Hakan Çelik Dünyanın ulaşım merkezi İstanbul
HABERİ PAYLAŞ

Dünyanın ulaşım merkezi İstanbul

İstanbul’un yeni havalimanının açılış törenindeydim. Dün Cumhuriyetimizin 95. kuruluş yıldönümünü kutladık. Her yıl Ankara’da düzenlenen 29 Ekim resepsiyonu bu kez havalimanının açılışı için İstanbul’daydı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, binlerce davetliyle İstanbul’un yeni havalimanında çifte kutlama için bir araya gelmiş oldu.

Gerçekten gurur verici bir etkinliğe tanık olduk. Dünyada bu kadar büyük proje yapan, üstelik söylenen tarihte tamamlayan çok az ülke var.

Yeni havalimanının yapımı için siyasi kararlılık ortaya koyan, bunun için hızlı adımlar atılmasını sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, yatırımcı şirketlere ve özellikle 24 saat esasına göre çalışan işçi ve mühendislere teşekkür ederim.

Haberin Devamı

Yeni havaalanını sadece uçakların yanaşacağı daha büyük bir terminal gibi görmemek gerekir. Türk havacılığının bütünüyle sınıf atlayacağı, havacılık kültürümüzün bir basamak yukarı çıkacağı bir yeni atılım olarak değerlendiriyorum.

Bu yeni yatırım binlerce ilave istihdam ve ekonomimiz için katma değer anlamına geliyor. Havacılığın Türk ekonomisi için de çok ciddi bir önemi var. Yeni havalimanı İstanbul’un dünya ulaşımında çok kritik bir merkez olma özelliğini iyice pekiştirecek. Bugün bile dünya havacılığının yüzde 60’a yakın bölümü Türk hava sahası üzerinden gerçekleşiyor. Türkiye, giderek büyüyen Asya, Pasifik ve Ortadoğu pazarlarıyla Batı dünyası arasında önemli bir geçiş noktası durumunda.

Siyasi olarak birbirinden çok uzakta olan ülkeler ve halklar bile Türkiye’de Türk Hava Yolları (THY) uçuşlarıyla dünyanın başka ülkelerine seyahatlerine devam ediyor. Örneğin THY hem İran hem de İsrailli yolculuların çok önemli bir taşıyıcısı durumunda.

Türkiye’nin dünyada en önemli markası durumundaki Türk Hava Yolları’nın gelecekteki performansı yeni havalimanının yaratacağı şartlarla çok yakından ilgili. THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve binlerce kişiden oluşan THY ailesi zaten bu taşınma süreci için yıllardır harıl harıl çalışıyor. Türk havacılığının önemli markaları Pegasus, Atlas ve Onur da öyle.

Haberin Devamı

Şimdi havalimanının resmi açılışı gerçekleştiğine göre gerçek taşınma zamanının ne olacağını bu işin uzmanlarına bırakmak ve hiçbir şekilde ilgili kurumların üzerinde baskı oluşturmamak gerekir. “E ne oldu, hani 29 Ekim’de havalimanı açılıyordu?” gibi bir anlamsız takibe girmeyelim. Bütün fonksiyonlarıyla taşınma nisan veya mayısta olacaksa bırakalım öyle olsun. Bu kadar hayati bir konu aceleye getirilemez. İstanbul Havalimanı ülkemize hayırlı olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder