Hakan Çelik Ayastefanos hayranları
HABERİ PAYLAŞ

Ayastefanos hayranları

Türkiye’de ülkesinden nefret eden o kadar çok insan var ki, bunu Rusya ile yaşadığımız kriz sonrasında Twitter’da yazılanlarla bir kez daha gördüm. Neredeyse Ruslar Türkiye’yi işgale yeltense, ellerine Rus bayrağı alıp “Hoş geldiniz” diyecekler. Tarihte Ayastefonos’ta (Yeşilköy) olduğu gibi. Hükümetin dış politikada -özellikle Suriye konusunda- yanlış kararları olabilir; ancak bunlar yaşandı diye tehlikeli bir gerginlikte insanın kendi ülkesine bu kadar düşmanca yaklaşmasını anlayabilmem mümkün değil. Üstelik Rusya’nın bölgedeki saldırgan politikaları apaçık ortada dururken! Ben, Türkiye ile Rusya’nın daima iyi ilişkiler geliştirmesinden yana oldum.

Haberin Devamı

Biz bu coğrafyada komşuyuz, her alanda birbirimize ihtiyacımız var. Fakat bu gerçek, Türkiye’ye kimsenin şamar oğlanı gibi davranmasını meşru gösteremez. Rusya lideri Vladimir Putin’in ağır sözlerle eleştirdiği Türkiye, en zor zamanlarında Moskova’nın yanında oldu. Türk-Rus ilişkileri yüzyıllarca güvensizlik, hatta yer yer düşmanlık ekseninde ilerlerken 2000’lerden itibaren yepyeni bir dönem başladı. Bu süreçte dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ciddi katkısı var. Rusya, Gürcistan krizinde Amerika tarafından Karadeniz’de ablukaya alınmak istendiğinde Erdoğan buna itiraz etti.

En son Ruslar Ukrayna’yı işgal ettiğinde bütün Avrupa ekonomik ambargo uygularken Türkiye karşı çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile en yakından görüşen, her konuda yardım sağlamaya çalışan bir lider. Başbakan Ahmet Davutoğlu da hem Gürcistan krizinde hem de vizelerin kaldırılması sürecinde gayret gösterdi. Rus yönetimi bütün bunları elinin tersiyle iterek Türkiye’ye hakaretler yağdırıyor. Hatta şovenistleri ve aşırı milliyetçileri kışkırtıyor. Putin “Teröristlerin suç ortakları tarafından arkamızdan bıçaklandık” gibi bir ifade kullandı.

Ben de Putin’e sesleniyorum: Siz de 250 bin kişinin katili ve 11 milyon kişinin evini terk etmesine neden olan Esad’la aynı yatağa giriyorsunuz. Ayrıca Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’un Mısır ile Türkiye’yi aynı kefeye koyup vatandaşlarına gitmeyin çağrısı yapması ve Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev’in Türk şirketlerini tehdit etmesi kabul edilecek şeyler değil. Nedir bu tepki? Bir Türk uçağı gidip Rusya’nın en uzak noktasında Rusya’nın güvenliğini tehlikeye düşürecek operasyon mu yapıyordu? Hayır. Yaşananlara Rus uçakları neden oldu.

Haberin Devamı

Türk hava sahasını Karadeniz’de ve Suriye sınırında defalarca ihlal ettiler. Ankara sayısız kere uyarı yayınladı. Erdoğan’ın Rusya’nın politikalarından duyduğu rahatsızlığı en az 5-6 kez Putin’e ilettiğini çok iyi biliyorum.

Rusya bunlara aldırış etmeden ihlallerini sürdürdü. Türk Hava Kuvvetleri’nin F-16 uçaklarıyla Rus SU24 uçağını düşürmesi haklı ve meşru bir tepkidir. Karşılıklı saygıya dayalı iyi ilişkilerin devamından yanayım. Ancak Moskova’nın, Türkiye’nin bir Ukrayna veya Gürcistan olmadığını anlaması lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder