Hakan Çelik Çöpe atılacak film nasıl ciddiye alınır?
HABERİ PAYLAŞ

Çöpe atılacak film nasıl ciddiye alınır?

Ortadoğu’da büyük öfkeye neden olan “Innocence of Muslim” (Müslümanların Masumiyeti) filminin fragmanlarını izlediniz mi? Ancak çöp tenekesine gidebilecek tarzda, ucuz ve saçmasapan bir şey. Sinema bölümü öğrencilerinin çekebileceği türden deneysel ve absürd bir çalışma. Film bile demek istemiyorum.

Bunu ciddiye alıp sokaklara dökülen insanlar muhtemelen internete girip bakmamışlardır bile. Amerika’nın uyguladığı politikaların zaman zaman İslam ülkelerini inciten ya da rahatsızlık yaratan yönleri olduğu doğru. Ancak Washington yönetimi oturup “Bir film yapalım, İslam’ın kutsal değerlerini ayaklar altına alalım” gibi bir motivasyon içine girmez.

[[HAFTAYA]]

Bu yüzden Amerikan hedeflerine ve vatandaşlarına düzenlenen saldırılar son derece yanlış. Protesto ve kızgınlık, derecesi ne olursa olsun, bir ülkenin diplomatını katletme boyutuna erişmemelidir. Libya’daki ABD’li diplomat Christopher Stevens’in öldürülmesini kınıyor ve Ankara’daki ABD Büyükelçisi Francis J. Ricciardone’nin şahsında Amerikan ulusuna başsağlığı diliyorum. Amerika bazen politik olarak doğrudan İslam ülkelerini hedef alan uygulamalar içine giriyorsa bunu protesto etmenin yolları bellidir.

Eğer bu, Amerikalı yapımcıların imza attığı bir film yoluyla yapılmışsa Amerikan basınına ilan verip bu filme imza atan ve dağıtımına katkı sağlayanları kınadığınızı söylersiniz. Filmi kendi ülkenizde göstermezsiniz. Daha da ileri götürüp Birleşmiş Milletler gibi uluslararası platformlarda yüksek sesle tepkinizi dile getirirsiniz. O da olmadı, Müslümanların yoğun yaşadığı Paris, Londra ve Berlin gibi şehirlerde yüzbinlerce kişinin katıldığı şiddet içermeyen bir yürüyüş organize edebilirsiniz.

Ne bileyim, daha onlarca farklı şey yapılabilir ama kalkıp Doğu ile Batı arasında zaten iyice zayıflamış olan olan bağları iyice koparacak adımlar atmak, İslam ülkelerini öfkeli, şiddet dolu, önüne gelenin boğazını kesebilecek insanlar olarak göstermek her şeyden önce bu ülkelere zarar veriyor. Film, edebiyat, karikatür yoluyla dini değerlerin aşağılanmasını doğru bulmuyorum. Bunu yapanlar büyük kitleleri tahrik etmeye çalışıyor. Ancak bunu gerekçe göstererek şiddete yönelmek daha büyük bir hatadır. İslam kendisine yönelik saçmalıklardan etkilenmeyecek kadar büyük bir dindir. Küresel ölçekte hoşgörü ve sevgi felsefesini yaymayı emreden İslam’ı şiddet ve nefretle özdeşleştirmeye kimsenin hakkı yoktur.

* * *

Haberin Devamı

Ortadoğu coğrafyasından son 30 yılda çıka çıka bir “The Message” (Çağrı) filmi çıktı. Mısırlı yönetmen Mustafa Akad’ın filmi Türkiye dahil bütün bölge ülkelerinde yüzlerce kez gösterildi, insanların beğenisini kazandı. O gün bugündür uluslararası ölçekte konuşulan tek bir film, belgesel yapılamadı. İslam dünyasında çok iyi sinemacılar, dev prodüksiyonları finanse edebilecek petrol zenginleri, bankalar ve büyük şirketler var. Bugüne kadar hiçbirinden bir sanat eseri yaratmak konusunda dişe dokunur girişim gelmedi.

Sen harika bir Hazreti Muhammed filmi yap, çekim teknikleri, sinematografik özellikleri, senaryosu ve duygusal kurgusu mükemmel olsun... Bütün dünyada dağıtıma girmesini sağla... Amerikalılar hüngür hüngür ağlayarak filmi izlesin, “Biz bu İslam dinini nasıl da bu kadar yanlış tanımışız?” desin... “Hollywood, Musevilerin elinde ve sürekli İslam karşıtı filmler yaptırıyorlar” klişesi artık bıktırdı. Sen daha iyisini, güzelini yap kardeşim, tutan mı var?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder