Hakan Çelik Akıl tutulması
HABERİ PAYLAŞ

Akıl tutulması

Haberin Devamı

Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin çok uzun geçmişi var. Son 100 yıldır birçok noktada müttefik durumundayız. Türkiye’de binlerce Alman şirketi faaliyette. Almanya’da 3 milyon Türkiye kökenli yaşıyor. İki ülke arasında her alanda muazzam bir işbirliği söz konusu. Tam anlamıyla etle tırnak gibi olmuşuz.

Buna karşın Almanya’nın Türkiye’den kaçan ne kadar terör zanlısı varsa sahip çıktığını görüyoruz. Almanya bir yandan Türkiye’ye silah ambargosu uygularken diğer taraftan AB’de ciddi engeller çıkarıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığı da ürkütücü boyutlarda. Medyada ve sokak gösterilerinde doğrudan Erdoğan’ın öldürülmesi yönünde çağrılar yapılıyor!

Türkiye karşıtlığı bu kadar vahim boyutlara ulaşmışken Almanya hükümet temsilcilerinin açıklamaları Berlin’de Türkiye konusunda tam bir akıl tutulması yaşandığını gösteriyor. Alman Dışişleri ve Maliye Bakanları, son tartışmaların ardından Türkiye’ye ekonomik yaptırım uygunalabileceğini ilan ettiler. Ayrıca vatandaşlarından Türkiye’ye gitmelelerini istediler.

Bir ülke ancak savaş halinde böyle tedbirler açıklayabilir! Türkiye’nin önemli bir ortağı ve müttefiki olduğunu düşündüğümüz Almanya’nın aldığı yeni pozisyon düşmanca. “Türkiye’ye gitmeyin” gibi sorumsuz bir ifade, havayollarının, binlerce ortak işletmecinin ve milyonlarca ziyaretçinin mağdur olması demektir. Türkiye’de faaliyet gösteren hiçbir Alman şirketini rahatsız edecek bir olay yaşanmadı. Burada karlı ve başarılı operasyonlar yürütüyorlar. Örneğin Mercedes Benz Türk kısa süre önce 50. yılını kutladı ve yeni yatırım açıkladı. Bosch da öyle.

Alman kökenli yatırımcılar zaman içinde adeta bizim şirketlerimiz oldu. Başarıları iki ülkenin de kazanç hanesine yazıldı. Böyle bir durum varken “Türkiye’de yatırım yapmayın” anlamına gelecek çağrılar ağır bir sorumsuzluk işareti.

Ankara bu krizin bir felakete sürüklenebileceğini gördüğü için daha soğukkanlı davranıyor.

Başbakan Binali Yıldırım son derece dikkatli ve sağduyulu bir açıklama yaptı. Almanya ile ilişkilerin bozulmasından kimseye fayda yok dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Almanya ile ilgili sözlerine Alman Dışişleri Bakanı’na “Dostum Sigmar Gabriel...” diye başladı.

Türkiye ilişkilerin bozulmaması için gayret gösteriyor, doğrusu da bu. Çünkü dostluk ve güveni bir kere kaybedince onarmak çok zordur.



Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore yarın sabah 10.00’da CNN Türk’te canlı yayın konuğum olacak. Bugün ise yine 10.00’da Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş ve ekonomist Aytunç Kocabalkan ile ekonomideki gelişmeleri ve özellikle otomotiv sektörünü konuşacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder