Hakan Çelik Dijitalleşme süreci memleket meselesi
HABERİ PAYLAŞ

Dijitalleşme süreci memleket meselesi

Bugünlerde en fazla konuştuğumuz konu, Türkiye’nin çok boyutlu güvenliği. Kırılganlıkları aşmanın, ekonomik olarak güçlü olmanın yolu, doğru ve hızlı teknolojik adımları atmaktan geçiyor.

Adına, Endüstri 4.0 ya da başka bir şey diyelim temel hedef, dijital çağı yakalamak olmalı. Türkiye’nin ajandasında bulunan otomobil, hızlı tren veya uçakları üretebilmenin, yüksek katma değerli alanlarda rekabete katılmanın asıl yolu da işte buradan geçiyor.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel ile birlikte kısa süre önce Almanya’nın Düsseldorf şehrindeki Vodafone tesislerinde, yeni teknolojileri inceleme fırsatı buldum.

Haberin Devamı

Vodafone Kampüs Sky Loung’da dijital deneme kabini, akıllı lastik monitörü, Giga TV Bulut servisini inceledim. 5G Laboratuvarı’nda ise robot kolları, şebeke dilimlenmesini, ışıkla gelen interneti daha yakından öğrenme şansım oldu.

Dijitalleşme süreci memleket meselesi

5G konusundaki önemli ölçü kavramı “Latency” yani tepkime süresi. Önümüzdeki süreçte bu ifadeyi daha sık duymaya başlayacağız. Aachen şehrindeki e.Go fabrikasında ise elektrikli otomobil üretim tesisinde Vodafone ve Ericsson işbirliğiyle makinelerin nasıl birbirine bağlandığını gördüm.

Tablo şu: “Internet of Things” (IOT) yani “Nesnelerin İnterneti” denen şey hayatımızı kökten değiştiriyor. Bu arada “Öğrenen Makineler” günlük işlerimize daha çok giriyor. “Yapay Zekâ” ve büyük verilerin saklanması/ paylaşılması için “Bulut” kritik önemde.

Hâlen Türkiye’de de kullanmakta olduğumuz 4G veri iletimi açısından aslında oldukça iyi bir hız fakat bunun bir basamak üzerinde 5G belli bir yatırım planı dâhilinde ülkemize de gelecek.

4G ve 5G arasındaki hız farkını görmek için birkaç teste katıldım, sonuç gerçekten etkileyiciydi. 5G ile günlük hayattaki pratik konular etkilenmekle kalmayacak, örneğin başka ülkedeki bir doktorun uzaktan robot yardımıyla ameliyat yapabilmesi mümkün olacak.

Bütün bu konuları ve ülkemizdeki hazırlıkları Hasan Süel ile etraflıca konuştuk. Süel şu mesajları verdi:

Dijitalleşme için güçlü altyapı gerekiyor. Fiber yatırımlar önceliklendirilmeli ve kamu politikası hâline getirilmeli.

Haberin Devamı

Fiberin yaygınlaştırılmasının anahtarı, “ortak altyapı”. Bu yolda ilerleme sağlanabilmesi için mevcut yatırımlar maliyet bazlı bir fiyatlandırmayla paylaşılabilmeli.

Teknolojiyi rekabet üstü bir başlık olarak ele alıyoruz. Belli alanlarda ortak uygulamalarımız olan Turkcell ve Türksat ile her türlü modelde işbirliğine hazırız.

Akıllı telefonlara erişimin önündeki engeller kaldırılmalı ya da azaltılmalı.

Sürdürülebilir yeni teknolojilere odaklanılmalı. Bizim şu an Vodafone olarak Karadeniz’de 206 adet yerli üretim baz istasyonumuz (ULAK) var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder