Hakan Çelik Ambargolara karşı seçeneksiz değiliz
HABERİ PAYLAŞ

Ambargolara karşı seçeneksiz değiliz

İran-Irak savaşı büyük bir yıkım bıraktı. Suriye’deki kanlı iç savaşın oluşturduğu muazzam istikrarsızlıktan en fazla etkilenen ülke biz olduk. Afganistan aynı şekilde. Önce Sovyetler ardından ABD’nin onlarca yıl süren işgali ülkeyi tanınmaz hâle getirdi. Milyonlarca kişi göçmen durumuna düştü.

Filistin-İsrail anlaşmazlıkları, Libya, Lübnan, hatta Yemen’den Somali’ye kadar geniş coğrafyadaki yüksek tansiyonu sınırlarımızda hissediyoruz. Türkiye zorlu coğrafyanın tam göbeğinde. Burada ayakta kalabilmek, güçlü ve iddialı olmanın en önemli yolu sağlam bir savunma sanayisinden geçiyor. Rusya-Ukrayna krizi ve ülkelerin ambargo kartını âdeta bir savaş unsuru olarak kullanması, birçok kategoride gelişmiş bir savunma endüstrisine olan ihtiyacı gösteriyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin bu alanda dünya çapındaki kuruluşları ASELSAN, TUSAŞ, STM, BMC, FNSS, ROKETSAN, HAVELSAN ve SARSILMAZ’ın yürüttüğü büyük ölçekli projeleri defalarca bu köşeye taşıdım. Diğer taraftan bu sektörde küçük ve orta ölçekli üretim yapanların ve start-up’ların, yeni girişimlerini de yakından takip ediyorum. Mühimmat konusundaki atılımlarla Türkiye ve bölgenin önde gelen üreticilerinden biri olmayı hedefleyen Özyurt Silah Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Özyurt projelerini anlatmak ve sektördeki trendler hakkında değerlendirmelerde bulunmak istediğini söyledi ve beni yatırım yapacakları Hatay’a davet etti.

Geçmişte çeşitli ülkelerden silah ithalatı yapan Özyurt, bir süredir Türkiye’yi üretim üssü hâline getirmek üzere kolları sıvamış. Fabrikalardan biri İstanbul Silivri yakınlarında. Diğeri Hatay’da. Özyurt, Amerika Birleşik Devletleri’ne mühimmat ihracatı gerçekleştirmiş. İstanbul’daki silah fabrikasında 130 kişinin çalıştığını, ilgili kurumlardan izin prosedürlerini tamamlamakta olduklarını, yakında çeşitli ürün gruplarında seri üretime yoğunlaşacaklarını söyledi.

HATAY’A YATIRIM

Hatay’daki 94 bin metrekarelik tesis için zemin etütlerini tamamladıklarını, Büyükşehir Belediyesi ve Belen Belediyesi’ne bütün başvuruların yapıldığını anlattı. Yaklaşık 60 milyon dolar yatırımla hayata geçirmek istedikleri fabrika için en geç iki ay sonra temel atılacağını ifade etti.

Haberin Devamı

Bin kişinin görev yapacağı tesiste makine mühendisleri, kalite kontrol mühendisleri ve üretim hattında meslek lisesi mezunlarının istihdam edilmesi hedefleniyor. Silah endüstrisinde öne çıkan ülkelerden teknoloji transferi beklenmesinin fazla iyimserlik olacağını dile getiren Serdar Özyurt “Biz bu zorlukları aşmanın yolunu biliyoruz, en kısa zamanda da hayata geçirmek istiyoruz” ifadesini kullandı. Şimdiye kadar üretim gerçekleştirdikleri alanlar:

1- Mühimmat.

2- Makineli tüfek (5-56).

3- Yerli kalaşnikof (ASİ 21).

4- İki tane keskin nişancı silahı 1500 metre menzilli (308 / 338 mm).

5- İki tane AR-15 tabanlı piyade tüfeği.

6- Tabanca (9-16).

Peki dünyada bu kadar üretici varken savunma ve mühimmat gibi zorlu bir alanda nasıl fark yaratılabilir?

Şu cevabı verdi:

1- Dünya çapında üretilmiş ve fikri mülkiyet hakkıyla ilgili engel bulunmayan silahları kusursuz şekilde yeniden üretmek.

Haberin Devamı

2- Tasarım grubunun yoğun çabasıyla yeni ürün gruplarına yönelmek. Yatırımları tamamladıklarında piyade tüfeği, keskin nişancı silahı ve mühimmat alanında önemli tedarikçilerden biri olmayı hedeflediklerini, her kalibreden 10-15 milyon aylık üretim yapabileceklerine işaret etti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder