Hakan Çelik Çeşme ve Didim’e dev turizm yatırımı
HABERİ PAYLAŞ

Çeşme ve Didim’e dev turizm yatırımı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Hollanda’nın Utrecht şehrinde turizm fuarını ziyaret ettik. Burada Bakan’la son gelişmeleri konuşma imkânı buldum. Mehmet Nuri Ersoy, turizmde hızlı toparlanmanın olduğunu; geceleme, toplam gelir ve turist sayısı açısından 2020’nin umut vadettiğini söyledi. Bakan Ersoy’a sorduğum sorulara şu yanıtları aldım:

Çeşme ve Didim’e dev turizm yatırımı

Hangi ülkelerden gelen turist sayısında azalma var?

Gürcistan ve İran’dan gelen ziyaretçi sayısında bir miktar azalma oldu. Azalma bu ülkelerdeki şartlardan kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

En fazla alışveriş yapanlar hangi ülkeden?

Amerikalılar, Çinliler ve Arap ülkesi vatandaşları daha fazla harcıyor.

Siyasi nedenlerden ötürü Arap ziyaretçi sayısında azalma var mı?

Ülkelerinin yönetimlerinin tutumu ne olursa olsun, Arap halkı Türkiye’yi çok seviyor ve her fırsatta gelmeye çalışıyor.

Yurt dışına çıkan Türk sayısı ne kadar?

9 milyon Türk vatandaşı seyahat ediyor. 2 milyonu turistik amaçlı çıkış yapıyor.

Türkiye’ye gelen turist sayısı en fazla artan ülkeler hangileri?

Batı Avrupa’da yüzde 15’lik bir artış var, Doğu Avrupa’da bu oran daha fazla yüzde 25’ler seviyesinde. Özellikle Polonya gibi ülkelerde ekonominin iyi gitmesi ve işsizlik oranının azalması ziyaretçi sayısını olumlu yönde etkiledi.

Geçen sene en fazla turist gönderen ülkeler hangileri oldu?

İlk beş sıralaması Rusya, Almanya, Bulgaristan, İngiltere ve İran şeklinde. Rusya’dan gelen turist sayısı 7 milyonu geçti, Alman ziyaretçi sayısı da 5 milyonu aştı. Ekonomik zorluklara rağmen İran’dan gelenlerin sayısı yaklaşık 2 milyon oldu.

Nasıl bir tanıtım stratejisi uyguluyorsunuz?

Tarihin en yoğun tanıtım kampanyasını düzenliyoruz. 2018’de 18 milyon dolar olan tanıtım bütçesi 2019 itibarıyla 75 milyon dolara ulaştı. 2020’de 180 milyon dolar hedefliyoruz. Son derece deneyimli ve profesyonel kadrolarla çalışıyoruz.

Coğrafyamızda komşularımız ve şartlar belli. Bu koşullar değişmeyeceğine göre zorluklara bağışıklık kazanmamız lazım. Tur operatörlerine hâlâ önemli oranda bağımlı olmamız bir dezavantajımız. Bu nedenle dinamik paketlemeyi ve münferit turları öne çıkarmayı istiyoruz.

Haberin Devamı

Göbeklitepe gibi yeni destinasyonlarda durum nasıl?

Göbeklitepe olağanüstü bir yer. Geçen sene 410 bin kişi ziyaret etti. İnsanlık tarihini 12 bin yıl öncesine götürdü, 35 kilometre mesafedeki Karahantepe’de bu tarihin 15 bin yıl öncesine kadar uzanacağı tahmin ediliyor. Mardin’deki Boncuklutarla da muazzam bir tarihî öneme sahip. Nemrut’ta da heykellerin korunması ve restorasyonu için bazı fikirlerimiz var.

Kruvaziyer turizminde durum nasıl?

2021’den itibaren sayılar ciddi olarak artacak. 2023’te ülkemize 2 bin geminin yanaşma yapmasını bekliyoruz.

Büyük çaplı yeni projeler var mı?

Çeşme ve Didim’i tıpkı Belek gibi yeni bir turizm merkezi yapmak için kolları sıvıyoruz. Planları, çevre düzeni ve teknolojileriyle dünyanın en önemli destinasyonlarından biri olacak.

Kültür ve sanata destek konusunda iyi haberler var mı?

Özel tiyatrolara devlet katkısını 6 milyondan 15 milyon TL’ye yükselttik.

AKM ne zaman açılacak?

Bu sene sonuna kadar mutlaka açılacak. Büyük salon 2 bin 100 kişilik oluyor. Mekanik özellikleri ve teknolojisiyle gerçekten dünyanın en önemli merkezlerinden biri olacak. Ankara’da 25 yıldır tamamlanamayan CSO salonu da bu yıl bitiriliyor. İstanbul Beyoğlu’ndaki Atlas Sineması’nı yeniden düzenliyoruz. Çok güzel bir şekilde sinema dünyasına kazandıracağız. Sinema müzesi orada olacak.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder