Hakan Çelik Doğu'nun çehresini değiştirecek projeler
HABERİ PAYLAŞ

Doğu'nun çehresini değiştirecek projeler

Haberin Devamı

Türkiye demokrasi ve insan hakları standartlarını geliştirmek konusunda ne kadar istekli olursa olsun ekonomik performansı düşük olsaydı bugünkü adımların hiçbiri atılamazdı. Bugün dünyada Türkiye ölçeğinde büyük altyapı projelerine girişebilen çok az ülke var. Avrupa’da yok diyebilirim. Belki Çin, Rusya, Brezilya, o kadar. Yatırım hem istihdam hem de yaşam kalitesinin artırılması için gerekli. Ulaşım ve enerji projeleri kritik değerde. Türkiye’nin ışıksız kalmaması, büyüyen sanayisinin ihtiyacını karşılaması için zorunlu yatırımlar bunlar.

Diğer taraftan ulaştırma alanındaki çalışmalar kalkınma yükselmesi için elzem. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın iftar yemeğinde açıklamıştı. Türkiye dünyada sivil havacılığın en hızlı büyüdüğü iki ülkeden biri oldu. Erdoğan büyüme oranının yüzde 15’leri bulduğunu söyledi. Dün de Türkiye’nin en uç sınır noktasında Şırnak’ta Şerafettin Elçi Havaalanı açıldı. Erdoğan “Bundan 10 yıl önce buralara havaalanı yapılacak deseler inanır mıydınız?” diyor.

[[HAFTAYA]]

Başbakan haklı. Bunları yapabilmek adeta bir hayaldi. Bütçe dengesi, kamu maliyesi birçok ülkeye göre sağlıklı olduğu için bunlar yapılabiliyor. Havalimanı ve yol olmazsa yatırmcı oralara nasıl gidecek? Bölgenin insanları başka şehirlere nasıl ulaşacak? Türkiye’de işsizliğin en yüksek, gelir seviyesinin ise en düşük olduğu illerden biri olan Şırnak ve komşu illerinin çehresi Şerafettin Elçi Havalimanı’yla değişecek. Doğu ve Güneydoğu illerimize havaalanı yapımı tarım ve hayvancılık alanındaki reformlar kadar önemli.

*

Tren projelerinden dün de bahsetmiştim. İstanbul-Ankara arasındaki yüksek hızlı trenin test sürüşleri ağustos ayında başlıyor. Tren 29 Ekim’den itibaren çalışmaya başlayacak. Marmaray henüz tamamlanmadığı için trenin İstanbul’un Anadolu yakasındaki son durağı Pendik olacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım dün İzmir-İstanbul yüksek hızlı treni hakkında ayrıntı verdi. Yaklaşık 25 milyon kişiyi ilgilendiren proje tamamlandığında iki şehir arası yolculuk süresi 4 saate inecek. Bu hattın tamamlanmasıyla Türkiye’nin Ruhr Havzası olarak kabul edilen Bursa, Marmara ve Ege’ye bağlanması açısından da çok önemli. Bu tren projelerinin tamamlanmasıyla trafik kazalarının önlenmesi ve enerji tasarrufu alanında devrim niteliğinde kazançlar sağlayacağını düşünüyorum.

*

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş yarın sabah Kanal 24’te programıma konuk olacak. Türk siyasetinin en önemli isimlerinden biri olan Kurtulmuş’un ekonomiden çözüm sürecine, dış politikadan yaklaşmakta olan yerel seçimlere kadar güncel gelişmelere nasıl baktığını ve kişisel hedeflerini 11.00’den itibaren canlı yayında konuşacağız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder