Hakan Çelik Afrika hamlesi
HABERİ PAYLAŞ

Afrika hamlesi

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile üç gündür Afrika’dayız. Her gün bir ülkeyi ziyaret ediyoruz. Pazar gününden bu yana Tanzanya ve Mozambik’teydik. Ziyaretimizin son durağı Hint Okyanusu’ndaki ada ülkesi Madagaskar oldu.

Türkiye yıllar önce “Afrika açılımı”na başladığında birçok kişiden “Bu da nereden çıktı?”, “Başka gidilecek yer mi kalmadı?” gibi şeyler duyuyorduk.

İşin öyle olmadığını buraya gelince anlıyorsunuz. Türkiye, bu açılıma 50 yıl önce başlayabilmeliydi. Osmanlı İmparatorluğu Afrika’da sömürgeci bir güç olmadığı için bu ülkelerin hiçbirinde derin bir izimiz yok.

Afrika ülkelerinin çoğunda resmi dil, eski sömürgecilerden ötürü, Fransızca, İngilizce veya Portekizce.

Afrika zor bir yer elbette; ancak bugünün dünyasında ticaret yapmak, diplomasi sürdürmek nerede kolay ki?



Cumhurbaşkanı’nın Afrika ziyaretinin en önemli amaçlarından biri FETÖ gerçeğini anlatmaktı. Erdoğan’ın uyarı ve söylemlerinin çok etkili olduğunu görüyorum. Konuştuğum Afrikalı hükümet yetkilileri “Tehlikenin bu boyutta olduğunu bilmiyorduk” yorumunu yaptılar.

Tanzanya’da FETÖ ile bağlantılı 11 okul olduğu söyleniyor. Mozambik ve Madagaskar’da da bu nitelikte eğitim kurumları var. Türkiye’nin talebi açık ve net: Okulların kapatılmasını ve insanların mağdur olmasını istemiyoruz. Bunlar devletin denetlediği ve onayladığı Türk Maarif Vakfı’na devredilsin.



İş dünyasından yaklaşık 150 kişilik bir temsilci grubu da bu ziyaretleri izliyor. Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’le konuştum.

Limak’ın Afrika’nın en uzak bölgelerinde bile yatırımları var. Mozambik bunlardan biri. Zeynel Abidin Erdem, Sudan denince akla gelen ilk işadamı olmuştu.

Cezayir’de yatırımları bulunan Fuat Tosyalı da şimdi yeni pazarlara bakıyor. Altı çizilmesi gereken bir başarı da Türk Hava Yolları’na ait. THY, Afrika ülkelerinin çok büyük bölümüne İstanbul’dan seferler düzenliyor.

Afrika’dan İstanbul’a uçup buradan dünyanın diğer şehirlerine giden çok sayıda transit yolcu, THY’nin yolcu profiline eklenmiş oldu. Şu anda THY, Afrika’yı dünyaya bağlayan bir numaralı havayolu.



Bu arada Uluslararası Tahkim’de İran’a karşı açılan dava Türkiye’nin lehine sonuçlandı. Dava sonunda İran, Türkiye’ye ciddi tazminat ödemek zorunda kalacak.

Ayrıca doğalgaz fiyatında indirim söz konusu olacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve bakanlık bürokratlarını kutluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder