Hakan Çelik Çevre felaketi
HABERİ PAYLAŞ

Çevre felaketi

Türkiye’de son 50 yılda 40’a yakın göl kurudu. Bunun nedenleri arasında küresel ısınma ve iklim değişiklikleri de var ancak asıl mesele yanlış su kullanımı ve aşırı baraj yapımı.

Antalya, Burdur, Konya ve Hatay bu etkiden en fazla zarar gören yerler arasında.

Kirlenme nedeniyle balıklar ölüyor, doğal yaşam etkilendiği için göçmen kuşlar uğramaz oluyor. Henüz kuruma tehlikesi bulunmayan göllerimizde ise muazzam bir kirlilik söz konusu.

En son uzun bayram tatilinde sayfiye bölgelerine giden halkımız her yeri çöplüğe çevirdi, birçok yerde yaktıkları ateşlerle orman yangınlarına neden oldular. Yeşillikler poşet ve pet şişeyle dolu. İnsanlarımız plastik türevlerinin binlerce yıl kaybolmadığından habersiz.

Haberin Devamı

Buradaki hava fotoğrafını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile kritik İdlib zirvesi için Tahran’a giderken çektim. Bölge, İran’ın kuzeyindeki Batı Azerbaycan eyaleti... Tebriz ve Urumiye illeri arasında yer alıyor. Türkiye sınırına yaklaşık 50 kilometre mesafede. İran sınırlarındaki yörenin halkı Türkçe konuşuyor.

Çevre felaketi

Fotoğraftaki gölde büyük çevre felaketi yaşanıyor ve Asya’nın en büyük göllerinden Urumiye, kurumaya yüz tutmuş.

Instagram’da bu fotoğrafı paylaşınca Azerbaycan ve İran’dan pek çok kişiden teşekkür mesajı aldım. İnsanlar buradaki çevre yıkımının daha çok dile getirilmesi gerektiğini söylüyor.

Gelen bazı mesajlarda İran rejiminin kasıtlı olarak burayı yaşanmaz hâle getirmeye ve insanları göçe zorlamaya çalıştığı vurgusu vardı. Aklı başında hiçbir yönetim, ülkesinin herhangi bir yerini politik bir sebeple felakete sürüklemez diye düşünüyorum.

Umarım böyle bir şey söz konusu değildir.

Sebebi ne olursa olsun sınırımıza bu kadar yakın bir yerdeki felaket bizi de ilgilendirmeli diye düşünüyorum.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde Çevre Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen “Sıfır Atık” projesini çok önemsiyorum. Emine Hanım’ın konuyla bizzat ilgilenmesinin ayrı bir anlamı var. Çevre etkileşimi çok yüksek olan kadınlara ve çocuklara daha etkin şekilde ulaşılmış olacak.

Haberin Devamı

Emine Erdoğan, kampanyanın tanıtımında yaptığı konuşmada “Çevre sorunlarının altında insanlığın hırsı ve bencilliği yatıyor. Sürdürülebilir kalkınma ancak tasarruf ve atıkların kontrolüyle mümkün olabilir” demişti. Emine Erdoğan’ın dikkat çektiği bu husus dünyanın bugün karşı karşıya olduğu ekonomik darboğazı da bir ölçüde açıklıyor. Emine Erdoğan’ın sözlerinin altına imzamı atıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder