Hakan Çelik Büyük yatırımda son viraja girildi
HABERİ PAYLAŞ

Büyük yatırımda son viraja girildi

Avrupa’nın en büyük otomotiv kuruluşu Volkswagen’in yakında yeni bir fabrika kurmak istediğini ve Türkiye’nin finale kalan ülkelerden biri olduğunu kısa süre önce Posta okurlarıyla paylaşmıştım. Bu konuyu çok yakından takip etmeye devam ediyorum. Sebebi şu, bu ölçekte bir yatırım sadece bugün değil Türkiye’nin geleceği açısından önemli. Geleceğin genç mühendis ve kalifiye işçileri yüksek nitelikteki bu yatırımlarla küresel üretim sisteminin parçası haline gelebilirler.

Almanya’nın önde gelen şirketleri siemens, Bosch ve Mercedes Benz’in burada köklü yatırımları var. Bu tesisler Türkiye ekonomisine milyarlarca dolarlık katkı sağlıyor. Volkswagen de yaklaşık 1 milyar euroluk yeni yatırım için ibreyi Türkiye’ye çevirirse sadece ekonomik değil psikolojik etkileri açısından memnuniyet verici bir süreç başlayacak.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Volkswagen’in yeni elektrikli otomobil ailesi ID’yi incelemek üzere Almanya’ya gittim, burada VW Yönetim Kurulu Üyesi Jürgen stackmann ile konuşma imkanı buldum. stackmann bana yakın gelecekte elektrikli otomobiller için yapacakları milyarlarca euroluk yatırımın detaylarını anlattı. Ancak benim aklımın bir tarafında Almanların yeni fabrika planı vardı. Nitekim konuyu buraya getirdim. stackmann, “türkiye’nin otomotiv üretimi konusunda ne kadar başarılı olduğunu biliyoruz ancak yeni yatırım konusunda henüz karar verilmedi” dedi.

Bu hafta yeni bir gelişme oldu ve Volkswagen, otomobil fabrikası için finale kalan Sırbistan, Türkiye ve Bulgaristan ile somut görüşmelere başlanacağını ilan etti. Bu açıklama artık karar sürecinde takvimin son aşamasına gelindiğini gösteriyor.

VW burada ilk etapta skoda ve sEat modellerini üretecek. Sözünü ettiğim iki ülkenin teknoloji birikimi, deneyim, iş gücü gibi alanlarda Türkiye ile rekabet edebilmesi imkansız. Ancak Bulgaristan AB üyesi. Sırbistan da AB ile çok güçlü bağlara sahip. Unutmayalım ki Almanlar yatırımlar aracılığıyla Balkanları kendisine çok güçlü şekilde bağlamak istiyor.

Almanlar birçok parametreyi değerlendirip nihai kararı verecek. Volkswagen Türkiye’ye gelir ve fabrika kurma kararı alırsa farklı sektörlerdeki kuruluşlar açısından da emsal teşkil edecektir.

Haberin Devamı

Bu kadar büyük bir yatırım üretim, vergi ve ihracattan kaynaklanan gelirin yanı sıra yedek parça üreten kuruluşların da yüzünün gülmesi anlamına geliyor. İlgili bakanlıkları, bürokratları ve hatta iş dünyasını bu yatırımı Bulgaristan ve Sırbistan’a kaptırmamak için kolları sıvayama çağırıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder