Hakan Çelik Almanlara vize uygulanabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Almanlara vize uygulanabilir mi?

Haberin Devamı

Prof. Dr. Faruk Şen ilginç bir öneri getirdi. Kendisi uzun yıllar Essen’deki ‘Türkiye Araştırmalar Merkezi’nin yöneticiliğini yaptı. Şimdi Türkiye’de ‘Türk- Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı’nın başında. Avrupa’yı çok tanıyan bir isim olan Prof. Şen, Türkiye’nin Alman vatandaşlarına vize uygulamasını istiyor. Gerekçesi de Almanya’nın Türkleri vize işkencesinden geçirmesi ve vizelerin kaldırılmasına yönelik girişimleri bloke etmesi. Prof. Şen, “Onlar bize uyguluyorsa biz de yapalım.

Türkiye’nin yurt dışı temsilciliklerinde kuyruğa girip beklemesinler; ama örneğin sınır kapılarında ya da havaalanlarında 20 euro karşılığında vize alsınlar” diyor. Prof. Şen’e göre, bu sayede Alman kamuoyunda Türklerin yaşadığı sorun konusunda farkındalık yaratılacak ve Alman makamları üzerinde baskı oluşturulacak. Geçen yıl Almanya’dan Türkiye’ye yaklaşık 5 milyon turist gelmiş. Dolayısıyla Ankara, turizmde ve ikili ticarette sonuçları kestirilemeyecek böyle bir adım atabilir mi bilmiyorum. Fakat kesin olan şu ki, artık vize meselesinde çok radikal bir tutum takınmanın zamanı geldi.
[[HAFTAYA]]

Bu aşamada elimizi kolumuzu bağlayan bir şey var: Türkiye’nin yakın dostu olarak görülen ülkeler bizden vize istemeye devam ediyor. Geçenlerde Birleşik Arap Emirlikleri’ne davetliydim. Vize prosedürü o kadar can sıkıcıydı ki gitmekten vazgeçtim. Mesela “kardeşimiz” dediğimiz Azerbaycan da hâlâ Türklerden vize istiyor.

Etkili olduğumuzu sandığımız Ortadoğu’daki ülkelerin çoğu ile de durumumuz aynı. Örneğin Suudi Arabistan vizeleri kaldırmaya yanaşmıyor. Faruk Şen’in dikkati çektiği bir başka konu da Türkiye’nin bazı meslek gruplarına ayrıcalık talep etmesi. Prof. Şen, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ‘iş adamlarına vize muafiyeti getirilmesi’ konusundaki girişimlerinin risk içerdiğini savunuyor. “Bunu kabul edersek bazı meslek gruplarına bu ayrıcalığı tanıyıp sıradan Türk vatandaşlarıyla ilgili talepleri tamamen rafa kaldırabilirler” diyor.

* * *

Vizelerin kaldırılması Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış’ın gündeminin ilk sırasında yer almaya devam ediyor. Dün bu konuda yeni bir gelişme oldu: Avrupa Birliği ‘Türkiye ile vize diyaloğu üzerinde uzlaşıldığını’ açıkladı. Eğer bu kez de Türkiye’yi oyalamıyorlarsa süreç şöyle gelişecek: AB Daimi Temsilciler Komitesi (COREPER) görüş birliğine varılan 2,5 sayfalık metinle ilgili AB başkentlerinden yanıt isteyecek. Üye ülkelerin yanıtlarına göre 7 Haziran’dan önce AB Bakanlar Konseyi’nden karar çıkacak.

Can alıcı nokta şu: AB, Türkiye ile vize diyaloğunun başlatılması karşılığında yasa dışı göçmenlere ilişkin ‘Geri Kabul Anlaşması’nın (GKA) imzalanmasını istiyor. Buna göre AB, Türkiye ile vize diyaloğunu başlatırken Türkiye, GKA’yı imzalayacak. Bu gelişmeyle ilgili görüşünü sorduğum Egemen Bağış “Vize görüşmelerine başlamayı kabul etmezse biz de GKA’yı imzalamayız. Ayrıca vize kolaylığı değil, herkesi kapsayacak vize muafiyeti istiyoruz” demişti. AB’nin bu görüşmelere başlama isteğinde Türkiye’nin baskıları kadar yasa dışı göçmen sorununun büyümesinin de etkisi var. AB içindeki güçlü bir kesim “İstediklerini vermezsek Türkler sınırımıza yüzbinlerce Afrikalı ve Ortadoğulu göçmeni yığacak” uyarısını yapıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder