Hakan Çelik Egemen Bağış'tan Merkel'e zeytin dalı
HABERİ PAYLAŞ

Egemen Bağış'tan Merkel'e zeytin dalı

Haberin Devamı

Avrupa Birliği ilerleme raporu dün açıklandı. Ancak herkes bayram telaşında ya da tatilde olduğu için güme gitti! Biz yıllar boyu bu dönemlerde adeta seferberlik ilan eder, günlerce bunu tartışırdık. AB konuları maalesef artık Türkiye gündeminin ilk sıralarında değil. Gelinen durum, büyük oranda AB’nin Türkiye’yi sürekli oyalamasıyla ilgili. Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış haftalardır haklı bir uyarı yapıyor ve raporun bayram sırasında yayınlanmaması gerektiğini söylüyordu.

Fakat Brüksel inat etti ve raporu öyle ortaya atar gibi yayınladı. Nasıl Batı dünyasında Noel’de kritik önemde bir proje açıklanmıyorsa nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu bir ülke için de bu marj tanınmalıydı. Raporun olumlu yönleri de var olumsuz tarafları da. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından detayları paylaşılan “Demokratikleşme Paketi” pozitif bir etki yaratmış.

[[HAFTAYA]]

Hükümetin attığı adımlardan övgüyle söz ediliyor. Ankara’nın Kürt meselesine yaklaşımı ve çözüm sürecinde gösterdiği irade de takdir ediliyor. Diğer yandan ifade özgürlüğü, temel haklar, gazetecilerin durumu gibi konularda eleştiriler getiriliyor. Gezi Parkı protestoları ise Avrupa ölçeğinde canlı ve dinamik bir toplumun varlığına işaret olarak yorumlanmış. Azınlıklarla ilgili ciddi adımlar atılmış olmasına karşın Ruhban Okulu’nun kapalı kalmasıyla ilgili tespitler bu raporda da korunuyor.

* * *

Almanya, Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerindeki kilit ülke. Sadece birliğe tam üyelik açısından söylemiyorum, her alanda Almanya’nın belirleyici rolü var. Egemen Bağış, seçimler öncesinde Alman hükümetinin politikalarına sert tepki göstermişti. TGRT Haber’de Nuri Elibol ve Nuh Albayrak ile birlikte benim de katıldığım programda ise Alman tarafına zeytin dalı uzattı.

Bağış, benim “Merkel’in önemli bir seçim zaferi ile çıkması, Türkiye’nin tam üyelik hedefinin önünde bir önemli engel olarak duruyor mu?” şeklindeki soruma bunu olumsuz bir gelişme olarak görmediği yorumuyla yanıt verdi. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in üçüncü kez üst üste seçilmesini Avrupa’nın istikrarı için önemli gördüğünü söyleyen Egemen Bağış şunları söyledi:

“Sayın Merkel’in bazı söylemlerinin seçim öncesinde kaldığına inanıyorum. Kendisi son derece pragmatik, zeki bir siyasetçidir. Türkiye’de dört binin üzerinde Alman şirketinin iş yaptığını ve bu ülkede çok ciddi yatırımlar olduğunu bilir. Almanya’daki Türklerin işçi değil, işveren konumuna geçmeye başladıklarını çok iyi bilir. Bu kadar önemli bir ülkeyle ilişkilerini ve o ülkenin önemsediği bir uluslararası birlik olan AB’ye katılım sürecindeki amaçlarını ve çabalarını yakından takip edeceğini biliyorum...” Bağış’ın tespitleri yerinde. Yeni dönemde Ankara ve Berlin karşılıklı jestlerle süreci yeniden canlandırabilir düşüncesindeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder