Hakan Çelik Avrupa ve ABD’ye ihracat rekoru
HABERİ PAYLAŞ

Avrupa ve ABD’ye ihracat rekoru

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Türkiye’de 100 bin kişi ve şirketi temsil eden, sektörün tek çatı kuruluşu. İstanbul Raffles Otel’de dün “2021 Yılı Dış Ticaret Rakamları Açıklaması” toplantısı düzenlediler. Hazırlık aşamasından itibaren etkinliği yakından takip ettim. Yaklaşık 700 iş insanı, sivil toplum temsilcisi ve ekonominin çeşitli aktörleri bir araya geldi. TİM Başkanı İsmail Gülle’nin konuşmasının ardından, Ticaret Bakanı Mehmet Muş kürsüye çıktı. Bakan Muş, aralık ayında 22.3 milyar dolar ile en yüksek aylık ihracat değerine ulaşıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Gülle arkadaki ekranda 10 saniyelik kısa bir zaman sayacını gösterdi. Sonunda da “İşte, siz bunu izlerken bu kadar süre zarfında Türkiye 1.5 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi” deyince salondan alkış koptu. Yeni fuar alanı ve gümrüklerin 7 gün 24 saat çalışması hususlarına işaret etti.

Gülle’nin açıkladığı verilerde otomotiv 29.3 milyar dolarla Türk ekonomisini sırtlayan bir numaralı sektör olarak öne çıkıyor. Oyak Renault, Toyota, Ford Otosan, Hyundai, Tofaş, Mercedes Benz Türk, Anadolu Isuzu gibi markaların ülkemizdeki yatırımlarının bu başarıda önemli rolü var. Başkan Gülle, Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı üç ülkeyi Almanya, ABD ve Birleşik Krallık olarak sıraladı.

Avrupa ve ABD’ye ihracat rekoru

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, sanatçı İsmail Acar'ın "Nar" tablosu hediye edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin rekoru niteliğindeki ihracat rakamını açıkladı: 225.4 milyar dolar. Geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 33’lük artış söz konusu. Cumhurbaşkanı’nın konuşmasında iki husus çok dikkatimi çekti.

1-Türkiye’nin Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri’ne ihracatı ciddi olarak artıyor.

2-Afrika ülkeleri en fazla dış ticaret yaptığımız bölgelerden biri hâline geldi. Bu bilgileri şu açılardan çok önemsiyorum: ABD ve Avrupa’ya yapılan ihracattaki yükseliş Türkiye’nin mal ve hizmet üretiminde kalitenin ve katma değerin arttığının bir göstergesi.

Erdoğan, Türkiye’nin AB’ye karşı 7.7 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğine işaret etti. Afrika’nın ülkemiz açısından farklı bir yeri var. Uluslararası ticaretin çeşitli nedenlerle zorlaştığı bir dönemde yeni pazarlar büyük önem kazanıyor. Cumhurbaşkanı, Afrika ile ticaret hacmindeki ciddi sıçramaya dikkat çekti. Gerçekten, bu ülkelerde çok sayıda büyükelçilik açılmasının ve Türk Hava Yolları seferlerinin alınan sonuçlarda çok büyük katkısı var.

Haberin Devamı

THY, sefer sayısı ve uçulan ülke açısından Air France gibi şirketleri fersah fersah geride bıraktı. Geçmişte Air France, British Airways gibi Avrupa’nın devleri, Afrika pastasını büyük oranda aralarında paylaşıyordu. THY içinden geçtiğimiz dönemde İstanbul transfer merkezli yeni bir oyun kurmuş oldu. Bu gelişimde İstanbul Havalimanı’nın (İGA) sunduğu ek kapasitenin de katkısı var.

Erdoğan’ın ihracatçıları desteklemek için verilen bütçeyi artıracaklarını söylemesi de memnuniyetle karşılandı. Cumhurbaşkanı şubat ayında Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne birer ziyaret gerçekleştirecek. Kısa süre öncesine kadar soğukluk yaşanan bu ülkelerle kurulacak yeni temaslar, ekonomi için yeni yatırım ve finans desteği imkânı sağlayabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder