Hakan Çelik Beyin göçünü işte böyle önleyebiliriz
HABERİ PAYLAŞ

Beyin göçünü işte böyle önleyebiliriz

Pandemi konusu gündemi meşgul etmeye devam ederken Türkiye için hayati önemdeki savunma alanında çok ciddi gelişmeler yaşanıyor. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) koordinasyonunda Türkiye’nin önde gelen şirketleri Aselsan, Roketsan, STM, BMC, TUSAŞ gibi kuruluşlar ara vermeden çalışmaya devam ediyor. Sözünü ettiğim bu beş şirket dünyada ilk 100 arasına girmeyi başarmış durumda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan savunma sektörünü öncelikli hedef olarak ilan etmiş ve her türlü desteğin verileceğini açıklamıştı. Bu motivasyonla 2019’da savunma ve havacılık, yüzde 34.6’lık büyümeyle en yüksek artışı kaydetti. Farklı coğrafyalara 2 milyar 741 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı’nın hamlesini Türkiye’den beyin göçünün önüne geçilmesi açısından da çok yararlı görüyorum. Hangi önemli gelişmelerin yaşandığını şöyle özetleyeyim:

HAVADA

Baykar imzalı Akıncı Taarruzi İHA’nın ilk uçuşu yapıldı, sürü İHA projesi başlatıldı, İHA’ların GPS olmayan ortamda da görev yapacağı KERKES Projesi’nde ilk adım atıldı. ANKA-AKSUNGUR ilk uçuşunu yaptı. Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri için kollar sıvandı. GÖKBEY’in ilk sertifikasyon uçuşu gerçekleşti. Toplamda 109 adet üretilecek T-70 Helikopterinin ilki hangardan çıkarıldı.

DENİZDE

MİLGEM 4. gemi TCG KINALIADA hizmete girdi. MİLGEM 5. geminin inşasına başlandı. Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG ANADOLU denize indirildi. Yeni tip denizaltının ilki PİRİ REİS havuza çekildi. 8 adet Süratli Devriye Botu ve yeni SAT botunun ilki teslim edildi.

KARADA

169 adet Fırat M60T tank modernize edildi. İnsansız kara araçlarında prototipler geliştirildi. Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç VURAN, Akaryakıt Tankeri AKTAN, Modüler Konteyner ve Taşıyıcı araç envantere girdi. KİRPİ-2, EJDER YALÇIN, VURAN, AKTAN, Gizli Zırhlı Küçük Otobüs (GİZKO), Zırhlı Kurtarma ve Bakım Aracı (ZKBA) gibi kara araçlarının teslimatlarına devam edildi.

SİLAH SİSTEMLERİ

Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi HİSAR-A nihai testleri tamamlandı. Korkut Hava Savunma Sistemi envantere girdi ve 13 sistem teslim edildi. İlk milli deniz füzesi ATMACA, milli gemimiz TCG KINALIADA’dan atıldı. İlk S-400 sistemi geldi, kurulum ve eğitim faaliyetleri sürüyor.

Haberin Devamı

Libya’dan Doğu Akdeniz’e, Kıbrıs’tan Suriye ve Irak’a kadar geniş bir coğrafyada Türkiye’nin çıkarlarının tehdit altında olduğu düşünülecek olursa atılan her adım çok kritik nitelikte. Bütün bu konular STM tarafından 20 Mayıs Çarşamba 14.00’te düzenlenecek online panelde masaya yatırılacak.

STM’ye bağlı STM ThinkTech YouTube hesabından yayınlanacak olan panele Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Prof. Dr. İsmail Demir, Aselsan Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, STM’den Murat İkinci ve SETA’dan Doç. Dr. Murat Yeşiltaş katılacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder