Geçen hafta Palet Müzik Okulu’ndan “Sizi hem okulumuzu gezmeye hem de Necmeddin Bilal Erdoğan ile sohbet toplantısına bekliyoruz” notunu içeren bir davet aldım. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan bu okulu duymuştum ancak şimdiye kadar ziyaret etme fırsatım olmamıştı.
Ziyaretin sonunda “İyi ki gidebildim ve okulu yakından tanıma imkanı bulabildim” dedim. Okuldan ve kaliteli bir eğitim için ortaya konulan çabalardan gerçekten çok etkilendim. Kamu eliyle yapılmış, soğuk ve gri yapılardan çok farklı bir yerle karşılaştım. İstanbul Çamlıca’daki okul yatay mimariyle inşa edilmiş. Yeşil alanları geniş. Güzel spor sahaları var.
Palet Okulları, 2011 yılından bu yana faaliyette. Okul Grubu bünyesinde Çamlıca’daki Palet Müzik Okulu’nun yanı sıra Yeşilvadi Gündüz Bakımevi ve Kreşi, Palet Başakşehir Yerleşkesi de bulunuyor. Ziyaret ettiğim Palet Türk Müziği İlkokulu 2019 yılından bu yana öğrenci kabul ediyor. Okulun ihtisas eğitim kadrosunda akademisyenlerden, Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçılarına kadar çok farklı uzmanlar bulunuyor.
“Konser Salonu”, “Enstrüman Yapım Atölyesi”, “Ses Kayıt Stüdyosu” ve “Türk Müziği Müzesi” gibi bölümleri mevcut.
Kazasker Mustafa İzzet Efendi (3. Sınıf) müzik topluluğu, sınıf öğretmenleri Ayşe Gülben Özkayoğlu riyasetinde çok başarılı bir performans sergiledi. Seslendirdikleri ilk eser Abdülkâdir Merâgi’nin Rast Bestesi “Amed nesimi subh u dem” ikincisi ise büyük usta Sâdeddin Kaynak’ın Rast Çocuk Şarkısı “Bülbül Uyanık” oldu. Süveyda Fatıma Köksal isimli öğrenci ise besteci Sadi Işılay’ın Muhayyerkürdi Saz Semâîsi’ni mükemmel şekilde icra etti. Bu sınıfta ayrıca sanatçı ve müzik öğretmeni Sühendan Aşıkuzun ile tanışma fırsatı buldum.
FONKSİYONELLİK VE KALİTE HAKİM
Benim en fazla dikkatimi çeken unsurlardan biri tasarım oldu. Her şey çocukların ve müzik eğitiminin doğasına uygun tasarlanmış. Açık ve kapalı mekanlar için ayrı ayrı akustik düzenlemeler sağlanmış.
Akustik, sadece nitelikli bir müzik ortamı sağlamıyor aynı zamanda ortamda gereksiz gürültülerin oluşmasını engelliyor.
Bu sayede öğrenciler ve öğretmenler yorulmadan huzur içinde eğitim ortamına katılıyor. Verimlilik artıyor, stres seviyesi düşüyor.
Güzellik, uyum ve çevrenin temizliğine büyük önem verilmiş. Kaliteli malzemeler ve fonksiyon öne çıkmış. Felsefe ve düşünce sistemi geleneksel, ancak yaklaşımları ve teknolojileriyle oldukça yenilikçi bir eğitim kurumu buldum karşımda.
“Her çocuk eşsiz bir renktir” düşüncesi kendisini göstermiş. Yapılan çalışmalarla öğrenme faaliyeti zevkli hale getirilmiş.
Zaten buradaki hocalar da, temel felsefelerini “kültürümüze ve değerlerine sahip, çalışkan, başarılı ve yaşam becerileri gelişmiş bireyler yetiştirmek” olarak ilan etmiş.
HARİKA BİR MÜZE
Okulun çok ilgi çekici kısımlarından biri de Türk Müziği Müzesi. Koleksiyon, teknoloji ve konsept olarak Türkiye’de bir eşi daha olmadığını tahmin ediyorum. Müzede büyük besteci merhum Alaaddin Yavaşça için de özel bir bölüm hazırlanmış.
Palet Müzik Okulu’nda İtalyan doktor Maria Montesorri’nin adını taşıyan ve kısaca “Montesorri” olarak bilinen eğitim yaklaşımı, çocukların ilk dönemlerinden itibaren bağımsız, özgür, kendi kişilik ve tarzlarına uygun bir metotla eğitim almasını hedefliyor.
Aynı zamanda Kültür Bakanlığı sanatçısı da olan Yüce Gümüş okulda koordinasyon görevini yürütüyor.
Gümüş, müzik birikimi üst düzeyde, ciddi bir entelektüel, ayrıca iyi bir koleksiyoncu. Odasındaki çalgılar ve analog müzik sistemlerini özenle korumuş.
BİLAL ERDOĞAN’IN VİZYONU
Yetev Mütevelli Heyeti Başkanı, Palet Türk Müziği İlkokulu Kurucusu Necmeddin Bilal Erdoğan ile bir sohbet toplantısı gerçekleştirdik. Diğer üniversiteler, vakıflar, eğitim kırumlarının yanında Palet Müzik Okulu Bilal Erdoğan’ın çok önem verdiği ve yapılan çalışmaları yakından takip ettiği bir yer. Bilal Erdoğan’ın paylaştığı bilgiler üzerinden bazı notlar aldım. Buraya öğrenciler yetenek sınavıyla alınıyor. Son 2 sene Üsküdar ilçesindeki bütün ana okullarda tarama yapılmış. Ayrıca ailelerden gelen başvurular da dikkate alınmış. Ön eleme, son eleme gibi aşamaların ardından onur kurulunun görüşleri de değerlendirilerek öğrenci seçimine karar verilmiş.
Öğrenciler, ailelerinin ekonomik durumuna göre de burslandırılıyor. Ortalama burs oranı yüzde 50 seviyesinde. Tam burslu olarak okuyanlar da var.
Bilal Erdoğan’ın lise yıllarında tanıştığı hocası, müzikolog Cinuçen Tanrıkorur kendisine Türk müziği konusunda ilham vermiş.
Bilal Erdoğan’ın diğer eğitim ve spor alanındaki çalışmalarında olduğu gibi bu girişimde de temel gayelerden biri Türk kültürü ve kimliğinin korunması ve öne çıkarılması.
Gençlere hangi enstrüman diye sorulduğunda hep “keman, gitar, piyano” üçlüsünün çıktığını ifade eden Bilal Erdoğan “Benim bu çalgılara hiçbir itirazım yok ancak ülkemizde müzikle yetişen öğrencilerin bağlama, ud, kanun gibi enstrümanlara da ilgi duymasını arzu ederiz” dedi.
Erdoğan, gençlerin müzik eğitiminden yola çıkarak Batı müziğini sevip sevmemenin ötesinde kendi müziğini anlama ve takdir etme imkanı sağlanması gerektiği görüşünde.
Batı’da müzik alanında bir yozlaşma olduğunu ancak yine de gençlere belli yerlerde “Art Appreciation” (Sanatın Kavranması) teşvik edildiğini ve bu yolla sığlaşmanın aşılmaya çalışıldığını anlattı.