Hakan Çelik AK Parti Kongresi’nden hangi sonuçlar çıktı?
HABERİ PAYLAŞ

AK Parti Kongresi’nden hangi sonuçlar çıktı?

Dünyanın ve Türkiye’nin birinci gündem konusu pandemi ile mücadele. Diğer taraftan ekonomide büyümenin yakalanması, enflasyonla mücadele ve dengelerin korunması gibi zorlu hedefler tutturulmaya çalışılıyor. Bir taraftan da dış politikada ABD başta olmak üzere bir dizi ülkeyle çözüm bekleyen sıkıntılı başlıklar var. Normal zamanında yapılacak olursa Cumhurbaşkanlığı seçimine şurada iki yıl kaldı. Hükümet bir yandan beklentilere yanıt vermek için çalışırken diğer taraftan da 2023 seçimlerine iddialı şekilde girmek istiyor.

Haberin Devamı

AK Parti’nin 7. Olağan Büyük Kongresi işte böyle bir atmosferde gerçekleştirildi. Merkez Bankası’nda görev değişikliği, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış ve Gezi Parkı ile ilgili statü değişiklikleri gibi kararların alındığı bir haftanın ertesinde toplanan Kongre’de gözler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’daydı. “Cumhur ittifakı bir masa başı ittifakı değil gönül mutabakatıdır” ifadesiyle MHP ile işbirliğine ne kadar önem verdiğinin altını çizdi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye teşekkür etti.

AK Parti Kongresi’nden hangi sonuçlar çıktı

Son dönemde Türkiye’de en fazla şikâyet edilen konu topluma hâkim olan ağır kutuplaşma görüntüsü. Erdoğan bu eleştirilere yanıt verirken kimseyi ayırmadan ve ayrıştırmadan yola devam edeceklerini taahhüt etti. Yeni bir sivil anayasa vurgusu yaptı ve ortaya çıkacak metnin 84 milyonu kucaklaması gerektiğini söyledi. Dış politika konusundaki pozisyonu ise “Ne Doğu’ya ne Batı’ya sırtımızı dönme lüksümüz yok” ifadesiyle özetledi.

İstanbul Sözleşmesi’ne atıfta bulunduğu bölümde ise “Kadın haklarını kâğıtlarda arayanlar var. Aile müessesesini koruyacağız. Geleceğimiz için aileyi sağlama alacağız” dedi. Ekonomiyle ilgili bölümde ise “Dövizdeki dalgalanma Türkiye ekonomisinin gerçeğini yansıtmıyor. Salgına rağmen yüzde 1.8 büyüdük” dedi. “Evinizdeki döviz ve altını ekonomiye kazandırın” çağrısını tekrarladı. Terörle mücadeleye ilişkin kısımda ise PKK’yı eylem yapamaz hâle getirdiklerine işaret etti.

DEĞİŞİM MESAJI

AK Parti Kongresi’yle tüzükte, teşkilatlarda, MKYK’da önemli değişiklikler oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu dönemde yenilik ve çeşitlilik vurgusunun sadece ifadelerle sınırlı kalmayacağını seçtiği bazı isimlerle de gösterdi. Numan Kurtulmuş ve Binali Yıldırım’ın Genel Başkan Vekilleri olarak görev yapacak olması iki tecrübeli siyasetçiyle parti yönetimindeki siyasi ağırlığı korumak istediği anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Partide bu dönem, Alevi kanaat önderi Metin Tarhan, Ermeni kökenli Türk vatandaşı Dr. Sevan Sıvacıoğlu ve eski Türkiye güzellerinden Seda Sarıbaş da görev alacak. AK Parti’nin yeni yönetiminde, Merkez Disiplin Kurulu Üyesi olarak Bülent Arınç’ın oğlu, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Mücahit Arınç da bulunuyor. İYİ Parti’den istifa eden Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal ve Manisa Milletvekili Tamer Akkal MKYK listesinde yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bazı bakanlıklarda da çok kısa süre içinde kan değişimine gitmesi bekleniyor. Kongre’ye gidenlerin taşındığı otobüslerde ve salonda maske ve mesafe kurallarına uymayanlar vardı. Virüsün böyle bir ortamda daha hızlı yayılabileceğini düşünerek bazı görüntüleri endişeyle izledim. Özellikle vakaların ve ölümlerin büyük boyutlara ulaştığı bir dönemde istisnasız herkesin çok dikkatli olması gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder