Hakan Çelik Clinton, Suriye için geliyor
HABERİ PAYLAŞ

Clinton, Suriye için geliyor

ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone bağımsızlık günü onuruna salı akşamı resmi konutunda bir resepsiyon verdi. Harika bir bahçesi olan tarihi büyükelçilik konutu, Cumhurbaşkanlığı Köşkü’ne çok yakın ve hiç kuşku yok ki Ankara’nın en güzel yapıları arasında. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Savunma Bakanı Vecdi Gönül, görev süresinin son gününde bu resepsiyona katılan bakanlar arasındaydı. Resepsiyonda, İsrail Büyükelçisi Gaby Levy’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda diplomat ve iki bini aşkın davetli vardı.

Haberin Devamı

Çok iyi derecede Türkçe konuşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi F. Ricciardone ile resepsiyonda sohbet etme imkânı buldum.

[[HAFTAYA]]

Fransa ve Almanya’nın yeni büyükelçileri henüz Ankara’da göreve başlamadıkları için bu iki ülke daha alt düzeyde diplomatlar tarafından temsil edildi. Güven mektubunu dün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunan Fransa’nın yeni Ankara Büyükelçisi Laurent Bili yakında resmen göreve başlayacak. Eckart Cuntz’un yerine gelecek Alman Büyükelçisi de tahminen gelecek ay Ankara’da olacak. Türk-Amerikan ilişkilerinde bu dönemdeki en önemli gelişme ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın Türkiye’ye gelecek olması. İstanbul’da temaslarda bulunacak olan Clinton, çok kısa bir görüşme için Ankara’ya da uğrayacak.

İkili ve uluslararası konuların ele alınacağı görüşmelerde ağırlıklı olarak Suriye meselesi masaya yatırılacak. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesinin bölgede kaos yaratacağı görüşünü tekrarlayacak olan Ankara, Amerikan tarafının “Daha ne kadar bekleyeceğiz ve çözüm ne?” sorularına muhatap olacak. Clinton ile ele alınacak konular arasında PKK’nın silahsızlandırılması, İran, Kıbrıs, AB de var. ABD Büyükelçisi Ricciardone’nin davetinde başkentin tanınmış sanatçıları ve dünya çapında yatırımları bulunan Türk işadamları da vardı.

Resepsiyona katılan isimlerden biri olan MNG’nin patronu Mehmet Nazif Günal’la sohbet etme imkânımız oldu. Günal, medyadan inşaata, turizme ve hava taşımacılığına kadar dünya ülkelerinde bir dizi konuda önemli yatırımları olan, çok saygı duyduğum bir isimdir. Günal’ın anlattıkları, yurt dışında Türkiye’yi temsil eden işadamlarının inanılmaz mücadeleler sonunda bu başarıları kazandıklarını kanıtlıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için “Dış ziyaretlerinde işadamlarını neden uçağına alıyor?” gibi eleştiriler getirenler olduğunu hatırlıyorum. Mehmet Nazif Günal’ın anlattıkları Cumhurbaşkanı Gül’ün girişimlerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

“Çiçek gibi formül” yakın

Önceki AK Parti Hükümeti döneminde Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı yapan Ankara Milletvekili Cemil Çiçek’in Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na aday gösterilmesi, ardından da seçilmesi bu yasama döneminin ilk önemli olayıdır. TBMM’de Kürt meselesi ve yeni anayasa gibi kritik konulara daha girilmeden kucağımızda bulduğumuz yemin krizi, önümüzdeki aylarda yaşanabilecekler sertlikler hakkında bir fikir veriyor. Cemil Çiçek, ilk birkaç günlük performansıyla TBMM Başkanlığı için ne kadar doğru bir isim olduğunu herkese göstermiş oldu.

Haberin Devamı

Neredeyse hiçbir konuda anlaşamayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Çiçek ismi üzerinde uzlaşması da bu seçimin doğruluğunu ortaya koyuyor. Hislerim beni yanıltmıyorsa yemin krizini aşmak için gece-gündüz mesai yapan TBMM Başkanı’nın çabası çok yakında işe yarayacak ve biz, gazetelere “Çiçek gibi formül” başlığını atacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder