Hakan Çelik Bu gençler büyük işlere imza atacak
HABERİ PAYLAŞ

Bu gençler büyük işlere imza atacak

İngiltere, Japonya, Fransa, Almanya, ABD, Rusya ve İtalya gibi ülkeler havacılık teknolojilerinde çok ileri gittiler. Bu başarılarının temel gerekçesi, ülkelerinin birikimlerini doğru kanalize edip mühendislik, teknoloji ve eğitime önem vermeleri oldu. Cumhuriyet döneminde Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” vizyonuyla belli yol alındı ancak sonra bu da devam ettirilemedi. Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ gibi büyük isimlerin mirasına sahip çıkılamadı. Türkiye son 20-25 yıldır havacılık teknolojilerini bir yerden yakalayabilmek, yarışın hiç değilse bazı alanlarında “Ben de varım” demek için gayret gösteriyor.

Haberin Devamı

ASELSAN, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ, HAVELSAN, STM gibi kuruluşlar ciddi bir üretim becerisine ulaştı. Sivil havacılıkta da Türk Hava Yolları, Pegasus, Sun Express ve Anadolu Jet uluslararası yolcu taşımacılığından ciddi pay almaya başladı. Geleceğin teknolojilerini yakalamak ve bilimsel gelişmelerde yer edinebilmek için mutlaka gençlerin ilgisini, enerjisini bu yöne çekmek, iyi donanımla yetişmelerini sağlamak şart. İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi, ODTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi, Koç Üniversitesi ve Sabancı’nın bu alanlara yoğunlaştıkları kaliteli bölümler var.

Özellikle YTÜ Yıldız Teknopark’ın adını daha çok duyacağız. Teknopark’ta Genel Müdür Orhan Tanışman ve ekibi özel sektör ile gençleri daha büyük sinerjiyle bir araya getirmek için kolları sıvamış durumda. Eskişehir Anadolu Üniversitesi de bu alanın öncülerinden. Aynı zamanda Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen hocanın emeği ve katkısı büyüktür.

Bu gençler büyük işlere imza atacak

TEKNOFEST FARKI

Teknofest son yıllarda Türkiye’de havacılık ve uzay branşlarının gençler arasında sevilmesine büyük katkı sağladı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Teknofest’in bu yılki bir bacağı Zafer Havalimanı’nda düzenleniyor. Afyonkarahisar, Uşak ve Kütahya illerinin ihtiyaçlarını karşılamak için inşa edilen, Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı niteliğindeki Zafer’de böyle bir etkinliğin düzenlenmesi, bu illerimizle ilgili farkındalığın artırılmasına da katkı sağlıyor.

Haberin Devamı

Potansiyeli ve sunduğu fırsatlar çok büyük olan bu bölgemiz daha çok fark edilmeli. Zafer Havalimanı’nda Teknofest alanını ziyaret edip gençlerle bir araya geldim. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi’nin kanat çırpan İHA modeli çok ilgimi çekti. Eskişehir Bahçeşehir Koleji sıkı hazırlanan ekiplerden biri olmuş. İstanbul’dan Gaziantep’e kadar farklı liselerden gelen öğrencilerle sohbet ettim. Teknofest’in buradaki bacağını destekleyen önemli kurumlar arasında TÜBİTAK ve TUSAŞ da bulunuyor.

Teknofest 2022 kapsamında düzenlenen Uluslararası Serbest Görev İHA (İnsansız Hava Araçları) Yarışması, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yıl kutlama etkinlikleri nedeniyle ayrı bir heyecana sahne oluyor. Türkiye’de İHA ve SİHA konularında farkındalığın artmasında Selçuk Bayraktar ve Haluk Bayraktar’ın projelerinin ve Baykar’ın çok ciddi katkısı var. Zira Zafer Havalimanı’nda orman yangınlarını tespit etmek üzere bir adet Bayraktar TB2 İHA düzenli uçuş yapıyor. Dünyanın birçok ülkesinden yaklaşık 96 takım ve bin yarışmacının katıldığı etkinlik yarın sona eriyor. Bitmeden gidip görmenizi öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder