Hakan Çelik Batı başkentlerinde nasıl bir bakış var?
HABERİ PAYLAŞ

Batı başkentlerinde nasıl bir bakış var?

Haberin Devamı

Ankara’da dün çok önemli bir Batılı ülkenin diplomatıyla görüşme şansım oldu. IŞİD’i hedef alan hava harekatlarının yanı sıra Türkiye’nin PKK’ya yönelik operasyonu hakkında da konuştuk. Batılı diplomat Türkiye ile IŞİD konusunda geliştirilen işbirliğinden çok memnun olduklarını, belli bir süre içinde IŞİD’in geriletilip kademe kademe ortadan kaldırılacağını ifade etti.

Görüşmemizden çıkan sonuç şu: Türkiye yakında IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına çok daha kapsamlı şekilde katılacak. Türk uçaklarının şu sıralar IŞİD hedeflerine yönelik harekatının olmaması, jetlerin geçeceği hava koridorunun düzenlenmesi gibi teknik hazırlık süreciyle ilgili. Kısa süre içinde Türk uçaklarının yoğun sortilerine tanık olacağız. Amerika’dan gelen insanlı savaş uçakları da Türk unsurlarıyla birlikte hava harekatlarına başlayacak.

[[HAFTAYA]]

ABD’nin insansız hava araçlarının (IHA) silahlı ilk saldırısı birkaç gün önce gerçekleşmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çin dönüşü uçakta yaptığımız sohbette bu operasyonlara Türkiye ve ABD’nin yanı sıra İngiltere, Fransa, Katar, Suudi Arabistan gibi ülkelerin katılımının söz konusu olabileceğini söylemişti. Bütün bu veriler IŞİD ile mücadelede yeni bir aşamaya geçildiğini gösteriyor. IŞİD’e yönelik mücadele uzun soluklu olacak. Ancak Türk askerleri ya da koalisyon güçlerinin kara operasyonu gerçekleştirilmeyecek. Buna karşın işbirliğinin genişletilmesi için Türkiye, koalisyon ülkelerine İncirlik dışındaki üslerin de kullanılması iznini verecek.

* * *

Türkiye’yi çok yakından izleyen bu diplomatla PKK ve PYD konusunu da ele aldık. Amerikan basınında The Wall Street Journal gibi yayın organlarında ABD ile PYD arasında stratejik müttefiklik ilişkisinin geliştirildiği, hatta PKK’nın terör örgütleri listesinden çıkarılması için kampanyalar yapıldığını hatırlattım. Hiçbir Amerikalı yetkilininin PYD için “stratejik ortak” ifadesini kullanmadığını söyledi.

PYD gibi yerel unsurlarla yapılan işbirliğinin, IŞİD’i geriletme çabasından ibaret “taktik” bir hamle olduğunun altını çizdi. Burada çok önemli bir boyut var: Özellikle ABD, PYD dahil Suriye’nin kuzeyindeki silahlı güçlerin IŞİD’le mücadeleyi bahane ederek bölgenin demografisini değiştirmesine izin vermeyecek. Sınır ötesi operasyonda Zergele Köyü’nde sivillerin öldüğüne dair iddiaları konuştuk.

Diplomat, bu haberleri duyduğunu ve Türk hükümetinin konuyu araştıracak olmasını memnuniyetle karşıladığını anlattı. ABD’nin ve diğer ülkelerin benzer operasyonlarında da sivil kayıpların yaşandığını ekledi. Diplomat, Türkiye’nin PKK ile mücadelesi konusunda da özetle “Terör eylemlerine karşı Türkiye’nin kendisini savunma hakkını meşru görüyoruz. Diğer taraftan demokratik hukuk devleti sınırları içinde barışçı adımların atılması için güçlü bir irade olduğunu da biliyoruz” dedi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder