Hakan Çelik CHP’de iktidar hedefli kurultay
HABERİ PAYLAŞ

CHP’de iktidar hedefli kurultay

İç ve dış gündem çok yoğun. Suriye, Libya, Irak, PKK terörü ile mücadele, Doğu Akdeniz, Kıbrıs, Yunanistan, Rusya ve ABD ile anlaşmazlıklar, Avrupa Birliği ile gerginlikler, pandemi süreci, küresel düzeyde etkisini gösteren ekonomik güçlükler… Türkiye’nin ajandasında bunların yanında, Zekai Aksakallı ve Metin Temel’in emekli edilmesiyle sonuçlanan Yüksek Askeri Şûra (YAŞ), kadına ve hayvanlara yönelik şiddet, sosyal medya yasal düzenlemesi, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması gibi başlıklar da var...

Haberin Devamı

Ülkemizin en köklü siyasi oluşumu, Cumhuriyet Halk Partisi, güncel konulara nasıl yaklaşıyor, Türkiye’nin çözüm bekleyen meselelerine nasıl bakıyor, hangi çözümleri öneriyor? Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçtikten sonra yapılan çalışmalar, gelen itirazlar, tartışmalar… Bütün bunlar yarın ve pazar, iki gün boyunca gerçekleştirilecek olan CHP Kurultayı’nın konuları arasında yer alacak.

Bu kurultay, CHP’yi 2023 cumhurbaşkanlığı seçimine taşıyacak olması bakımından da önemli. Birkaç gün önce CHP Sözcüsü Faik Öztrak’la konuştum. Bu kurultaydan hangi mesaj çıkacak diye sordum, “İktidar” yanıtını verdi. Peki, bunu hangi kavramların üzerine inşa etmek istiyorsunuz deyince de “Demokrasi, refah ve adalet” dedi. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile de görüştüm.

Kaftancıoğlu, geçen hafta Cumhuriyet Gazetesi’nde yayımlanan yazısında “Eşitlik, özgürlük ve adalet üzerine dayanan yeni bir kamusallık inşa etmek istiyoruz. Bunun için ahbap çavuş kapitalizmine itiraz ediyoruz” demişti. Türkiye’de yerel yönetimlerin en başarılı isimlerinden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen her zamanki gibi yüksek enerjili ve neşeliydi.

Kurultaydan güzel bir sonuç beklediğini anlattı. Görüştüğüm bazı CHP’liler arasında küskünler ve kızgınlar da vardı. “Gündemlerinde ne var bilmiyorum, Genel Başkan’ın konuşmasını dinleyip çıkacağım” diyenler oldu. Pandemi şartları nedeniyle çağrılmayanlar ve gidemeyecekler de var. Kemal Kılıçdaroğlu’nun karşısında üç isim, İlhan Cihaner, Tolga Yarman ve Aytuğ Atıcı yarışacak.

Haberin Devamı

CHP’nin bu dönemde yerel seçimlerde İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirleri kazanması ve Türkiye çapında önemli sonuçlar elde etmesi mevcut Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun elini kuvvetlendirdi. Ayrıca önceki yıllarla mukayese edilecek olursa Kılıçdaroğlu, Adalet Yürüşü’nden bu yana tabanın ve teşkilatların beklentilerine güçlü yanıtlar veriyor.

O nedenle bu kurultayda aday olanların veya muhaliflerin göstereceği adayların şansını fazla görmüyorum. Ancak parti içi demokrasinin iyi işlemesi açısından rekabetin önünün açılması gerekir. Diğer taraftan muhalifler, Parti Meclisi’nde mümkün olduğunca geniş temsil sağlamak için son ana kadar “ortak liste” arayışını sürdürdüler.

Partinin Cumhurbaşkanı adayı da olan eski Yalova Milletvekili Muharrem İnce bu süreçte kritik isimlerden biri oldu. Türkiye demokrasisinin sağlığı ve istikrarı açısından CHP’nin performansı önemli. CHP, çözüm üreten, akılcı politikalar geliştiren, dinamik bir parti olarak yoluna devam ederse Türkiye kazanır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder