Hakan Çelik Akdeniz küresel soruna dönüştü
HABERİ PAYLAŞ

Akdeniz küresel soruna dönüştü

Doğu Akdeniz’deki çekişme ve Türk-Yunan anlaşmazlıkları bölgeyi küresel bir gerginlik alanı hâline getirdi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) denen kabile devleti bile Akdeniz’e yerleşme gayretinde. BAE’nin uçaklarının Girit’te ne işi var, BAE’nin Libya’da ne işi var? Yunanistan’a Almanya denizaltı, Fransa gemi ihraç etme peşinde. Kalıcı müşterisi hâline gelmesi için bazı sistemleri hibe yoluyla vermeyi teklif ediyorlar. ABD belki F-35 satacak. Yunanistan gibi ekonomisi kırılgan bir ülke daha fazla silah almak zorunda kalacak.

Haberin Devamı

Türkiye ve Yunanistan’ın sürekli gergin bir ortamda bulunması büyük güçlerin işine geliyor. Hem silah satıyor hem gerginlikten istifade ederek bölgeye yerleşmeye çalışıyorlar. Doğu Akdeniz’e kıyısı bulunmayan Fransa’nın burada bayrak göstermek istemesi, Yunan hayranı olmasından değil eski sömürge alanı olan bu bölgeye yeniden yerleşme hayalinden kaynaklanıyor.

Atina hükümeti, Türkiye’ye karşı kendisini koruması için ABD’yi Dedeağaç’a (Alexandropolis) davet etti. ABD oraya girdiğinde kolay kolay çıkmayacaktır. Bu durum Yunanistan’ın uzun vadede çıkarına olmaz. Şimdi Yunanistan’ı yöneten kuşakların gençliği, ABD’yi buradan çıkarma eylemleriyle geçmişti, şimdi kendi elleriyle davet ediyorlar.

ABD buradan aynı zamanda Rusya’nın Karadeniz’deki faaliyetlerini önlemeyi deneyecek ve bu hamle ilave gerginliklere sebep olacak. Yunan kamuoyu bu ihtimalleri iyi hesaba katmalı ve Atina hükümetinin ülkeyi sonu gelmeyecek maceralara sürüklememesi için uyanık olmalı.

FIRSAT KAÇIRILMASIN

Defalarca söyledim, yazdım. Türkiye ve Yunanistan aralarındaki sorunları diyalog yoluyla çözebilseydi muazzam bir işbirliği fırsatı doğacaktı. Bu fırsat hâlâ kaçmış değil; ancak içine girdiğimiz riskli ortamda bir kaza çıkarsa iki ülke de yıllarca büyük sıkıntılar içine girer. Atina’daki bazı çevreler “Nasıl olsa Türkiye çok yalnız” diyerek bu ortamı avantaja çevirmek istiyor.

Fransa başta olmak üzere Avrupa Birliği’ndeki bazı ülkelerin cesaret vermesi, Mısır ve BAE’nin çıkışları Yunanistan’ın maksimalist bir politika izlemesine neden oluyor. Şu veya bu şekilde bu ülkelerin tamamı, ait oldukları coğrafyalara dönecekler. Türkler ve Yunanlar ise burada yaşamaya devam edecek. Kader Türkiye ile Yunanistan’ı aynı coğrafyada bir araya getirdi.

Haberin Devamı

Bunu kalıcı barış ve huzur ortamına çevirmek iki ülkenin elinde. Bizim tarafta sık sık dile getirilen “Çatışma çıkarsa bir saatte Atina’dayız” yaklaşımı ne kadar abartılı ise Yunanistan’da hâkim olan karikatürize edilmiş Türkiye prototipleri de o kadar sorunlu. Gaza gelmenin kimseye faydası yok. Fanatizme teslim olmadan, rasyonel çözüm bulabilmek için hep birlikte seferber olmaktan başka çare göremiyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder