Hakan Çelik 'Bağış, mutlaka aklanacaktır'
HABERİ PAYLAŞ

'Bağış, mutlaka aklanacaktır'

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Brüksel’de yaptığı açıklamalar dün gazetemizde yer aldı ve ilgi çekti. Ancak sıcak diplomatik meseleler ve Türkiye gündemine dair merak edilen başka konular da var.

Özetle aktarayım: Türkiye’nin yalanlamalarına rağmen hâlâ IŞİD’e destek iddiaları gündeme getiriliyor. Bizim DAEŞ’i (terör örgütü IŞİD devlet tarafından DAEŞ diye adlandırılıyor) desteklememiz mümkün mü? Konsolosluk memurumu 101 gün rehin tutanlara göz yumabilir miyim? Terörün hiçbir türüne destek olamayız. Bu tip örgütlerle ilişkili olduğu düşünülen 1100 kişiyi sınır dışı ettik. 7200 kişiyi de sınırlarımızdan çevirdik. “Kaçak petrolü Türkiye alıyor” gibi haberler de manipülasyon. Belli konularda bize geri adım attırmak istiyorlar. Sadece geçen yıl 78 milyon ton kaçak mazot yakaladık. “İddialarınızı belgeleyin” diyoruz, yapamıyorlar. Türkiye’nin kaçak petrol iddiası kesinlikle yalan. Kaçakçılığın yarattığı vergi kaybını düşünebiliyor musunuz? Niye böyle bir şeyin içinde olalım?

[[HAFTAYA]]

Kıbrıs konusunda çözüm hayal mi?

Arzumuz çözümün olabilmesi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de konuştuk. Moskova-Kıbrıs Rum Kesimi arasında özel ilişkiler var. Ama “Kıbrıs’ta sizi rahatsız edecek bir şey yapmıyoruz” diyorlar. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden kısa süre önce iki tarafı da ziyaret etti. Şu anda Washington yönetimi müzakerelerin başlaması için katkı veriyor. Biz hâlâ masadayız. Ancak bu son fırsat penceresi ve son girişimler... Çözüm olmayacaksa başka seçenekler devreye girer.

Bakanlarla ilgili soruşturma ve iddialar için ne diyorsunuz?


AB eski Bakanı Egemen Bağış çok eski arkadaşım, kardeşimdir. Bu soruşturmaları ilgili arkadaşlarımız da istedi, biz de istedik. TBMM’de bir komisyon kuruldu, bir taraftan yargı süreci devam ediyor. Ama Egemen Bey’le ilgili iddialara bakıyorum, hukuki delili olmayan şeyler... 25 yıldır tanırım kendisini, inşallah bu süreçten aklanarak çıkacak. İddiaların mesnetsiz olduğuna ve böyle bir şey yapmadığına inanıyorum. Görüyorsunuz; Türkiye’de insanlara nasıl acımasız saldırılıyor.

Seçim barajı tartışmasına nasıl bakıyorsunuz?

Bizim parti içinde de farklı görüşler mevcut. Ancak hukuksal değerlendirme yapacaksak; seçim barajı uygulanmasının bir hak ihlali olmadığına dair Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin daha önce aldığı bir karar var. AİHM bu yöndeki başvuruyu reddetmiş, hakkın herkese eşit uygulandığını ifade etmişti. AİHM’nin kararı üzerine bir şey söyleyemeyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder