Hakan Çelik “Alın Papandreu'yu verin Erdoğan'ı”
HABERİ PAYLAŞ

“Alın Papandreu'yu verin Erdoğan'ı”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu’daki popülaritesini bilmeyen yok. Son dönemde gittiğim Arap ülkelerinde Erdoğan için şakayla karışık “Buraya gelip seçimde adaylığını koysa kesin kazanır” dendiğine pek çok kez şahit olmuştum. Ancak benzer ifadelerle Avrupa’da da karşılaşmak şaşırtıcı.

Zira başlıkta yazdığım “Alın Papandreu’yu, verin Erdoğan’ı” sözü Yunanistan’ın Arnavutluk sınırındaki tarihi Ioannina (Yanya) şehrindeki bir esnafa ait. Önce Kostas Karamanlis, ardından da şimdiki Başbakan Yorgo Papandreu döneminde yaşanan ekonomik kriz Yunan halkını canından bezdirmiş. Yunanlılar yolsuzluk, rüşvet salgını ve hırsız bürokratların ülkeyi çıkmaza sürüklemesine isyan ediyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Sadece 24 saat kaldığım Yunanistan’da Yanya, Selanik ve Atina şehirlerinde hep bu atmosferle karşılaştım.

Yorgo isimli esnafa “Neden Erdoğan’ı istiyorsunuz?” diye sorunca uzun uzun anlattı: Bizim Papandreu iyi hoş da fazla yumuşak biri. Lafını kimse dinlemiyor. Ayrıca ekibi beceriksiz insanlarla dolu. Bizim, şöyle masaya yumruğunu vurabilecek, kararlı bir lidere ihtiyacımız var.

Türkiye heyecan yaratıyor

Osmanlı döneminde Balkanlar’ın en önemli şehirlerinden biri olan Yanya, şaşırtıcı derecede Muğla’ya benziyor. Kuruluşu İsa’dan sonra 510 yılına kadar uzanan şehir, Hıristiyanlar açısından da kutsal nitelikte. Tepedenli Ali Paşa’nın Sarayı ve Aslan Paşa Camii şehirdeki belirgin Türk-Osmanlı izleri arasında. Yanya’dan ayrılmaya hazırlanırken sokağa süt boşaltan tarım işçilerinin gösterisinin ortasına düştüm.

Başkent Atina’da eylemcilerin bir polisi yaktığı saatlerde ise Selanik’ten bindiğim uçak Atina Venizelos Havalimanı’na ulaşmak üzereydi. Dil ve din farkı dışında Türklerle Yunanlıların her şeyi aynı. Pratiklik, duygusallık, ani tepki verme gibi özelliklerimizle tıpatıp birbirimize benziyoruz.

İki ülkenin insanları da sıcakkanlı. Selanik Havalimanı’nda buzdolabı mıknatısı almak üzere girdiğim dükkânın sahibi, Türkiye’den olduğumu öğrenince tebessümle bana “Kardeş” diye hitap etti. Yunanistan’a her gidişimde yıllarca nasıl birbirimizi yediğimizi düşünüp üzülüyorum.

Haberin Devamı

Aramızdaki sorunları çözümsüzlüğe mahkûm ederek milyarlarca dolarlık silah satın aldık, sonuçta her iki halk da yoksullaştı. Oysa beraber yapabileceğimiz o kadar çok şey var ki...

Olympic ile 24 saatte 4 uçuş

Yunan Havayolları Olympic Air’den mutlaka bahsetmeliyim. 24 saatte Olympic uçaklarıyla dört uçuş yaptım ve çok beğendim. Geçmişte Yunan devletinin kontrolündeyken Avrupa’nın en sorunlu şirketlerinden biriydi. Marfin Investment Group isimli özel şirketin satın almasıyla birlikte hem hizmet kalitesi çok artmış hem de filo yenilenmiş.

Rekabetin, kurumları nasıl değiştirdiğine çarpıcı bir örnek. Pegasus, Atlas ve Sun Express’in THY’yi rekabete zorlaması gibi Yunanistan’da da özel Aegean Havayolları, Olympic üzerinde aynı etkiyi yapmış. Yunan ekonomisinin 110 milyar euro borç yüküne girmesi ve havacılığın krize sürüklenmesi nedeniyle yurt dışında iş arayan Yunan pilotlardan 20’si THY’de görev yapıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder