Hakan Çelik Cin şişeden çıktı
HABERİ PAYLAŞ

Cin şişeden çıktı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, POSTA Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in de arasında bulunduğu basın mensuplarına gündemi değerlendirdi. Akar, Türkiye’nin milli teknolojiler konusunda bambaşka bir aşamaya geçtiğini bu ifadeyle özetledi: Cin şişeden çıktı.

AIRBUS SÖKÜMÜ TÜRKİYE’DE

Hulusi Akar “Airbus A400 M askeri uçaklarının sökülmesi ve yeniden entegre edilmesi işlemlerinin Türkiye’de yapılması konusu var. Airbus fabrikası zaman ayıramıyor bu işlemlere. Türkiye bu konuda çok önemli bir üs haline gelecek. Üç beş yıl öncesine kadar piyade tüfeğimiz yoktu. Patenti başka ülkeye aitti. Artık cin şişeden çıktı. Savunma sanayiinde yapılan çalışmalar sonuçlanıyor, sonuçlanacak” dedi.

Haberin Devamı

Cin şişeden çıktı

ABD İLE SORUNLAR

Akar şöyle devam etti: “F-16 Blok 70 (Viper) uçaklarını alma niyetimizi ortaya koyduk, bazı F-16’ları modernize etmek de istiyoruz. Süreç başladı. Amerikalılar taleplerimize olumlu baktı. Çalışma sürüyor. F-35 ortaklığımız lağvedildi. Paranın tahsili ve aslında bizim olan belli sayıda uçağın durumu ne olacak çözülmedi. Silah satışı konusunda bazı ülkelerden gecikme yaşanıyor. Ambargo demiyorlar. Şunu anlamaları gerek. TSK’nın zaafiyeti NATO’nun zayıflaması demek.”

S400

“S400 tercih değil zorunluluk olarak ortaya çıkan bir çalışma. S400 bir saldırı silahı değil, kimseye tehdit değil. Bu sistem planlandığı şekilde faaliyetini sürdürüyor.”

KAZAKİSTAN

Akar, Kazakistan’daki gelişmelerin yakından takip edildiğini, önemli müttefik ve dost bir ülke olan Kazakistan’ın kendi imkan ve kabiliyetleriyle sorunları aşacağına inandıklarını söyledi “Her zaman yanlarındayız” dedi.

SURİYE

Akar “Kurmak istedikleri terör koridoru parçalandı. Güvenli hale getirilen bölgelere 1 milyondan fazla insan güvenli şekilde döndü. 470 bini İdlib’de. Rusya’nın devam eden operasyonları İdlib’de hayatı zorlaştırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in 30 Eylül’de mutabık kaldıkları ateşkesten sonra rejimin bu bölgeye yaptığı ihlaller azaldı. Temennimiz, seçimler ve anayasa yapılıncaya kadar herkes yerinde dursun. 4 milyonu Türkiye’de toplam 9 milyon yerinden edilmiş insana yardım eden Türkiye’nin daha fazla yapabileceği bir şey yok” diye konuştu.

Haberin Devamı

LİBYA

Akar “Libya ile 500 yıllık ortak tarihimiz var. Aralıkta yapılması planlanan seçim ertelendi. Seçimin konuşulması bile büyük kazanım. Türk Silahlı Kuvvetleri, Libya’da yabancı güç değil. Kimse yokken oradaydık. Karşı propaganda süreçten rol kapmak isteyenlerin manevrası. Mayın temizliyoruz, oraya hastane kurduk” dedi.

DİĞER ÜLKELER

Akar, Pakistan’ın ATAK helikopteri almaktan vazgeçtiği, Çin ile helikopter alım anlaşması yaptığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını, ASELSAN’ın Körfez ülkelerine veya başka bir ülkeye satışının söz konusu olmadığını belirtti. Akar, İHA-SİHA konusunun özel şirket ile Ukrayna arasında imzalanan bir konu olduğunu ve kendi mecrasında devam ettiğini sözlerine ekledi. YUNANISTAN

Bazı haritalar var elimizde, o kadar somut ki her şey. Haritaya bakınca kimin yayılmacı olduğu görülüyor. Türkiye’nin Ege’deki karasularının 12 mile çıkarılmasını kabul etmesi mümkün değil.

Haberin Devamı

Cin şişeden çıktı

Yunanistan

“Türkiye dış politikada sorunlar yaşıyor, fırsat bu fırsat diye bir oldu bittiye kalkarsa bunun ciddi sonuçları olur. Bize yakın adalara son dönemde 90 üst düzey ziyaret yaptılar. Sürekli bir tahrik içindeler. Gereksiz NAVTEX’ler yayınlıyorlar. Yunanistan, soydaşlarımızın haklarını tanımıyor. Batı Trakya’da, Kıbrıs’ta da geçerli. Kendilerini efendi, Türkleri yok sayıyorlar. Avrupa Birliği bunu görmezlikten geliyor. Biz diyalog kanalları açık olsun istiyoruz.

Terörle mücadelede hangi noktaya gelindi?

Terörist neredeyse hedefimiz orası. Terör unsurlarını kaynağında etkisiz hale getiriyoruz. Kuzey Irak’ta 2015’ten beri 33 bin 275; son bir yılda 2 bin 795 terörist etkisiz hale getirildi. 370 operasyon gerçekleştirildi. 1455 mağara sığınak imha edildi. Bazı Avrupa ülkeleri PKK’ya silah bırakmamayı telkin ediyor.

YENİ SİSTEM VE BEDELLİ

Akar, 2019’da başlayan yeni askerlik sisteminde erlerin general olabildiğini anımsattı. Bedelli askerlik ücretinin belirlenmesinde altı asteğmen maaşının kıstas alındığını (şimdi 55 bin 194 lira) ifade etti. Akar, bedelli askerlik başvurularında 2021’de yüzde 57 artış olduğunu söyledi. Akar, altı aylık askerliğini tamamladıktan sonra, hizmetini 12 ay gerçekleştirmek isteyen Mehmetçik’in 4250 lira, yedek astsubayın 8 bin 500 lira, astsubayın 9 bin lira maaş aldığını kaydetti.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder