresi de çok güzel düzenlenmiş. Sağlık, tarım ve spor alanında bir dizi pratik uygulamalara katılmaları sağlanmış. Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun bir süredir üzerinde en çok durduğu başlık kentsel dönüşüm. Özellikle rezerv alan oluşturmak ve transfer konusuna yoğunlaştıklarını anlattı.

“5 yıl içinde depreme hazır hale geleceğiz”

İlçede demografi nasıl?

Esenler, İstanbul’da kilometrekareye en fazla insan düşen ilçe. Şehir ortalaması yaklaşık 13 bin, bizde ise 70 bin! Bu bile başlı başına hizmet götürmenin ve çeşitli faaliyetleri yapmanın zorluğunu gösteriyor. İlçemizde barınan insan sayısı 700 bin dolayında. Tekstilkent ve Giyimkent gibi büyük iş merkezleri ve sanayi alanları da burada.

Depreme hazırlık anlamında kaç konutu yenilediniz?

2009’da göreve başladığımda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından dönüşmesi gereken konut sayımız 98 bin 160 olarak belirlenmişti. Bugüne kadar 56 bin konutu yeniledik. Esenlerimizin yüzde 86 olan riskli yapı oranı yüzde 57’lerin altına indi. Yatay mimari uygulamaları ve 108 kriterde akıllı kent örneği konusunda dünyaya örnek gösterildik. Bir süre önce de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle burası “teknokent” ilan edildi. Plan dahilinde hem yeşil alanları, hem de konut ve yaşam alanlarını düzenliyoruz. 5 yıl içinde Esenler’deki binaların tamamı depreme dayanıklı hale gelecek. Kentsel dönüşümle bina ve yaşam kalitesi arttığı için bu durum fiyatlara da yansıdı.

Haberin Devamı

Yeşil alan oranlarınız ne kadar?

Güney (Metris) rezerv alanımızın yüzde 72’sini donatı alanı olarak halkımız için ayırdık. Bu alanların 431 bin m²’si kamusal yeşil alan olup, 185 bin m²’si 15 Temmuz Millet Bahçemiz olarak 2 yılı aşkın süredir faaliyette. Burada oturan bir vatandaşımız için kişi başı 18 m² kamusal yeşil alan ayrıldı.

Vatandaşların yararlanabileceği başka neler yapıyorsunuz?

Spor Vadisi yapıyoruz. Kademeli şekilde 16 futbol sahası olacak. Karşı tarafta engelli vatandaşlara her türlü hizmetin verileceği bir yer kuruyoruz. Ebeveynleri için ikame annelik merkezi yapıyoruz. Hatta gerekli olması halinde annelere şoför tahsis edeceğiz. Kısa bir süreliğine çocuğuyla biz ilgileneceğiz.

Haberin Devamı

Sokak hayvanları konusunda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?

Onlar için ameliyathanemiz ve hastanemiz var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder