Hakan Çelik Bağış'tan Kılıçdaroğlu'na bir övgü, bir eleştiri
HABERİ PAYLAŞ

Bağış'tan Kılıçdaroğlu'na bir övgü, bir eleştiri

Devlet Bakanı ve Avrupa Birliği Baş Müzakerecisi Egemen Bağış ile Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deyiz. Avrupa Birliği’ne aday 5 ülke ile Avrupa Birliği’nin ilgili bakanlarını bir araya getirecek zirve toplantısını izleyeceğiz. Bu buluşmanın kritik bir özelliği var: Avrupa Birliği, 2005 yılından bu yana hiçbir zirve toplantısına Türkiye’yi davet etmiyordu. 1 Ocak 2011’de AB Dönem Başkanlığı görevini üstlenen Macaristan hem Türkiye’ye jest yapmak hem de birliğin genişleme sürecini harekete geçirmek için Ankara’ya davette bulundu.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Egemen Bağış, AB üyeleri ve adaylarının Avrupa bakanlarıyla bugün bir araya gelecek. Toplantıya Türkiye gibi aday statüsünde bulunan İzlanda, Hırvatistan, Makedonya ve Karadağ bakanları ile AB’yi temsilen 27 bakan katılacak.

Dün Türkiye’den Budapeşte’ye uçarken sohbet etme imkânı bulduğumuz Egemen Bağış’ın anlattıklarını ve Avrupa Birliği konusundaki kritik gelişmeleri yarın bu köşede paylaşacağım.

Türk kamuoyunda Avrupa Birliği’nin giderek arka plana itilmesi, Brüksel ve diğer başkentlerden sürekli olumsuz mesajlar verilmesi, süreci iyice sıkıntılı hale getirmiş durumda. AB’ye tam üyelik hedefinin yok olmaması ve Türkiye’nin şimdiye kadar elde ettiği kazanımları yitirmemesi için moralleri bozmadan mücadele etmeye ihtiyaç var.

“Muhalefet bütün bu gelişmelere nasıl bakıyor?” diye sorduğumuzda Bakan Bağış, CHP konusunda ilginç şeyler söyledi ve Kılıçdaroğlu’na bir övgü, bir de eleştiride bulundu.

Egemen Bağış, Kemal Kılıçdaroğlu ile en son iki gün önce havalimanında karşılaşmış ve ayaküstü konuşma fırsatı bulmuş.

CHP’nin dış politikası

Bağış “Kemal Bey’in AB sürecine destek verme konusunda samimi olduğuna inanıyorum. Ama ekonomiyle ilgili bazı vaatleri beni ürkütüyor. Dış politikaya da AB sürecine de aynı tonda yaklaşırsa, o zaman inandırıcılık konusunda sıkıntı olur. ‘Türkiye’deki her ev kadınına, her işsize maaş bağlayacağını’ söylüyor. ‘Kaynak nerede?’ deyince ‘Kaynak benim’ cevabını veriyor. Şimdi o zaman ‘AB’de de bütün fasılları açacağız’, ‘Nasıl açacaksınız?’, ‘Biz açarız’ zihniyetine geliyor. Orada biraz endişem var. Ama dün TBMM’de çok hızlı bir şekilde iktidar-muhalefetin el ele vererek Türk Borçlar Kanunu’nu değiştirmesi, Türkiye’nin AB standartlarında bir borçlar kanununa kavuşmuş olması, bana sorarsanız iki fasıl açmaktan daha önemli” diyor.

Haberin Devamı

Kemal Kılıçdaroğlu’yla kurultaydan önce son özel görüşmeyi yapan gazeteci olarak dış politika soruları sormuştum. Kılıçdaroğlu’nun AB konusundaki samimiyetine ben de inanıyorum, üstelik kendisi Ruhban Okulu ve Rum Patrikhanesi’nin statüsü gibi Batı’yla yakından ilişkili konularda CHP’nin önceki yönetiminden çok farklı görüşlere sahip. Ama Kılıçdaroğlu’na da söylediğim şeyi burada tekrar edeyim; CHP bütün bu konulardaki politikalarını şekillendirmek ve halkla paylaşmak konusunda çok geç kalıyor.

TT Arena’yı kim yaptı?

Galatasaray’ın merakla beklenen İstanbul- Seyrantepe’deki yeni stadyumu Türk Telekom (TT) Arena 15 Ocak Cumartesi günü açılıyor. Böylesine zorlu ve büyük projelerde “açılış yapma” aşamasına gelince birçok insan genellikle işi sahiplenmeye çalışır. Seyrantepe’deki bu dev spor kompleksinin ortaya çıkmasında bugün aramızda bulunmayan eski Galatasaray Kulübü Başkanı merhum Özhan Canaydın’ın çok büyük emeği var. Canaydın, bir yandan ağır sağlık sorunlarıyla boğuşurken bir yandan da Seyrantepe projesinde çıkan engelleri aşmaya çalışıyordu. Ancak Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Ali Sami Yen’i Aslantepe’ye taşıma fikrini geliştirmeseydi bugün bu stat yapılamazdı. Sarıgül hem Şişli’ye rahat bir nefes aldırmak hem de Mecidiyeköy’ün otopark sorununu bitirmek için bu fikre iyice yoğunlaştı. Seyrantepe, dümdüz bir yerken Özhan Canaydın’la birlikte karış karış o bölgeyi arşınlayarak bugünkü projenin ilk temellerini attı. Bir proje adamı olduğunu herkese gösterdi. Işın Çelebi, bu işe en çok inanan ve en fazla mesai harcayan insanlardan biriydi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi kararlılığı bana göre müthiş bir itici güç oldu. Projeye son anda müdahil olmasına rağmen çok hızlı çalışan TOKİ’yi de bir tek Erdoğan bu şekilde seferber edebilirdi. Nihayetinde Varyap ve Uzunlar da güzel iş çıkardı. Bir Galatasaraylı olarak bu güzel projeye emek veren herkese teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder