Hakan Çelik Birlikte daha güçlüyüz
HABERİ PAYLAŞ

Birlikte daha güçlüyüz

Kürt meselesi ve PKK terör eylemleri konusunda neler düşündüğümü defalarca yazdım, her gün CNN Türk’te anlatıyorum. İspanya’da Türkiye’ye benzer nitelikte gelişmeler yaşandığı için bir kere daha yaklaşımımı özetlemek istiyorum. Benim hayalimde üniter yapısını sürdüren, daha demokratik ve güçlü bir Türkiye var. Bunu da birlikteliğimizi pekiştirerek başarabileceğimize inanıyorum. Türkler, Kürtler ve diğer kesimler -kendilerini nasıl tarif ediyorlarsaülkemizdeki bütün insanlar, gücümüzü, enerjimizi bir araya getirdiğimizde güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz.

Haberin Devamı

Laik, demokratik hukuk devleti ve çalışan kurumlarımız bizim önemli gücümüz. Çok partili seçimleri başarıyla yapabiliyoruz, basın özgürlüğünde eleştirilebilecek yönlerimiz ortada ama her şeye rağmen farklı kesimlerin yayın organları, televizyonları var. Bunların bir bölümü sert muhalefet yapıyor. Türkiye asla bir Irak veya Suriye değil, olamaz da. Balkanlar, Kafkaslar ve Güney Avrupa’daki birçok ülkeden iyi durumdayız.

Yine de geldiğimiz yer bizim için yeterli değil. Büyük bir ekonomiyiz, dinamik bir toplum yapımız var, nüfusumuz genç. İnançlar ve etnik dağılım oldukça zengin. Bütün bunlar Türkiye’nin gücüne güç katan özellikler.

Bu zenginlikleri koruyarak geliştirmek görevimiz olmalı. Türk ve Kürt arasında Sünni ve Alevi arasında hiçbir fark yoktur, olmamalıdır. Sadece yasalar önünde değil toplumsal düzeyde de eşitlik duygusunun güçlenmesi için daha çok çaba gösterelim. Türkiye’de her kesimin somut beklentileri var. Bütün taraflara daha çok kulak verileceği, kimsenin ötekileştirilmeyeceği Türkiye’de yaşayacağımıza dair umudumu koruyorum.

Bunların yanında her türlü ayrılıkçı ve bölücü politikanın karşısındayım. Benim için PKK çok açık şekilde bir terör örgütüdür. Belli hedefleri gerçekleştirmek için kan dökmekte ve insan öldürmektedir. Bunlar kabul edilemez. Mayın döşeyen, uzun namlulu silahla güvenlik güçlerini şehit eden, hendek kazıp belli yerleri kurtarılmış bölge ilan eden terör örgütüyle mücadele etmek meşrudur.

Haberin Devamı

Terörle karşı operasyonlar kesinlikle hukuk sınırları içinde olmalıdır, bölgede yaşayan sivil vatandaşları mağdur edecek her türlü fiilden kaçınılmalıdır ki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve emniyet güçleri bunun için yüksek düzeyde özen gösteriyor.

***

İki gün önce İspanya Anayasa Mahkemesi Katalanların bağımsızlık hamlesini askıya aldı, bu son derece önemli bir hamle. Ayrılma kararına karşı çıkmanın meşruiyeti ve dayanağı güçlü. Türkiye Cumhuriyeti’nin ayrılıkçı Kürt hareketlerine karşı durumu da benzer nitelikte. İspanya’dan farklı olarak Türkiye’de her gün kan akıyor. PKK bir daha kesinlikle silah kullanmamalı, bunu da şüpheye yer bırakmayacak netlikte ilan etmeli.

Bununla birlikte uygun şartların yaratılıp çözüm sürecine tekrar dönülmesini destekliyorum. Başarıya ulaşması için önceki dönemlerde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inisiyatif ve iradesinin çok önemli olduğuna inanıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder