Hakan Çelik Çin büyükelçisi ile Tayvan'ı konuştum
HABERİ PAYLAŞ

Çin büyükelçisi ile Tayvan'ı konuştum

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etme girişimiyle Asya’da iki dev ABD ve Çin bir kez daha karşı karşıya geldi. Çin’in bu gelişmelere neden tepki gösterdiğini anlamak için Çin Halk Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin ile görüştüm.

Çin büyükelçisi ile Tayvanı konuştum

Özetle aktarıyorum:

1- Tayvan konusundaki anlaşmazlıklar gerçekten bir sıcak çatışmaya dönüşebilir mi?

ABD’nin jeopolitik oyunlar oynayarak sözde “Çin Tehdidi Teorisi” için abartarak kara propaganda yapması, Soğuk Savaş zihniyetini ihraç etmesi ve cepheleşme ile zıtlaşmayı yaratması, Asya-Pasifik bölgesinde gerginliklerin tırmanmasının temel nedenidir. Tayvan, Çin topraklarının bölünemez bir parçasıdır. Tayvan konusu tamamen Çin’in içişleri kapsamındadır.

Haberin Devamı

Gerilimlerin tırmanmasının temel nedeni mevcut Demokratik İlerleme Partisi’nin Tek Çin ilkesini reddederek, Boğaz’ın iki yakasının tek Çin’e ait olduğu gerçeğini değiştirmeye kalkışması, tarihi çarpıtarak Tayvan’ın kökenlerini kesmesidir. Bunun sonuncunda Tayvan’ın geleceği kurban edilecektir.

ABD’deki bazı güçler Çin’in kalkınmasını engellemek için Tayvan’ın bağımsızlığını hedefleyen bölücü güçleri destekleyerek kışkırtmakta, Tek Çin ilkesine meydan okuyarak içini boşaltmakta, uluslararası ilişkilerdeki temel normlara ciddi aykırılık oluşturmakta, Tayvan Boğazı’nın barışı ve istikrarını ciddi biçimde bozmaktadır. Bunlar, sadece Tayvan’ı çok tehlikeli bir duruma itmekle kalmayıp aynı zamanda ABD tarafına da ödenemez bedeller getirebilir. Yabancı güçlere dayanarak bağımsızlık peşinde koşmak çıkmaz yoldur…

2- Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan seyahat planına neden sert şekilde karşı çıkıyor?

Pelosi’nin Çin’in Tayvan bölgesini ziyaret etmeyi planlaması konusunda Çin tarafı ABD tarafına her düzeyde kararlı biçimde karşı çıkarak ciddi tutumunu defalarca dile getirmiştir. Pelosi ısrarla Tayvan’ı ziyaret ederse, bu, ABD ile Tayvan arasındaki asıl ilişkilerin düzeyinin yükseltilmesinde büyük bir olay olacak, “Tayvan’ın bağımsızlığı” yanlısı bölücü ve ayrılıkçı güçlere ciddi bir yanlış sinyal gönderecek, Tek Çin ilkesini ve Çin ile ABD arasındaki üç Ortak Bildiri’deki hükümleri ciddi şekilde çiğneyecektir…

Haberin Devamı

Dünyada sadece bir Çin vardır, Tayvan Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır ve Çin Halk Cumhuriyeti Hükümeti tüm Çin’i temsil eden tek meşru hükümettir… Pelosi, halihazırda ABD Temsilciler Meclisi Başkanı ve ABD Devlet Başkanlığına vekâlet etme sırasında ikinci kişidir.

Görev süresi boyunca herhangi bir zamanda, herhangi bir şekilde ve herhangi bir nedenle Tayvan’ı ziyaret etmesi ABD Hükümeti tarafından taahhüt edilen “Tek Çin” politikası için ciddi bir ihlaldir… Ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü kararlı bir şekilde korumak, Çin halkının kesin iradesidir ve anavatanın tam olarak yeniden birleşmesini gerçekleştirmek, tüm Çin milletinin ortak arzusu ve kutsal görevidir.

Ateşle oynayan kendini yakar. ABD tarafı kendi yolunda gitmekte ısrar ederse, Çin tarafı ulusal egemenliği ve toprak bütünlüğünü korumak için kararlı ve güçlü önlemler alacaktır. Bundan doğacak tüm sonuçlar tamamen ABD tarafının ve “Tayvan’ın bağımsızlığı” yanlısı ayrılıkçı ve bölücü güçlerin sorumluluğundadır.

Haberin Devamı

Çin, 5000 yıl tarih ve 1.4 milyar nüfusa sahip olan büyük bir ülkedir, umarız ABD bunu çok net bir şekilde anlamıştır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder