Hakan Çelik Askerî operasyonları yapacak gücümüz var
HABERİ PAYLAŞ

Askerî operasyonları yapacak gücümüz var

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dün İstanbul Dolmabahçe’de düzenlediği 2019 yılı değerlendirme toplantısına katıldım. Bakan Albayrak, yılın genel görünümünü paylaştıktan sonra sorulara kapsamlı yanıtlar verdi. Bakan “dengelenme” sürecinin sonuçlarının 2020’de çok daha iyi görüleceğini söyledi ve genel olarak ekonominin sağlığı konusunda tereddütlere yer olmadığını vurguladı.

Ekonominin farklı kesimlerinde de güven unsurunun pekişmekte olduğuna işaret etti. Satır başlarıyla Berat Albayrak’ın açıklamalarını şöyle özetleyebilirim:

Haberin Devamı

● 2019’da yumuşak bir iniş gerçekleşti, pozitif büyüme ivmesi yakaladık. 2020 istihdam açısından daha iyi bir yıl olacak.

● Son 1.5 yılda sessiz ve devrim niteliğinde reformlar yaptık. Bunlar, son 30-35 yılın en önemli adımları... Fiyat istikrarı, enflasyonla mücadele, en önemli hedeflerimiz arasında.

● Gündemimizde bir erken seçim yok. Türkiye 5 yılda 8 kez seçime gitti. Şimdi hedeflere odaklanma zamanı.

● Gündemimizde çılgın büyüme veya küçülme gibi kavramlar yok, dengeli büyüme stratejisi var.

● Bana her zaman dolar tahmini soruluyor. Özet görüşüm: Türk Lirası’nın rekabetçi bir kur seviyesinde olması yönünde.

● Dış risklerden en az etkilenecek finansal mimari oluşturmaya çalışıyoruz. Finansal güvenliği aynı zamanda bir millî güvenlik konusu olarak görüyoruz.

● Bölgesel ve küresel riskler ortada duruyor. Bunlardan minimum etkilenecek düzeyde bir stratejik akılla ilerlemeye çalışacağız.

● Türkiye hâlen devam etmekte olan askerî harekâtları kendi imkân ve kabiliyetleriyle yaptığı için belli bir maliyet avantajı var. Operasyonlar sonuçları itibarıyla Türkiye’nin ağırlığına, itibarına, gücüne önemli etki yapıyor.

● 2019 özellikle özel bankacılık açısından çok başarılı olmadı. Kamu bankalarımız ise hem sorumlu hareket edip hem de zarara düşmeden ilerledikleri bir yol haritası ortaya koydular, hatta kârlılığı yakaladılar. Özel sektörün, plaza bankacılığı mı yoksa piyasa bankacılığı mı yapacağını değerlendirmesi gerekir.

● Bundan bir yıl önce tek bir tweet’ten çok olumsuz etkilenen bir Türkiye ekonomisi vardı. Stabil bir iklimle bu süreçleri geride bıraktık. İran ile ABD arasındaki son füze krizinde bile doların düştüğü, borsanın yükseldiği tek ülke olduk.

Haberin Devamı

● Enflasyonun gıda tarafındaki riskini kalıcı şekilde ıslah etmek için yoğun çalışıyoruz. Kimsenin, milletin cebiyle/boğazıyla oynamasına izin vermeyeceğiz.

● IMF ya da başka bir kurumun ev ödevini uygulamıyoruz. IMF ile anlaşma yapmadık, para da almadık. Türkiye iç dinamikleriyle olumluya döndü. 2020’de tek haneli faizi göreceğiz. Bu yıl mutlaka not artışı olacak.

Toplantının sonlarına doğru “Orkestrada farklı ses olur ama çatlak ses olmaz” ifadesini kullanan Berat Albayrak, Kanal İstanbul’un yapımı konusunda da iddiaların aksine bir finansman güçlüğü olmayacağının altını çizdi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder