Hakan Çelik 'Binlerce kişi geliyor' iddiası asılsız
HABERİ PAYLAŞ

'Binlerce kişi geliyor' iddiası asılsız

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2021’de bir araya geldik. Akar, Afganistan’daki son gelişmeleri değerlendirdi. Suriye, Irak, YPG-PKK terör örgütleriyle mücadele hakkında bilgiler paylaştı.

Binlerce kişi geliyor iddiası asılsız

HUDUT GÜVENLİĞİ

Mehmetçik hudutlarda 7/24 görevinin başında. Geçen hafta sınır hattını gezdik. Görevli personelin en genç olanlarına ‘Geçiş oluyor mu diye’ sorduk. ‘Mümkün değil’ dediler. Ortaya atılan ‘O kadar kaçak girdi’ şeklindeki ifadelerin aslı yok. Bakanlık olarak oradaki hudut komutanı yanlış yapıyorsa onu da dava etmek görevimiz.

Haberin Devamı

‘60 KİŞİLİK GRUP OLMAZ’

Fiziki önlemler var. 4 metre derinliğinde, 4 metre genişliğinde hendek var. Modüler duvarlar, arkasında çukurlar, tel engeller var. İddia edildiği gibi 50-60 kişilik grup söz konusu olamaz. 1 Ocak 2021’den bugüne kadar İran hududundan geçip yakalanan 587 kişi. Günde iki kişi demek.

Görüntülere bakınca on binlerce insan geliyor gibi bir algı yayılıyor. Bu kadar insan geliyor mu? Görüntüler nereden geliyor?

Öyle bir şey yok. İran sınırı ile alakası olmayan veya ilgisiz bazı görüntüler paylaşılarak kamuoyunda farklı bir algı oluşturulmak isteniyor. Hudutlarda öyle görüntülerin çekilmesi mümkün değil. Cumhurbaşkanımıza arz edip muhalefetle gidip konuşacağız.

YÜZDE 60’INDA DUVAR

İran-Suriye sınırında toplam kaç km fiziki önlem alınabildi?

Oraya fabrika kuruldu, kalıpları döküyor, duvar yapılıyor. İran sınır bölgesinde yüzde 65’e ulaştı. Duvar yapımı sürüyor.

İran’ın Afganların Türkiye sınırına gitmesine müsaade ettiğine yönelik algı var. Bu konuda İran ile görüşülüyor mu?

İran, devamlı ‘Böyle bir şey yok’ diyor. Bizim de gördüklerimiz o yönde. Bu konuda oluşturulmak istenen algı ile uğraşıyoruz.

Sınırlar Afganları ne kadar engelleyecek?

Hiçbir engel, engel değildir ateşle korunmadıkça. Biz engeli yapıp bırakıp gitmiyoruz, nöbete devam ediyoruz.

Afganistan’daki Hamid Karzai Havalimanı’nda son durum nedir?

Askerimiz görevini eksiksiz yapmaya çalışıyor. Birinci gün Taliban şehre girince yerli sözleşmeli personel görev yerlerini terk ettiği için halk havaalanına girdi. 24 saat sürdü. Daha sonra TSK, Almanlar, İngilizler, ABD’liler ve yerel unsurlarla pist uçuşa hazır hale getirildi. Halk havaalanı dışına çıkmak istemiyor.

Haberin Devamı

Ayın 16’sında THY uçağı kalktı, 258 yolcusuyla. Ondan sonra Hava Kuvvetlerimize bağlı uçaklarımızı kullanarak tahliye gerçekleştirdik. Gerekirse bir saat içinde oraya uçakları sokup Mehmetçiği alıp çıkacağımız şekilde planlama yaptık. Vatandaşlarımızı Kabil’den İslamabad’a, oradan THY ile yurda getiriyoruz. Bu yolla 570 vatandaşımızı taşıdık.

‘ABD’NİN TÜRKİYE İLE ÇALIŞMASI BAŞARI GETİRİR’

Suriye’deki en önemli problemimiz YPG. ABD ile S400 ve F35 meselelerini çözebiliriz. Ama YPG’yi çözmeden bir yere varamayız. Müttefikimiz onlara silah, araç-gereç, cephane veriyor. Yanlış. Biz küresel etkisi olan bölgesel bir gücüz. ABD’nin Ortadoğu’da da Türkiye ile koordineli çalışması başarı getirir. Terör örgütü YPG ile değil. Yılbaşından bu yana ise Irak ve Suriye’nin kuzeyinde etkisiz hale getirilen terörist sayısı 1742. Mücadelemiz en son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar devam edecek. Irak’ın egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüyle ilgili sorunumuz yok.

Haberin Devamı

‘OLAYLAR TERS GİDERSE KABİL’İ 24 SAATTE TERK EDERİZ’

Afganistan’da asker bulundurmayalım diye görüşler dile getiriliyor.

Afganistan ile tarihi geçmişimiz var. 20 yıldan beri oradayız, altı yıldan beri havaalanını işletiyoruz. Muharip görevimiz olmadı. 2002’den beri Afgan kardeşlerimizin yanındayız. NATO o dönemde de ‘Ne zaman çıkacaksınız’ diyordu. ‘Afgan kardeşlerimiz istediği sürece burada kalacağız’ dedik. Gizli bir gündemimiz yok. İlgili kurumlarca temaslar yapılıyor. Olumlu sinyaller geliyor. Tam bir iyimserlik havası tabii ki yok. Olaylar ters giderse 24 saatte orayı terk ederiz.

Bir anlaşmaya varılırsa mı orada kalacağız?

Muhataplarımıza bir mutabakat olursa kalacağımızı söyledik. Havaalanı kapanırsa Afganistan kültürden sağlığa, ekonomiden ticarete kadar her şeyi kapanır. NATO ülkeleri havaalanı kapandığı zaman oradan çekileceklerini söyledi. Onlar çekilirse izole bir devlet oluyorlar. Afgan kardeşlerimiz zarara uğramasın, biz de altı senedir bu işi yapıyoruz. Türkiye’nin görevini sürdürmeye talip ülke yok ama ileride olabilir.

Afganistan’dan sivil uçuş yapılıyor mu?

Son dört günde 146 askeri uçuş gerçekleşti. Herhangi bir saldırı, müdahale olmadı. Duyulan silah sesleri kalabalığı dağıtmak için havaya yapılan atışlardı. Hayatını kaybedenlerin izdihamdan dolayı olduğu belirtiliyor. Henüz sivil havayollarının uçuşu yok.

Büyükelçiliğimiz tamamen tahliye mi edildi?

Büyükelçiliğimiz havaalanında görevini sürdürüyor. Bayrağımız büyükelçilik binamızda dalgalanıyor. Saldırı olmadı. Koruyacaklarını ifade ettiler. Alman ve İngiliz Savunma Bakanları, NATO ve ABD’liler Türkiye’nin oradaki varlığını desteklediklerini belirtiyor.

Karar verilir ve orada kalmaya devam edilirse yeni tezkere gerekir mi?

Gerekir. Gerekirse TBMM olağanüstü toplantıya çağırılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder