Hakan Çelik ABD’nin yerini Çin mi alacak?
HABERİ PAYLAŞ

ABD’nin yerini Çin mi alacak?

Koronavirüs salgınının tam olarak ne zaman kontrol altına alınabileceği bilinmiyor. Bilim insanları izolasyon konusunda olası gevşeme için farklı tarihler veriyor. Fakat herkesin üzerinde birleştiği görüş şu: Dünya artık eskisi gibi olmayacak. “Bu salgın bitti” dendiğinde bambaşka şartlar, alışkanlıklar ve önlemler geliştirmiş olacağız.

Bu süreçte sağlığımızı korumak ve ayakta kalmak için mücadele verirken insanlığın geleceği için daha fazla düşünme fırsatımız da olacak. Koronavirüs salgınında Güney Kore, Singapur ve Almanya gibi ülkeler dünyanın geri kalan kısmına göre çok iyi bir yönetim becerisi ortaya koyuyor. Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya gibi birçok alanda öne çıkmış devletler ise salgını yavaşlatmak konusunda başarı gösteremedi.

Haberin Devamı

Küresel sistemin en büyük gücü durumundaki Amerika Birleşik Devletleri ise en fazla vaka ve ölüm ile kendisinden hiç beklenmeyecek derecede kötü sınav veriyor. İçerde eyaletler ve federal hükümet alınacak önlemler konusunda sert tartışmalar yaşıyor. Özetle, uzak gezegenlere robot ve uydu gönderme kapasitesine sahip olan ABD, New York gibi kalbi sayılacak bir yere solunum cihazı temin edemiyor.

Hal böyle olunca “ABD bu zor zamanda bizi kurtarır” diye bakan Avrupalı müttefik ülkeler de yardım çağrılarının işe yaramayacağını görüyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, pazar günü CNN Türk’teki programıma katıldı ve çok önemli açıklamalar yaptı.

Kalın’a “Belediyeler ve merkezi yönetim, güçlerini birleştirerek vatandaşlara daha fazla nasıl fayda sağlayabilir” diye sordum. “Siyasi görüş ayrılıklarını, parti mensubiyetlerini bir kenara bırakarak hepimizin bu işbirliğine ve eş güdüme odaklanması gerekiyor. İyi örnekleri de var. Belediye başkanlarımız çok güzel işler yaptılar, yapmaya devam ediyorlar” yanıtını verdi.

İbrahim Kalın uluslararası ilişkilerin seyrine ilişkin yorumlar da paylaştı. “Pandemi bütün coğrafyaya yayıldıktan sonra Avrupa Birliği’nin hızlı cevap verememesi AB’nin meşruiyetini ve etkinliğini daha da sorgulanır hale getirecek” dedi. Kalın’ın dikkatimi çeken sözlerinden biri, Avrupa’ya bundan sonraki olası Marshall yardımının Çin tarafından yapılabileceği ifadesiydi.

Haberin Devamı

Nitekim kriz günlerinde Çin’den İtalya gibi sıkıntı yaşayan ülkelere yardım uçuşları yapılması Kalın’ın Çin’le ilgili hatırlattığı analizleri güçlendiriyor. İbrahim Kalın, insani yardım karnesi parlak Türkiye’nin en fazla yardım yapan ülke olduğunu hatırlattı. Hatta bu süreçte Türkiye’den bazı taleplerde bulunan İsrail ve Ermenistan’a da destek ulaştırılması konusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayladığını açıkladı.

Türkiye bu arada Filistin’i de unutmuyor, oraya da tıbbi malzeme ulaştırıyor. Türkiye’nin destek için Uluslararası Para Fonu’na (IMF) başvurup başvurmayacağı da bugünlerde tartışılan konular arasında. İbrahim Kalın, “Türkiye’nin IMF ile anlaşma yapmak gibi bir gündemi yok” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder