Hakan Çelik Bu düğümü çözelim artık
HABERİ PAYLAŞ

Bu düğümü çözelim artık

Yunanistan’da Başbakan Aleksis Çipras’ın seçimleri kaybetmesi ve merkez sağ görüşlü Yeni Demokrasi adına yarışan Kiriakos Miçotakis’in sandıktan zaferle çıkmasıyla yeni bir dönem başladı. Türkiye ve Yunanistan seçimleri, iki ülkede daima yakından takip edilir. Başbakan’ın kim olacağı, savunma ve dışişleri bakanlıklarına kimlerin getirileceği hep yakından izlenmiştir. Cesur çıkışları olan, merkez sol görüşlü Aleksis Çipras, başbakan seçildiğinde hepimiz çok umutlanmıştık.

Çipras, Türkiye ile sorunların çözümü konusunda güçlü bir irade ortaya koyacağını hissettirmişti. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de iyi bir diyalog yakaladılar ancak somut sorunların çözümünde etkisi olmadı.

Haberin Devamı

Çipras’ın verdiği sözlere rağmen özellikle Yunan yargısının ağırlığını koyması nedeniyle Türkiye’den kaçan FETÖ’cüler bugün hâlâ orada korunuyor. Ege, Kıbrıs ve son olarak Doğu Akdeniz konusunda sırtını Avrupa Birliği ve ABD’ye dayayan Atina hükümeti uzlaşmaz bir tutum sergilemeye devam ediyor. Batı Trakya ve azınlık hakları konusunda da ciddi anlaşmazlıklar var. Yunanistan’a yaptığım en son ziyarette Çipras’a büyük tepki oluştuğuna tanıklık ettim. Ekonomiyi kötü yönetmesi, yolsuzluklarla mücadelenin etkili olamaması, verdiği sözlerin önemli bölümünü tutmaması ve Makedonya konusunda aldığı tutum sebebiyle oy kaybı yaşadığını gördüm.

Başbakan seçilen ve tek başına hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşan Miçotakis, liberal görüşlü, Avrupa’ya yakın ve teknokrat bir isim olarak tanınıyor. Türkiye’yi iyi tanıyan bir aileden geliyor. Babası da başbakanlık görevinde bulunmuştu, ablası Dora Bakoyani ise dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

Umarım Türkiye ile ilişkiler konusunda önyargısız ve yapıcı bir yaklaşım ortaya koyar. Ben, masadaki güçlüklere rağmen iyimser taraftayım. İki ülkenin sorunlarını görüşmeler yoluyla çözebileceklerine inanmaya devam ediyorum. Türk ve Yunan halklarının ortak bir tarihi ve geçmişi var. Benzer yanlarımız bizi ayıran noktalardan daha fazla. Bu coğrafyada yakın iş birliği halkların çıkarına. İki ülke de ağır ekonomik sorunlarla mücadele ederken pahalı silah sistemleriyle karşılıklı yığınak yapmanın kimseye bir faydası yok.

Haberin Devamı

Enerjimizi birleştirirsek Ege ve Akdeniz’e huzur ve refah gelir. Turizmde ve ekonominin farklı alanlarında son 10 yılda ortaya çıkan yakınlaşma havasının diğer konuların çözümüne katkı sağlayacağına inanıyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan’da Atina ile güçlü bir dostluk geliştirme iradesi bulunduğunu biliyorum. Miçotakis de aynı şekilde yanıt verebilirse önemli ilerleme sağlanabilir. Miçotakis’e görevinde başarılar dilerim. Başbakanlığının iki halkın çıkarına sonuçlar doğurmasını kuvvetle arzu ediyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder