Hakan Çelik Almanya’dan yeni yatırımlar geliyor
HABERİ PAYLAŞ

Almanya’dan yeni yatırımlar geliyor

Almanya, Avrupa’nın ekonomik motoru ve Türkiye’nin en büyük ortağı durumunda. Ülkemizdeki Alman şirketlerinin sayısı 7 bini geçiyor. Bunlar arasında Mercedes-Benz, Allianz, Bosch, Siemens, Man gibi devler de var. Söz konusu şirketler dolaylı olarak yüzbinlerce kişiye istihdam yaratıyor. Geçen seneye kadar Alman hükümeti Türkiye’ye gideceklere ve yatırım yapacaklara karşı çeşitli uyarılar yayınlıyordu. Açıkça “Gitmeyin” veya “Yatırım yapmayın” denmiyordu ancak “Riskleri göz önünde bulundurun” gibi bir uyarı yapılıyordu.

Haberin Devamı

Almanya’nın Türkiye’ye bakışı son aylarda hızla değişmeye başladı. Berlin, Çin ile birlikte Türkiye’yi küresel ölçekte yükselen ülkeler olarak görüyor ve yatırım planlarını bu çerçevede revize ediyor. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier’in Türkiye’de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile çok güçlü bir diyaloğu var. Altmaier, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile de sıkı işbirliği hâlinde. İki bakan bir süre önce Türkiye-Almanya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) anlaşmasına imza atmıştı.

Bosch Türkiye ve Ortadoğu CEO’su Steven Young ile önceki akşam Yeniköy Azur Restaurant’ta bir yemek yedik, Türkiye- Almanya ilişkilerindeki değişen dinamikleri konuştuk.

Almanya’dan yeni yatırımlar geliyor

Steven Young, Bosch gibi çok değerli bir markayı yönetirken bir taraftan da DEİK bünyesindeki Türk-Alman İş Konseyi’nin Başkanı olarak görev yapıyor. Steven Young, Türkiye’de yerleşik Alman kuruluşlarının temsilcileri olarak iki ülke arasındaki ilişkilerin gerçek potansiyeline ulaşması için çok gayret gösterdiklerini anlattı.

Çeşitli nedenlerle Türkiye hakkındaki olumsuz havanın dağılmakta olduğunu, özellikle Türkiye’ye yatırım konusunda büyük bir istek ve irade bulunduğunun altını çizdi. “Türkiye’nin gerçek değeri anlaşıldı” diyen Young, Almanya’nın özellikle üçüncü ülkelerde Türk şirketleriyle ortaklaşa büyük işlere girmek istediğini söyledi. Young’a göre Almanlar önümüzdeki 10 yılda özellikle Suriye ve Irak’ın muazzam imkânlar sunacağını ve burada mutlaka Türkiye ile ilerlemek gerektiğini düşünüyorlar. Afrika için de benzer görüşleri var.

Haberin Devamı

Türk Hava Yolları’nın kıtanın neredeyse her noktasına uçması ve son dönemde 50’nin üzerinde Afrika ülkesinde Türk büyükelçiliklerinin açılması büyük avantajlar olarak sıralanıyor. Steven Young’ın verdiği bilgiye göre DEİK-Türk Alman İş Konseyi’nin katkısıyla 4 Eylül’de İstanbul’da çok önemli bir ekonomi zirvesi düzenlenecek. Alman tarafından bu toplantıya NUMOV isimli kurumun temsilcileri katılacak. Bu toplantılarda Alman yatırımcılar Türkiye’de yapacakları yeni ortaklıklar ve işler konusunda detayları paylaşacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder